Petržalský Pet Jazz privíta zaujímavých umelcov: SwinGang, Carpet Cabinet a svetoznámeho gitaristu Andreasa Varádyho.

Petržalský Pet Jazz privíta zaujímavých umelcov: SwinGang, Carpet Cabinet a svetoznámeho gitaristu Andreasa Varádyho.
Patrik Gömöri

Pet Jazz 2016 prináša 26. mája o 19:00 do Petržalky špičkovú jazzovú hudbu. Šestnásty ročník festivalu bude o konfrontácii minulosti a súčasnosti. Publikum zažije vystúpenie výnimočne talentovaného gitaristu, ktorý je pod patronátom legendárneho Quincyho Jonesa, so svojím triom a s hosťujúcim slovenským saxofonistom, dve tanečno-jazzové formácie, jednu zachovávajúcu swingové tradície a tú druhú, so zameraním na súčasný moderný zvuk.
 

Nádherné gitarové kreácie spájajúce hravosť s profesionalitou, zdobia Andreasa Varadyho - jedného z najperspektívnejších svetových gitaristov. Teší to o to viac, že Andreas má korene na Slovensku! Gitare sa začal venovať pod dozorom svojho otca Bandiho ako štvorročný, o čom hovorí: " Vždy som chcel hrať na gitaru a po prvom verejnom hraní mi bolo jasné, že to chcem robiť už navždy! Nikdy som neštudoval na hudobnej škole. Mojim prvým a jediným učiteľom bol môj otec. Jeho metóda bola iná, pretože nevie čítať noty a takisto ani ja. Neskôr som sa snažil zlepšovať už len ako samouk." Andreas Varady naplno rozvinul svoj talent, keď sa spolu s rodinou presťahoval do Írska, kde na uliciach miest Limericku a Corku hrával, až ho napokon objavil bubeník a producent David Lyttlea, ktorý mu pomohol vydať debutový album Questions. Potom už nasledovali vystúpenia na prestížnych európskych festivaloch, pričom sa ocitol aj na tom najhonosnejšom - Montreux Jazz Festival. Tam ho zaregistroval svetoznámy producent Quincy Jones a Andreasovi sa začal písať nový príbeh jeho kariéry. Na festivale Pet Jazz 2016 vystúpi spolu so svojim triom a hosťujúcim saxofonistom Radovanom Tariškom, ktorý je známy svojou invenciou v modálnom jazze. Ako spoločný projekt vystúpili pred divákmi už niekoľkokrát, a vďaka obojstrannému zmyslu pre improvizáciu je každé ich vystúpenie jedinečné a neopakovateľné.


 

Zvyšné dve kapely sa postarajú o pomyselný, nesúťažný tanečno-jazzový battle. Ten predsa bude mať jedného víťaza - publikum, ktoré získa poriadnu porciu tanečnej hudby na jazzovom podujatí! Slovenská formácia SwinGang interpretuje špecifický štýl jazz manouche, keď vychádza z dobovej interpretácie tohto jazzového druhu presláveného gitaristom Django Reinhardtom a Stephanom Grappellim. Swingang sa ho snažia zahrať čo najautentickejšie a dobovo najpresnejšie, čomu je prispôsobená i štandardná zostava s kontrabasistom Petrom Hrbikom, gitaristami Miroslavom a Vladimírom Nikulinovcami, huslistom Andrejom Zahorecom a speváčkou Andreou Kružliakovou.
 

Naproti reminiscencii predchádzajúcej kapely sa česko-slovenská formácia Carpet Cabinet obracia ku vplyvom súčasnej scény, ako je napríklad Robert Glasper či Snarky Puppy. Účasť na festivale si zabezpečili ocenením Live Performance v slovenskej súťaži mladých talentov Jazz START UP. Basgitarista Dominik Drgoň, bubeník Matej Štefík, gitarista Mateja Minďaš, klavirista Július Kos, saxofonista Martin Chrenko a trubkár Róbert Šohajd svorne vypovedajú: "I keď sme všetci zo Slovenska, máme základňu v Brne a pracujeme s viacerými českými hudobníkmi. Brno je skvelé mesto pre tvorenie hudby. Dáva veľmi veľa inšpirácie." A na margo spomínaných vplyvov reagujú: "Je čas na nové štandardy a je preto dôležité hrať aj hudbu svojich rovesníkov."

 

Tlačová správa

Galéria

pet jazz 2016.png

 

 

Ďalšie články

Andreas Varady - iPod má problém s prstami gitaristov
Piatok 13. januára určite nebol nešťastný pre bratislavský klub Hlava 22. Práve v ňom sa totiž...
Andreas Varady nahráva s jazzovými legendami
Má šestnásť, je firemným hráčom výrobcu gitár Benedetto, v októbri podpísal zmluvu s ...
Andreas Varady: Verve som opustil, no nerozišli sme sa v zlom, najnovší album je premiérou môjho súčasného ja
Gitarista Andreas Varady, slovenský rodák žijúci v Írsku, sa stal hviezdou na svetovej jazzovej...
Andreas Varady - na pódiu s George Bensonom
Rodák zo slovenska, gitarista Andreas Varady, “je jedným z najtalentovanejších ľudí na tejto...
Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...