Oceán plný jazzu: Nová štúdia ukazuje, že žralokom sa páči jazz

Oceán plný jazzu: Nová štúdia ukazuje, že žralokom sa páči jazz

Prednedávnom bola zverejnená štúdia o veľrybách grónskych, ktoré neustále improvizujú nové melódie, tentokrát sa vedci zamerali na žraloky, konkrétne rôznozubce portjacksonské a objavili, že tieto morské živočíchy vraj preferujú spomedzi rôznych hudobných štýlov práve jazz. Či je tomu naozaj tak a ako a kde dokázali vedci prísť ku takémuto záveru, objavíte na najbližších riadkoch.

 

Táto melodická štúdia pochádza z výskumu pracovníkov austrálskej Macquarie univerzity, pričom predmetom ich skúmania bolo, či rôznozubce portjacksonské dokážu rozlišovať medzi rozličnými štýlmi zvuku. Na jednej strane bazéna, v ktorom sa žraloky nachádzali, púšťali jazzovú hudbu a v prípade, že žraloky doplávali do správneho rohu, dostali odmenu v podobe jedla. Bol to experiment podobný Pavlovovým psom, pri tejto skúške používali vedci jedlo na to, aby naučili žraloky rozlišovať zvuky a reagovať na ne.

 

Podľa výsledkov experimentu to vyzerá, že žraloky skutočne preferovali jazz (aj keď možno len kvôli odmene) - päť z ôsmych zvierat, ktoré sa zúčastnili štúdie, dokázali identifikovať zvuky jazzu a podľa toho reagovať. No v momente, keď výskumníci pridali do mixu hudobných žárnov vážnu hudbu, žraloky sa správali zmätene a nevedeli, čo majú robiť, alebo kam majú plávať. Profesor biológie Phillip Lobel sa síce experimentu nezúčastnil, no na jeho výsledky má svoj teóriu: "Myslím, že jazzová hudba mala pravidelnejší rytmus, čo je niečo, čo zvykne žraloky priťahovať. Tóny jazzu môžu týmto zvieratám pripomínať prudké pulzujúce zvuky, ktoré vydáva umierajúca a zmietajúca sa korisť."

 

Výsledky tejto štúdie neznamenajú, že jazz je obľúbeným žánrom všetkých žralokov a nie je ani isté, či ich jeho zvuk priťahoval sám o sebe, alebo len kvôli jedlu, ktoré za odmenu dostávali. Neznamená to teda, že hranie jazzovej hudby na oceáne bude privolávať žraloky. Aj keď to momentálne vyzerá tak, že ak by bol nejaký typ hudby pre oceán najvhodnejší, podľa veľrýb grónskych a rôznozubcov portjacksonských by to bol práve jazz.

 

Zdroj: azula.com

Autor: Martin Uherek

 

 

Ďalšie články

Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...
Jarný swing roztancuje Bratislavu
SPRING SWING / JARNÝ SWING prebudí hlavné mesto do sviežej jarnej nálady pozitivizmom nákazlivou...
Brno ako krajina vychádzajúceho slnka
Japonsko sice označujeme za pravlasť vychádzajúceho slnka, no brniansky projekt SAKOBI sa v mnohom...