Plný klub u Dizzyho: Louis Hayes oslávil 80. narodeniny vo veľkom štýle

Plný klub u Dizzyho: Louis Hayes oslávil 80. narodeniny vo veľkom štýle

Louis Hayes strávil svoju mladosť na bubeníckej stoličke ako jeden z významných inštrumentalistov hardbopu v kapelách Cannonballa Adderleyho a Horace Silvera. Tento rok sa dožil okrúhleho veku 80 rokov, čo patrične oslávil nahratím svojho debutového albumu "Serenade for Horace" vo vydavateľstve Blue Note Records. Ako napovedá názov, jedná sa o vzdanie úcty jeho mentorovi a kapelníkovi. Vydanie titul ako aj svoje narodeniny Hayes oslávil v preplnenom klube Dizzy's Club Coca-Cola.

 

Jedna z posledných epizód koncertnej série Jazz Night in America (jazzová noc v Amerike) zaviedla poslucháčov do plného klubu v New York City, Dizzy's Club Coca-Cola, kde bubeník Louis Hayes oslavoval svoje 80. narodeniny a zároveň aj vydanie svojho debutového albumu s názvom "Serenade for Horace".

 

Večerom Hayesa sprevádzali mladí americkí levovia ako napríklad trubkár Josh Evans a saxofonista Abraham Burton. Do programu sa zapojil aj kontrabasista a zároveň hostiteľ Christian McBride, ktorý bubeníka vyspovedal a primäl ho spomenúť si na svoje obľúbené hudobné momenty a vzácne spomienky. Tak isto malo publikum možnosť počuť svedectvá od prezidenta spoločnosti Blue Note Dona Wasa a Maxine Gordon, Hayesovej koncertnej manažérky a vdovy po legendárnom tenorsaxofonistovi Dexterovi Gordonovi. A samozrejme, okrem slov sa celý večer niesol v znamení kvalitnej jazzovej hudby v podaní jedného z najvýznamnejších bubeníkov hardbopovej éry.

 

Autor: Martin Uherek

Zdroj: npr.org

Foto: Frank Stewart

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...