Novinka Miloša Biháryho and Jazz Funk Brothers: Hudobné video spájajúce klasiku a jazz-funk

Novinka Miloša Biháryho and Jazz Funk Brothers: Hudobné video spájajúce klasiku a jazz-funk
Dávid Oláh
Trojčlenná mladá kapela zoskupená okolo klaviristu Miloša Biháryho iba prednedávnom zverejnila svoj nový hudobný počin. Kapela Miloš Biháry and Jazz Funk Brothers nahrala hudobný videoklip s autorskou kompozíciou lídra tria. Kapela nie je na scéne nováčikom, v roku 2017 získala v súťaži Jazz START UP cenu Live Performance, na súťaži Nove tváre slovenského jazzu 2013 cenu za presvedčivý inštrumentálny výkon, v roku 2014 sa prezentovala na Bratislavských Jazzových Dňoch na pódiu mladých kapiel.
 
 
Pred nedávnom si s tvojou kapelou Miloš Biháry and Jazz Funk Brothers nahral videoklip s tvojou autorskou skladbou. Prezraď nám o tomto počine viac.
 
Je to tak, nahrali sme ďalšiu novú skladbu spolu s mojimi výbornými spoluhráčmi a hudobnými bratmi - Marekom Tarajom a Jurajom Rašim. Nesie názov ,,Fantasia di Fuoco“, diváci si ju teda môžu nielen vypočuť,  ale aj pozrieť nakoľko ide o videoklip.
 
Ako by si charakterizoval koncept tejto skladby? Evidentne je tu počuť vplyv klasickej hudby a straight aheadového jazzu.
 
Áno, presne o toto mi išlo. Je to spojenie klasického hudobného sveta s moderným jazz-funkom. Začiatok skladby vás prenesie do klasiky, presnejšie do obdobia baroka. Po tomto krásnom polyfonickom úvode nastupuje moderný funk, ktorý „šľape“ po celý čas. Obsahuje virtuózne sóla, ktoré sa vrátia naspäť do úvodných vôd. Táto časť je, ale oveľa viac zahustená a preto ide o vrchol, po ktorom nasleduje logický záver skladby. Takto by som opísal ,,Fantasiu di fuoco“.
 
 
Prezraď nám ako prebiehalo nahrávanie?
 
Nahrávanie prebiehalo veľmi hladko a myslím si, že môžem aj za chalanov z kapely povedať, že sme sa po celú dobu cítili uvoľnene. V štúdiu panovala pohodová atmosféra, nahrávací priestor bol veľmi dobrý, rovnako ako aj všetci zvukoví a vizuálni majstri. Aj preto si myslím, že v ten deň viselo vo vzduchu niečo veľmi dobré. Síce to neviem opísať, ale práve preto vznikla táto skladba na jeden take. Okrem toho ma veľmi teší, že tento videoklip mal za jeden deň vyše 3000 pozretí.
 
Z čoho si pri písaní tejto skladby vychádzal? Počujem tam vplyv vážnej hudby, Oscara Petersona, ale aj modernejších klaviristov.
 
Je to presne tak ako si povedal. Inšpirácií je samozrejme mnoho, osobne však najviac čerpám z klasiky a z tradičného mainstreamového jazzu - k mojim najväčším vzorom patrí Oscar Peterson. Páčia sa mi však aj moderné kapely ako napríklad Robert Glasper, Snurky Puppy a pod. Všetko toto sú veľké inšpirácie, ale zároveň sa s chalanmi z kapely snažíme robiť svoj vlastný koncept, aby ľudia ktorí nás počúvajú a chodia na koncerty, nemali pocit kopírovania nejakej kapely, ale aby si pri počúvaní našej kapely povedali: ,,Toto je určite Miloš Biháry and Jazz Funk Brothers."
 
 
 
 
Dávid Oláh
 

 

 

Ďalšie články

Miloš Biháry: Vďaka Jazz START UP sme si nahrali videoklip a účinkovali na jazzových festivaloch
Súťaž mladých jazzových talentov Jazz START UP pokračuje svojim šiestym ročníkom. Pri tejto...
Jazz START UP 2017: Víťazom Hlavnej ceny sa stalo trio Alana Bartuša
Piaty ročník súťaže mladých džezových talentov Jazz START UP 2017 už pozná svojho víťaza! Hlavnú...
Jazz START UP 2017: Hlasovanie V. kola je spustené! O vašu priazeň bojujú Alan Bartuš Trio a Miloš Biháry & Jazz Funk Brothers
Posledná dvojica finalistov piateho ročníka súťaže Jazz START UP 2017 čaká na vaše hlasy! Pozrite...
Nový album Esperanzy Spalding: Prvý videoklip je na svete a robil ho Slovák!
Projekt Emily's D+Evolution, s ktorým sa Esperanza Spalding predstavila aj na špeciálnom koncerte v...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...