Novinka od basgitaristu Oteila Burbridgea: O láske a jej nedostatku v spoločnosti

Novinka od basgitaristu Oteila Burbridgea: O láske a jej nedostatku v spoločnosti
Unikátna zmes funku, rocku a jazzu Oteila Burbridgea, majstra basgitarového sketu, sa vykryštalizoval do podoby jeho nového sólo albumu s názvom „Water In The Desert“. Proces tvorby tohto diela údajne trval 10 rokov a jeho ústredným motívom je láska.
 
Samotný názov titulnej piesne vysvetľuje Burbridgeov pohľad na leitmotív diela. „Ide samozrejme o love song, no pieseň zároveň pojednáva o duchovnej sile lásky vo všeobecnosti,“ povedal autor v rozhovore pre portál JamBands.com. „O tom je celý album. Je o tom, čo skutočne potrebujeme, aby sme boli zdraví, nielen po fyzickej stránke. Je to o zdraví emocionálnom, mentálnom a duchovnom. Ak všetko, čo považujeme za potrebné, vychádza z racionalistického materializmu a zároveň neprikladáme dôležitosť subjektívnej stránke veci, nikdy sa nedostaneme zo šlamastiky, v ktorej sme sa ocitli ako jedinci i spoločnosť.“ Burbridge ďalej hovorí: „Všetky skladby na albume sú v podstate o láske. Naučiť sa milovať samého seba. Dúfať, že milovaná osoba nás bude milovať takých, akí sme. Vložiť dôveru do niekoho, kto si neverí. Nájsť tú pravú osobu. To všetko sú témy, ktoré jednotlivé skladby rozoberajú. Mám pocit, že všetky problémy, ktorými na svete trpíme, pramenia z nedostatku lásky a aj o tom tento album je.“
 
Dlho očakávaný Burbridgeov sólo počin obsahuje výlučne autorskú hudbu. Môžete na ňom počuť all-star zostavu basgitaristových obľúbených hudobníkov, medzi ktorých patrí jeho brat Kofi na klávesových nástrojoch, Dave Yoke na gitare, Miguel Atwood Ferguson na sláčikových nástrojoch, alebo Lil' John Roberts a Sean O'Rourke na bicích. Nejde výlučne o inštrumentálny jazz a vynikajúce spevácke výkony podali Alfreda Gerald a Mark Rivers. Samozrejmosťou je výborná práca lídra na basgitare. Presvedčivé basové linky podčiarkujú celkový silný dojem.
 
„Water In The Desert“ Oteila Burbridgea vyšiel koncom októbra 2017 a je dostupný prostredníctvom streamovacích služieb i portálu Bandcamp.
 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Jazzman týždňa: Oteil Burbridge
Jeden z najnebojácnejších basgitaristov Ameriky, hráč, ktorého možno prirovnať k hudobnému...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...