Miloš Biháry: Vďaka Jazz START UP sme si nahrali videoklip a účinkovali na jazzových festivaloch

Miloš Biháry: Vďaka Jazz START UP sme si nahrali videoklip a účinkovali na jazzových festivaloch
Dávid Oláh
Súťaž mladých jazzových talentov Jazz START UP pokračuje svojim šiestym ročníkom. Pri tejto príležitosti prinášame sériu krátkych rozhovorov s kapelami, alebo jednotlivými hudobníkmi, ktorí sa súťaže zúčastnili. Tretím hudobníkom v tejto sérii je klavirista Miloš Biháry.
 
 
Miloš povedz nám niečo o tvojich hudobníckych začiatkoch, ako si sa dostal k hudbe a k následnej hre na klavíri?
 
S hudbou som vyrastal od malička, nakoľko moji rodičia ma k nej viedli. Obaja rodičia pochádzajú z hudobníckych rodín, otec hrával kedysi aktívne na klarinete a doma v rodine znela hudba skoro stále. Bolo teda jasné, že aj ja budem hudobníkom, lebo som sa ním chcel stať.
 
Okrem mnohých ocenení v oblasti vážnej hudby sa venuješ aj jazzovej interpretácii. Ako by si porovnal svet klasickej hudby a jazzu? Ktorý z týchto žánrov je ti bližší? Podporuje tvoju klasickú hru interpretácia jazzu a naopak?
 
Áno venujem sa okrem vážnej hudby aj jazzu, ale aj iným žánrom. Je dôležité byť univerzálnym hudobníkom. Oba žánre milujem rovnako. Klasiku hrám od malička mám k nej extrémne blízky vzťah, krásne melódie, neuveriteľný ťah, posolstvo, ktoré z tej hudby vychádza a pod. Veľmi rád ju aj počúvam, no a jazz taktiež milujem - je v ňom sloboda, pozitivita a neopakovateľný moment improvizačnej "šťavy". Veľmi rád so svojou kapelou  kombinujem tieto žánre.
 
 
Minulý rok si získal so svojou kapelou Miloš Biháry and Jazz Funk Brothers cenu Live Performance za najlepší živý výkon v súťaži Jazz START UP. Prečo si sa rozhodol zúčastniť sa tejto súťaže a aký mala vplyv na tvoj ďalší vývoj?
 
S chalanmi z kapely sme zazreli na internete, že sa bude  konať súťaž JAZZ START UP, tak sme sa rozhodli, že to vyskúšame a prihlásili sme sa. Ceny boli zaujímavé - ako napríklad súťažný videoklip a vo finále cena účinkovania na popredných jazz festivaloch, ktorú sme aj získali. A práve to boli veci, ktoré nás posunuli ďalej. Bola to skvelá príležitosť a skúsenosť.
 
Prednedávnom si odohral turné s touto kapelou. Hrali ste aj v rámci festivalu Trnavský jazzyk. Vystúpil si tam aj s orchestrom. Čo ťa inšpirovalo k tejto spolupráci?
 
Na tieto väčšie jazzové festivaly som vymyslel respektíve rozširil svoj projekt na Miloš Biháry & Jazz Funk Brothers Orchestra, zložený z pôvodného tria spolu so sláčikovým kvartetom a dychovou sekciou pod taktovkou dirigenta. Všetko sú to moji kamarati z konzervatória a VŠMU. Čo ma k tomu inšpirovalo ? Ako som spomínal milujem rôzne žánre okrem iných samozrejme klasiku a jazz. Tak som to zobral do vlastných rúk a vytvoril symbiózu tohto všetkého a vznikol tak krásny originalny projekt Miloš Bihary Jazz Funk Brothers Orchestra.
 
Aké sú tvoje najbližšie plány, ciele a aktivity?
 
Moje najbližšie aktivity sú nadchádzajúce koncerty - jazzové festivaly, ako sú napríklad Medzinárodný Jazzový Festival Košice, Orava Jazz a iné. Na všetky koncerty vás srdečne pozývam.
 
 
Dávid Oláh

 

 

Ďalšie články

Jazz START UP: Víťazom prvého kola koncertných duelov sa stalo zoskupenie New Message Jazz
V sobotu 23. novembra sa v bratislavskom Bohéma Bare uskutočnilo prvé kolo súťaže mladých jazzových...
Nech je dobrej hudby medzi nami veľa
Milí priatelia hudby zvanej Jazz, priatelia dobrej hudby. Akosi vždy, na prelome rokov prichádza...
Piatkový večer Bratislavských jazzových dní vyvrcholil v Blues
Po podarenom štvrtkovom entrée sa Bratislavské jazzové dni presunuli do Incheby, aby otvorili svoje...
Jazz Start Up 2019 pozná svojich víťazov. Debutový album nahrá duo Mihaľová a Šedivý
Siedmy ročník súťaže mladých jazzových talentov dospel do finále. Cenu za živé vystúpenie si...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...