Open Jazz Fest predstavil ďalšie mená programu

Open Jazz Fest predstavil ďalšie mená programu
jazz.sk

Pre všetkých, ktorí už zažili nevšednú kombináciu letného vánku v tvári a dobrého jazzu  pod holým nebom na brehu jazera, alebo si vedia predstaviť spojenie  jazzového hudobného zážitku s dovolenkou  a príjemne strávenými letnými dňami pri vode, prichádza Open Jazz Fest s dobrou správou – v piatok 10. mája spustil predpredaj lístkov na svoj už, v poradí šiesty ročník.

 

Open Jazz Fest ponúka každoročne celkovo osem hudobných vystúpení počas dvoch dní, pričom základným dramaturgickým východiskom je predstaviť publiku jazzovú hudbu v čo najširšom hudobnom zábere a ponímaní.

 

Festival sa zároveň rozhodol zverejniť ďalšie dve mená svojho dvojdňového line up – u. Na festivale vystúpi rakúsky hammond organista Raphael Wressnig  a jeho sextet  The Big Boogaloo Horns. Tento hudobník patrí k najlepším organistom sveta a sľubuje strhujúci zážitok zmesi funky, jazzu, soulu  a blues.

Ďalším účinkujúcim bude Daniel Čačija  Quintet, projekt mladého chorvátskeho speváka  a jeho talentovaných súpútnikov z Grazskej univerzity. Quintet tvoria hudobníci z piatich krajín Európy a jeho vystúpením plní festival svoj dlhodobý záväzok dávať na festivalu priestor a šancu aj mladým perspektívnym hudobníkom na začiatku kariéry. Súčasťou tohto bandu je aj mladý slovenský gitarista Ľuboš Brtáň.

 

Raphael Wressnig & The Big Boogaloo Horns (AT, IT)

 

Raphael Wressnig rokmi vygeneroval z rôznych vplyvov a štýlov organovej hry v oblasti souljazzu sebevlastný, osobitý, výbušný ale napriek tomu elegantný štýl. Svojimi sýtymi groovmi medzi bluesom, jazzom, soulom a funky sa stal Wressnig symbolom komplexného moderného hráča na organ.

Wressnig sa v posledných rokoch vypracoval na jedného z najžiadanejších organistov medzinárodnej jazzovej a bluesovej scény. Popri spolupráci s velikánmi medzinárodnej scény realizuje už mnoho rokov turné s jeho vlastným "Organic Trio-m", kde  modernými hudobnými prvkami  vytvára explozívny zvuk dokonale organického tria. Jeho súčasný sextet ponúka od dynamického strhujúceho zvuku tutti, cez čistý zvuk dychovej sekcie až po virtuózne klenuté sóla. Zvuk kapelu vystihuje označenie "Vintagesound", resp. "neo-Retro" tradičného organového tria (+ gitara a bicie) obohateného o orchestrálny kontrapunkt trojčlennej dychovej sekcie.

 

(Raphael hrá na dynamický B3 hammond,  impozantná je jeho vášeň spolu s  jeho technikou  a kreatívnou inteligenciou. Rafael je vysokovoltaické dynamo, ale tiež hudobník s prekvapujúcou delikátnosťou a sebareflexiou. Kľudne ho považujte za jedného z najlepších blues/jazz/soul-ových B-3  hráčov vôbec.

Frank-John Hadley, Downbeat Magazine/USA)

 

 

Daniel Cacija Quintet      (SK, FIN, H, UKR, HR)

Ide o unikátny projekt spolužiakov z prestížnej univerzity v Grazi, ktorá vychováva vynikajúcich hudobníkov. Zaujímavý je tiež faktom, že je zložený z hudobníkov piatich národností. Jeho frontmanom je mladý chorvátsky jazzový spevák Daniel Čačija, čerstvý držiteľ ceny Downbeat Music Award 2013 ako najlepší jazzový vokálny sólista roka! Zároveň sa stal čerstvým sólistom Nemeckého národného jazzového orchestra. Zo sidemenov hodno vyzdvihnúť hlavne fínskeho  klaviristu  Tuoma Uusitala, ktorý v súčasnosti žije  a úspešne pôsobí na newyorskej jazzovej scéne. No a  samozrejme, zaujímavým želiezkom v ohni je náš mladý gitarový talent  Ľuboš Brtáň... Pre úplnosť dopĺňame, že zvyšnými členmi quintetu sú Norbert Farkas - kontrabas (Maďarsko) a Oleg Markov - bicie (Ukraina).

 

 

Open Jazz Fest ktorý sa tohto roku koná 19. – 20. júla 2013 v amfiteátri, na pláži jazera Zelená voda ponúka vstupenky prostredníctvom sietí ticketportal, predpredaj.sk,  na recepcii Jazz& Music restaurant Blue Note v Novom Meste nad Váhom, ako aj v bare Ardea priamo na Zelenej vode.

V predpredaji sú dvojdňové pernanentky v cene 20 €, lístky na mieste stoja 28 €. Deti do 12 rokov a ZŤP majú na festival vstup zdarma.

 

 

 

Ďalšie články

Letné jazzové festivaly očami organizátorov
V posledných rokoch sa i na Slovensku začala udomácňovať tradícia letných jazzových...
Reportáž: Open Jazz Fest 2016, prvá časť (piatok)
Open Jazz Fest 2016, 22. a 23.7.2016, Zelená voda - Nové mesto nad Váhom Prázdninové mesiace...
Prekvapivé a zarážajúce rozhodnutie: Kenny G bude headlinerom festivalu John Coltrana
Hudba niektorých jazzmanov sa zapíše tak hlboko do sŕdc fanúšikov, že aj po ich smrti ostáva...
Reportáž: Open Jazz Fest 2017 (časť prvá – piatok)
K letnej festivalovej sezóne patrí neodmysliteľne open air festival Open Jazz Fest v areáli...
Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...