Ohromujúca podpora jazzu: Filantropka dala takmer 10 miliónov dolárov pre štúdium jazzu na Detroitskej univerzite

Ohromujúca podpora jazzu: Filantropka dala takmer 10 miliónov dolárov pre štúdium jazzu na Detroitskej univerzite

Detroitská filantropka a fanúšička jazzu Gretchen Valade začiatkom februára zvýšila finančný dar, ktorý už v roku 2015 venovala univerzite Wayne State v Detroite na podporu jazzových štúdií. Pôvodná výška bola obdivuhodných 7,5 miliónov dolárov, teraz pribudli ďalšie 2 milióny a celková hodnota sa tak zvýšila na 9,5 milióna. Obdarovaná inštitúcia použije finančné prostriedky na podporu talentovaných študentov, štipendiá a iné náklady spojené s prevádzkou oddelenia.

 

Hoci Gretchen Valade má v súčasnosti už 90 rokov, je plná energie a za svoje finančné portfólie je vďačná najmä spoločnosti Carhartt Clothing, kde je v súčasnosti členkou predstavenstva a zároveň vnučkou jej zakladateľa. Wayne State Universtity sa filantopistka rozhodla podporiť už v roku 2015, keď na podporu jazzových štúdií venovala inštitúcii 7,5 miliónov amerických dolárov. Vo februári 2018 sa rozhodla darovať ďalšie 2 milióny za účelom vybudovania ďalšieho koncertného priestoru v budúcom Gretchen Valade Jazz Center. Univerzita Wayne State použije časť týchto peňazí aj na renováciu súčasnej sály Studio Theatre v divadle Hilberry Theatre.

 

Podpora jazzového školstva sa týmto pádom zaradila do dlhého zoznamu darov, ktoré filantropistka Gretchen Valade počas svojho života odovzdala. Medzi ďašie jazzovo orientované aktivity v jej živote sa radí založenie Detroit Jazz Festivalu, hudobného vydavateľstva Mack Avenue Records a aj miestnej jazzovej kaviarne Dirty Dog.

 

Zdroj: freep.com

Autor: Martin Uherek

Foto: Kathleen Galligan, Detroit Free Press 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...