Odišla bubenícka hviezda moderného jazzu: Ralph Peterson jr. sa dožil 58 rokov

Odišla bubenícka hviezda moderného jazzu: Ralph Peterson jr. sa dožil 58 rokov
Dávid Oláh

V pondelok 1. marca 2021 bola zverejnená ďalšia smutná správa. Vo veku 58 rokov zomrel vynikajúci americký jazzový bubeník Ralph Peterson jr. Posledných šesť rokov bojoval s rakovinou, ktorej nakoniec podľahol. Peterson jr. patril do kategórie súčasných post-bopových bubeníkov. Najviac sa sa preslávil ako druhý bubeník po boku legendárneho Arta Blakeyho v jeho kapele Art Blakey´s Jazz Messengers. Následne spolupracoval s mnohými ďalšími absolútnymi špičkami mainstreamového jazzu.

Ralph Peterson jr. sa narodil 20. 5. 1962 v meste Pleasantville v New Jersey. V troch rokoch začal hrať na perkusiách. Neskôr pôsobil ako trubkár na škole Pleasantville High School, kde hrával v lokálnych funkových kapelách. Pôvodne chcel študovať hru na bicích nástrojoch, ale neprešiel priíjimacími skúškami, tak začal hrať na trúbke.

V roku 1983 nastúpil do kapely Art Blakey´s Jazz Messengers, kde po boku Blakeyho pôsobil ako druhý bubeník niekoľko rokov. Následne mala jeho kariéra raketový štart - spolupracuje s Terencom Blanchardom a Donaldom Harrsionom v roku 1984, s Walterom Davisom, Tomom Harrellom, Branfordom Marsalisom, Royom Hargroveom, Jonom Faddisom, Wyntonom Marsalisom, Deweyem Redmanom, Countom Basiem a s ďalšími.

Ako líder začal nahrávať v roku 1988 s kvintetom v zložení Terence Blanchard, Steve Wilson, Geri Allen a Phil Bowler. Celkovo nahral 23 albumov ako líder.   

Neskôr začal vyučovať na Berklee College of Music v Bostone a na University of the Arts in Philadelphia. V roku 2010 založil svoje vlastné vydavateľstvo Onyx Productions.

 

 

 

Dávid Oláh

Zdroj: wiki.org 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...