Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Peter Motyčka

Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení Radio_Head Award a počas apríla vyplávajú na povrch najlepšie albumy podľa hlasovania ako medzinárodnej poroty, tak domácich fanúšikov a priaznivcov ocenenia ESPRIT. Dovtedy sa môžeme pozrieť, ako dopadli hlasovania v rámci odbornej ankety Česká jazzová sklizeň, ktorá už jedenásť rokov prebieha pod kuratelou Českého rozhlasu, konkrétne jeho digitálnej stanice Český rozhlas Jazz.

 

Pokiaľ slovenskú jazzovú scénu obohatilo minulý rok 26 albumov, susedné Česko ich ponúklo celkovo 45. Je zaujímavé, že dvojica z nich sa objavuje v rámci oboch krajín (albumy „The SUN“ a „Hope“ medzinárodného orchestra a kvarteta Lukáša Oravca). Ďalším slovenským prepojením je štvorica albumov, ktorá vyšla pod hlavičkou košického vydavateľstva Hevhetia (Otto Hejnic Organism: „Sunday at the Studio“, Pavel Hrubý & Klaus Kugel: „Going Where the Wind Takes It“, Romanovská–Tichý–Hrubý & Garth Knox: „Tales of Moonlight and Rain“ a Fahrzavö: „Fahrzavö“).

 

 

Víťazom Českej jazzovej sklizne sa však stal album „Gilgultria David Dorůžka / Robert Fischmann / Martin Novák. Myšlenka propojení jazzu s židovskými hudebními tradicemi není nová,“ dodáva dramaturg ČRo Jazz Petr Vidomus. „Je však strhující, s jakou samozřejmostí se to podařilo tomuto triu. Není divu, že zaujalo i v zahraničních žebříčcích.“ Album z produkcie vydavateľstva Animal Music obsahuje prevažne autorské skladby flautistu Roberta Fischmanna v neobvyklom nástrojovom obsadení flauty, gitary a bicích nástrojov. Český jazz je ve výborné kondici, ale měl by být víc vidět a zasloužil by si větší podporu,“ dodáva Vidomus. „Rok 2023 byl pro tuzemský jazz rokem velmi silných alb. Nabízí se i úvaha o jisté generační obměně: velkou část nahrávek vydali zástupci mladší a střední generace.

 

 

Na druhom mieste ankety sa umiestnil album „Emotions“ trubkárky a skladateľky Štepánky Balcarovej, v ktorom sa snaží hudobne spracovať najrôznejšie ľudské emócie. Tretím oceneným titulom je nahrávka „Alchemy“ elektronického tria Tomáša Sýkoru s producentom a experimentátorom Aid Kidom. Anketa o nejlepší jazzový album roka je súčasťou katalógu Česká jazzová sklizeň, ktorý každoročne mapuje všetky vydané nahrávky daného žánru. Podľa Vidomusa nemožno v minuloročnej českej jazzovej produkcii vystopovať nejaké dominantné tendencie. „Snad jenom jakousi všežravost, žánrový rozptyl a rozvolnění hranic toho, čemu jsme si navykli říkat jazz. Jestliže ještě před pár lety se u nás dalo mluvit o hájemství straight-ahead jazzu, dnes jde jen o jednu z mnoha odnoží české scény. Projekty elektronické, swingové či volně-improvizační se vzájemně doplňují, než aby si protiřečily,“ vysvetľuje Vidomus.

 

 

Tridsaťdvastranový katalóg vydaných albumov distribuuje Český rozhlas zadarmo na vybraných jazzových podujatiach, ale záujemcovia si ho tiež môžu stiahnuť v pdf alebo prelistovať tu. Na požiadanie vám katalóg zdarma zašlú, stačí napísať na uvedenú adresu jazz@rozhlas.cz.

 

 

Víťazi ankety Česká jazzová sklizeň 2023

 

1. David Dorůžka/Robert Fischmann/Martin Novák – Gilgul (Animal Music)

2. Štěpánka Balcarová – Emotions (Animal Music)

3. Tomáš Sýkora Trio & Aid Kid – Alchemy (Animal Music)

 

 

Autor: Peter Motyčka podľa tlačovej správy

Foto: Jiří Šeda

 

Esprit 2023

Galéria

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?

 

 

Ďalšie články

Český rozhlas ocenil najlepšie jazzové albumy roka: Najviac úspechov zaznamenal David Dorůžka
Za najlepšiu českú jazzovú nahrávku uplynulého roka označila stanica Český rozhlas Jazz album...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...