Nový album: Jeff Lorber Fusion – Galaxy

Nový album: Jeff Lorber Fusion – Galaxy
jazz.sk

Klavirista a skladateľ Jeff Lorber patrí k najvýznamnejším interpretom žánru Jazz Fusion, resp. Contemporary jazz. Na hudobnej scéne debutoval v roku 1977 s albumom The Jeff Lorber Fusion. S vlastnou formáciou Jeff Lorber Fusion nahral dosiaľ 7 albumov. Jeden z týchto albumov (Now is The Time - 2010)  bol v minulom roku nominovaný na hudobnú cenu Grammy v kategórii inštrumentálny Jazz. V týchto dňoch práve vychádza od Jeff Lorber Fusion, nový album Galaxy.

Na tomto albume sa podieľalo niekoľko špičkových amerických hudobníkov, ako Eric Marienthal – saxofón, Randy Brecker – trúbka, Paul Jackson Jr. – gitara, Jimmy Haslip – basgitara, Vinnie Colaiuta, resp. Dave Weckl – bicie. Už tieto mená naznačujú, že pôjde o skutočne kvalitnú produkciu.

Otváracia, sedem minút trvajúca skladba albumu, Live Wire je celá v svižnom disco-funky tempe s flautovou témou, a predznačuje celkový energický charakter albumu. Ďalšia skladba albumu - Big Brother je postavená na soulovom R&B groove s témou v saxofóne, ktorý dodáva tejto hudbe sviežosť a melodickú hravosť. V tomto je interpretačné umenie Erica Marienthala brilantné, výnimočné a pozdvihuje celkovú úroveň albumu. Sóla Jeffa Lorbera sú tiež veľmi príjemné na počúvanie a zaujímavá je aj kombinácia Fender Rhodes a klavíra. Na albume sa nachádza aj zopár starších kompozícii Jeffa Lorbera. Jednou z nich je skladba City; oproti pôvodnej verzii z roku 1980 prináša novú zvukovosť, farebnosť a vyhrávky dychovej sekcie. Tiež tu cítiť Lorberov hudobný posun a vyzretosť. Ďalšou zo starších kompozícií je Samba, ktorej pôvodnú verziu nahral Lorber spolu s Chickom Coreom a Joe Farrelom. Ako už názov naznačuje, táto skladba bude v duchu latino rytmov a prvkov. Tie sú tu veľmi vkusne zapracované a spojené s Fusion music. Oživujúcim prvkom je téma a následné sólo v podaní elektroakustickej gitary (Larry Koonse). Tá v spojení s Fender Rhodes dodáva tejto skladbe brazílsku atmosféru. Skladbu s názvom Horace skomponoval Jeff Lorber ako poctu slávnemu skladateľovi a klaviristovi Horace Silverovi. Harmónia a melodika tejto kompozície je inšpirovaná Silverom, ktorý patrí k Lorberovym prvým hudobným vzorom. Často je tu, ako aj na celom albume využívaná dychová sekcia, ktorej vyhrávky prispievajú k výraznému oživeniu dojmov poslucháča.

Najnovší album Jeffa Lorbera vychádza z  Fusion music 80-tych a 90-tych rokov, je plný energických groovov a pozitívnej energie. Nenachádzajú sa tu síce žiadne vokály, no možno aj vďaka tomu je celý album dynamickejší a živší.

Jeff Lorber, prezývaný aj najfunkovejší „biely“ klávesák, dokázal, že má stále čo ponúknuť dnešnému publiku a udržiava krok so súčasnými predstaviteľmi Fusion music a Contemporary Jazzu.

 

Pre Jazz.sk pripravil  Mgr. art Erik Dimitrov

Galéria

Nový album: Jeff Lorber Fusion – Galaxy

 

 

Ďalšie články

Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...