Pacora Trio a Anton Davidyants hosťami dnešného koncertu One Day Jazz Festival A-Live

Pacora Trio a Anton Davidyants hosťami dnešného koncertu One Day Jazz Festival A-Live
Peter Baláž

One Day Jazz Festival A-Live 2020 pokračuje už dnes, v piatok 12. júna 2020 o 20.00 hod. ďalším zo série koncertov, kedy sa spája so zahraničnými krajinami a na internetovej platforme hľadá možnosti vytvárania hudobných fúzií a prezentácie slovenských hudobníkov doma i v zahraničí.

 

Pri významných hudobníkoch doby sa často používa spojenie „zázračné dieťa“. No skvelým a uznávaným hudobníkom sa môže stať aj človek, ktorý svoj talent objavil až v neskoršom veku. Takýmto príkladom je dnešný hosť One Day Jazz Festival A-Live, jeden z najvýznamnejších basgitaristov v Rusku – Anton Davidyants. V detskom veku sa síce venoval hre na klavír, ale ako pätnásťročný objavil basgitaru a od tohto momentu už nemyslel takmer na nič iné. Vášeň pre tento hudobný nástroj ho mu zabezpečila jediné dostupné štipendium na Vysokej škole múzických umení len tri mesiace po prvom kontakte s nástrojom.

 

Anton Davidyants – Invitation

 

V priebehu krátkej doby mal za sebou Anton Davidyants spolupráce s takmer všetkými hudobníkmi z domácej krajiny a rýchlo začal spolupracovať a cestovať aj s medzinárodnými umelcami ako Eric Marienthal, Saskia Laroo, Gregory Porter, Damien Schmitt, Virgil Donati, Alex Hutchings, Martin Miller, Gergo Borlai, Guthrie Govan, Nadishana a mnoho ďalších. S vlastnou kapelou Impact Fuze začal hrať v roku 2010 a tvoria ju ruský gitarový zázrak Feodor Dosumov a francúzsky bubeník Damien Schmitt.

 

Impact Fuze – Moscow

 

Slovenskú sekciu bude na piatkovom koncerte One Day Jazz Festival A-Live zastupovať Pacora Trio. To od roku 2004 hrá v stálej zostave Stano Palúch (huslista, multiinštrumentalista), Marcel Comendant (cimbalista) a Róbert Ragan (kontrabasista). Toto trio má na svojom konte viacero vystúpení na koncertných i festivalových pódiách vo viacerých hudobných európskych metropolách. V roku 2015 bolo trio vybrané medzinárodnou odbornou porotou ako vôbec prvý zástupca Slovenska na hudobný veľtrh Womex 2015 v Budapešti, kde bol ich koncert prijatý ako jeden z najlepších v danom ročníku. Následne na základe svojho vystúpenia dostali pozvanie na známy Red Sea Jazz festival v Izraeli, kde vystúpili v roku 2016.

 

Pacora trio

 

One Day Jazz Festival A-Live je online verziou festivalu v roku 2020, pričom záštitu nad týmto podujatím má minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok a realizuje sa v spolupráci s 8 Slovenskými inštitútmi. Vzhľadom na opatrenia, ktoré majú zabrániť šíreniu ochorenia COVID-19, prebiehal formou online koncertov v dvojtýždňových intervaloch. V súčasnosti s ohľadom na zmiernenie niektorých opatrení organizátori pripravujú možnosti aj pre otvorené podujatia pre verejnosť. Viac informácií bude zverejnených v dostatočnom časovom predstihu. Slovensko sa počas ôsmich koncertov spája do konca augusta s ôsmimi krajinami. Online stream bude k dispozícii hodinu pred začiatkom koncertu na stránke onedayjazz.sk.

 

Dobrovoľnú vstupenku je možné si zakúpiť na stránke ticketportal.sk.

 

Záznam One Day Jazz Festival A-Live No.3

 

Slovenský inštitút v Moskve

webstránka: https://www.mzv.sk/web/simoscow

Riaditeľka Soňa Hanzlovičová vo svojom príhovore na webstránke uvádza: “História neraz potvrdila, že v neľahkom období sa práve kultúra stáva najlepším diplomatom … Slovenský inštitút v Moskve je inštitúcia, ktorá má prehlbovať vzniknuté vzťahy a zároveň otvárať dvere do ďalších možností či priateľstva alebo pracovného života.”

 

Tlačová správa

Galéria

Pacora Trio a Anton Davidyants hosťami dnešného koncertu One Day Jazz Festival A-Live

 

 

Ďalšie články

Jazz prichádza do Vodárenskej záhrady: Otvárací koncert patril zoskupeniu Pacora Trio
Možnosti relaxu v priestoroch bratislavskej Vodárenskej záhrady sa rozrastajú o ďalší rozmer....
Tretí ročník TOP JAZZ FESTU klope na dvere: V Topoľčanoch vystúpi aj mladý génius Andreas Varady
Topoľčiansky TOP JAZZ FEST už po tretí rok svojim návštevníkom prináša kombináciu slovenských a...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...
Jarný swing roztancuje Bratislavu
SPRING SWING / JARNÝ SWING prebudí hlavné mesto do sviežej jarnej nálady pozitivizmom nákazlivou...
Brno ako krajina vychádzajúceho slnka
Japonsko sice označujeme za pravlasť vychádzajúceho slnka, no brniansky projekt SAKOBI sa v mnohom...