Nový album: Vijay Iyer Trio – Accelerando

Nový album: Vijay Iyer Trio – Accelerando
jazz.sk

Jeden z najprogresívnejších súčasných jazzových klaviristov, Vijay Iyer vydáva už svoj šestnásty album v poradí.

Tento americký klavirista, pôvodom z Indie, sa narodil v Rochestri v USA, v roku 1971. O jazz sa začal zaujímať počas vysokoškolských štúdií. V tom čase pôsobil ako klavirista v známom klube Bird Kage v Severnom Oaklande, kde mal možnosť spolupracovať s významnými jazzmanmi. Postupne sa vypracoval na špičkového skladateľa a interpreta súčasného jazzu. Dokazuje to aj jeho album Historicity (2009), ktorý získal ocenenie Jazzový album roka. Jedným z jeho nedávnych úspechov je aj ocenenie od americkej Jazzovej žurnalistickej asociácie, Najlepší hudobník roku 2010. Túto cenu získali v predchádzajúcich rokoch významní umelci ako Herbie Hancock, Wayne Shorter, Dave Holland ai.

Vijay Iyer účinkuje s rôznymi zoskupeniami, no najtypickejšie pre Iyera je trio. Zostava: Marcus Gilmore (bicie), Stephan Crump (kontrabas), Vijay Iyer (klavír), funguje už osem rokov. Počas tejto doby sa spomenutí hudobníci vzájomne spoznávali a ovplyvňovali. Na najnovšom albume Accelerando si teda mohli dovoliť viac experimentovať. Každá zo skladieb má svoju špecifickú atmosféru, ktorá je docielená rôznymi hudobnými výrazovými prostriedkami. U Iyera je to najmä práca s rytmom, polyrytmickými motívmi a perkusívnym prejavom hry. Bicie a kontrabas k tomu výrazne dopomáhajú netradičnými groovmi a ich dynamická línia zapadá do seba ako ozubené kolesá. Spojenie týchto prvkov dáva pečať dokonalej súhry a vyniká najmä v skladbe od Rodney Tempertona, The Star Of A Story. Ďalšou, zaujímavo spracovanou skladbou je Human Nature od Michaela Jacksona. Interpretačný prístup hudobníkov je tu zameraný viac na kompaktnosť zvuku, ako na jednotlivé sóla, pričom dosiahli pozoruhodnú gradáciu. Okrem týchto skladieb zo 70-tych a 80-tych rokov si Iyer na album vybral aj jeden jazzový štandard Wildflower od bopového klaviristu Herbie Nicholsa. V Iyerovej hre sú citeľné rôzne vplyvy od indickej hudby cez Thelonia Monka až po R&B a soul. Tieto všetky vplyvy dodávajú ráz jeho osobitému štýlu.

Album Accelerando je určený náročnejšiemu, vyspelému poslucháčovi jazzu. Do tohto žánru prináša inovatívne, netradičné prvky, odporúčam vypočuť si tento album.

 

Mgr. art Erik Dimitrov

Ukážka z albumu tu.

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...