Nová skladba saxofonistu Nikolu Bankova: Unikátny zvuk singlu Mind Bubble

Nová skladba saxofonistu Nikolu Bankova: Unikátny zvuk singlu Mind Bubble
Dávid Oláh
Na svete existuje len veľmi málo kapiel, ktorých lídrom je hráč na saxofón. Na Slovensku takýto projekt založil iba devätnásťročný saxofonista Nikola Bankov. Inštrumentálna skupina, ktorá má bohatý vlastný repertoár, predstavila nový singel Mind Bubble z pripravovaného albumu. Ide o modernú hudbu, ktorá zaujme nielen poslucháčov vyhľadávajúcich inú, netradičnú muziku.
 
„Nejde mi o trendy, skôr o to, aby som našiel a pracoval s novými zvukmi. Tomu prispôsobujem aj výber rôznych efektov, ktoré zapájam do svojej hry na saxofón. V Mind Bubble som zvuk svojho nástroja obohatil o delay a synthy. Veľa sme sa v skúšobni venovali aj rytmom,“ hovorí o novinke mladý saxofonista.
 
 
Práve experimentovanie a ambientná hudba sú smer, ktorým sa rozhodol vydať na svojej muzikantskej dráhe. V týchto dňoch nastúpi po štúdiu na košickom konzervatóriu na Royal Academy of Music v dánskom meste Aarhus. Hudbe sa venuje od útleho detstva a s veľkým záujmom sleduje tvorbu celosvetovo uznávaných saxofonistov. „To všetko ma inšpiruje, pretože ma baví počúvať ich hudbu. Na Slovensku nepoznám žiadneho saxofonistu, ktorý by robil takýto druh muziky. Väčšinou sú to jazzoví hudobníci, alebo hrajú funky, či v big bandoch,“ zamýšľa sa Nikola Bankov, ktorý hľadá pre saxofón iné využitie.
 
Veľmi si pochvaľuje dostupnosť nahrávacích technológií v dnešnej dobe, čo mu dáva pri tvorbe podstatne voľnejšiu ruku. Podobne je to aj s množstvom efektov, z ktorých si starostlivo vyberá a skúma tým nové možnosti nielen pre seba, ale prostredníctvom svojich skladieb tak dokáže zaujať aj publikum. „Mind Bubble sme hrali prvýkrát naživo na Jazz Feste v Topoľčanoch, a to, ako ju prijali návštevníci podujatia rozhodlo, že bude ďalším singlom.“ 
 
Nahrávka vznikla v Sinus Records Petra Jakaba, ktorý jej dodal moderný a svieži zvuk. Skupina v zložení Nikola Bankov (saxofón), Peci Uher (gitara), Braňo Valanský (basová gitara), Tomáš Cvengroš (klávesové nástroje) a Michal Čerevka (bicie) nahrala skladbu spoločne naživo. Neskôr k nej doplnili niektoré zvuky a efekty. K singlu vytvoril grafik Braňo Balo animovaný vizuál.
 
Tlačová správa
 

 

 

Ďalšie články

Zomrel saxofonista Lubomír Tamaškovič
Jas, to znamená pôvodné, silné svetlo. Možno, že raz či dvakrát sa mi tak podarilo zahrať, ešte na...
6 zaujímavých faktov o jazze, ktoré ste (možno) nevedeli
Jazz je dnes nesmierne širokým pojmom, pod ktorým si môžeme predstaviť rozmanitú hudbu. Nebolo tomu...
Top 5: Jazzový saxofón swingu a bebopu
V dejinách akejkoľvek oblasti vždy existuje niekoľko osobností, niekoľko udalostí, niekoľko...
Recenzia CD: Ľuboš Šrámek/Nikolaj Nikitin - Altar
Zainteresovanému poslucháčovi domácej jazzovej scény mená Nikolaj Nikitin a Ľuboš Šrámek netreba...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...