Odišiel legendárny Joey DeFrancesco

Odišiel legendárny Joey DeFrancesco
Peter Motyčka

Len pred niekoľkými dňami sme uverejnili potešujúcu správu, že pravdepodobne najvýznamnejší súčasný majster hammond organu Joey DeFrancesco „presedlal“ a popri svojom kráľovskom nástroji (a tiež speve a trúbke) exceluje aj na tenorsaxofóne. Žiaľ, nič z toho nie je od včerajšieho dňa pravdou… Excelentný americký hammond organista, spevák, trubkár a saxofonista Joey DeFrancesco nás opustil vo štvrtok 25. augusta 2022 vo veku len 51 rokov.

 

Narodil sa 10. apríla 1971 v Springfielde v štáte Pennsylvania nie len v hudobníckej, ale priam v jazzovej rodine. Jeho starý otec Joseph DeFrancesco bol jazzovým saxofonistom a klarinetistom, otec "Papa" John DeFrancesco bol známym jazzovým organistom a práve pod jeho vplyvom „pričuchol“ malý Joey k jazzovému organu už ako štvorročný. Vraj už rok na to hral spamäti skladby legendárneho Jimmyho Smitha… Desaťročný jazzman sa vo Filadelfii pridal k zoskupeniu s pioniermi Hankom Mobleym a Phillym Joe Jonesom (!) a spolu hrávali v miestnych kluboch.

 

 

Po absolvovaní Philadelphia High School for the Creative and Performing Arts bol DeFrancesco hotovým muzikantom, získaval viaceré štipendiá a ocenenia (bol napríklad finalistom prvého ročníka Thelonious Monk International Jazz Piano Competition). Ostatné je história: viac ako 30 albumov nahratých pod svojím menom, štyri nominácie na Grammy Award, čestné miesto v Hammond Hall of Fame, deväťnásobné víťazstvo v Down Beat Critics Poll (v kategórii organ) a od roku 2005 bol každoročným víťazom svojej kategórie v Down Beat Readers Poll.

 

 

Tomu všetkému predchádzalo DeFrancescovo účinkovanie s legendárnym Milesom Davisom na európskom turné v roku 1988 a spolupráca na Davisovom albume „Amandla“ (Warner 1989). Inšpirovaný Davisovým zvukom začal dokonca hrať na trúbke. Nasledovali spolupráce s Johnom McLaughlinom, Arturom Sandovalom, Larrym Coryellom, Bennym Golsonom, Jamesom Moodym, Elvinom Jonesom, Georgom Bensonom, Patom Martinom, Rayom Charlesom, Dianou Krall, Vanom Morrisonom… A samozrejme s altsaxofonistom Davidom Sanbornom, s ktorým sa v novembri 2011 predstavil na fantastickom triovom koncerte (spolu s bubeníkom Byronom Landhamom) v preplnenom Nu Spirit Clube v Bratislave. Každý, komu sa podarilo prebojovať do preplneného priestoru potvrdí, že to bol neopakovateľný zážitok. Môžete sa o tom dočítať napríklad tu. Žiaľ, ostali nám len spomienky a množstvo jeho nahrávok, z ktorých osobne odporúčam fantastický živák „Live: The Authorized Bootleg (Concord 2007) s gitaristom Jakeom Langleyom, bubeníkom Byronom Landhamom a špeciálnym hosťom, saxofonistom Georgom Colemanom.

 

Odpočívaj v pokoji, brat Joey.

 

Autor: Peter Motyčka

 

 

 

Ďalšie články

Majster hammondu vydáva nový album: Joey DeFrancesco a Project Freedom
Nový album organistu Joey DeFrancesca s názvom "Project Freedom" má vyjsť v marci 2017 vo...
Joey DeFrancesco - svetoznámy hammondista, trubkár a najnovšie aj saxofonista
Joey Defrancesco je momentálne asi najznámejší a najvyhľadávanejší hráč na hammond organe. Za...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Laserová show Mattiu Müllera
Pokiaľ sa média nadchýnajú nad hudobným (či skôr vizuálnym) zážitkom z koncertu francúzskeho...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...