Pre všetkých, ktorí "neznášajú jazz"

Pre všetkých, ktorí "neznášajú jazz"
jazz.sk

Keď sa povie jazz, mnohým sa vybavia štyri hudobné nástroje, z ktorých každý pôsobí, ako keby hral inú pesničku. Navyše, päťminútové improvizačné sóla na bubny, saxofóny, či trubky môžu byť pre náhodného návštevníka klubu výzvou k odchodu. Iste, aj medzi jazzovými projektami a hudobníkmi existuje „haute couture“ jazzu, ktorá sa bežnému laikovi môže zdať nepočúvateľná, avšak pre odborníkov znamená skvost. V tomto článku vám však chceme ukázať, ako sa jazz môže  priblížiť  aj bežným ľuďom. Ponúkneme vám jazzové skladby, ktoré môžu byť aj pre zdanlivých odporcov jazzu až prekvapivo príjemné.
 
Skúsme jazz prirovnať k alkoholu. Pod jedným názvom sa skrýva rozmanité množstvo chutí. Je len veľmi málo ľudí, ktorí povedia, že neznášajú alkohol ako taký. Aspoň jeden druh si nájde takmer každého človeka s jeho chuťovými nárokmi. Ostatné druhy mu nemusia chutiť, nemusí ich vyhľadávať, ale ten svoj pohárik vína, piva, či likéru je pre neho vždy pôžitkom. Podobne je to aj s jazzom. Jazz  v sebe skrýva neprieberné množstvo harmónií, melódií, rytmov, motívov, hudobných nástrojov a podžánrov, z ktorých vám nemusia sedieť všetky. Ale pri vypočutí skladby, ktorá zarezonuje vašej duši, nebudete zavrhovať jazz ako žáner - jednoducho si vychutnáte dobrú hudbu.
 
Ako prežiť, ba užiť si sólo
 
Najväčšie čaro jazzovej hudby a jej odlišnosť od ostatných žánrov spočíva v hudobnej improviizácií priamo na pódiu. Kapela hrá jazzovú skladbu, ktorá má nejakú harmóniu – akordický postup. Po zahraní témy, ktorú môže dopĺňať spev, nasledujú sóla jednotlivých hudobných nástrojov. Sóla by nemali príliš vybočiť z harmónie danej skladby, ale zároveň ponechávajú hudobníkovi priestor na vyjadrenie svojich aktuálnych pocitov prostredníctvom svojho hudobného nástroja.

Vy ako poslucháč si môžete vychutnať sólo cez súzvuk vašich pocitov s hudobníkovými. Uvoľnite sa, nič neočakávajte a vnímajte, čo prichádza. Jazz je hudbou okamihu a ten okamih nastáva práve vďaka sólam. Vďaka nim je každý koncert jedinečný.

Môžno sa v sóle stratíte a bude vám znieť ako zmes nesúrodých tónov. Možno je to preto, lebo hudobník sa tak vžil do svojho sóla, že zabudol na poslucháčov a nevenoval im ani kúsok melódie. Aj Jeff Gardner, známy americký jazzový klavirista, učí hudobníkov „Nemôžete hrať len pre seba, aspoň občas musíte niečo zahrať aj pre poslucháčov." :) Ak ste teda zažili sólo, ktoré vás neoslovilo, nelámte palicu nad celým jazzom. Iný hudobník si vás môže získať.
 
Jazzové skladby, ktoré vás dostanú
 
História ukázala, že jazzové skladby dokážu byť nesmrteľné práve vďaka tomu, že oslovili obrovské množstvo ľudí.  Zachovávajú sa v nespočetných cover-verziách, pričom mladá generácia ani nemusí tušiť, že počúva pôvodne jazzovú klasiku. My vám ponúkame výber jazzových skladieb, ktoré vás oslovia, alebo už dávno oslovili:
 
Louis Armstrong – What A Wonderful World
Ella Fitzgerald – Summertime (hudba: George Gershwin), Dream A Little Dream Of Me
Nat King Cole - Nature Boy
Frank Sinatra – Pennies from Heaven I've Got You  Under My Skin, Moon River
Glenn Miller Orchestra - Moonlight Serenade
Astrud Gilberto a Stan Getz - The Girl From Ipanema
Miles Davis a John Coltrane - So What
George Benson - All of me
.
Spájanie jazzu s inými žánrami
 
Jazzové harmónie sa objavujú v hudobných žánroch, v ktorých by ste ich nečakali. Výborný je projekt Rock Swings, kde spevák Paul Anka naspieval známe rockové hity so swingujúcim Big Bandom. Tu v skladbe od Nirvany, Smells Like Teen Spirit .

Aranžovanie známych popových skladieb do jazzového prevedenia je napríklad typické pre slovenskú jazzovú formáciu: 
Jazz Pops Up - Hold The Line, Roxanne.

Ak ste sa rozhodli dať jazzovému koncertu šancu, veľmi sa tešíme. Už len stačí vybrať si z nášho kalendára. A ak máte tip na príjemnú jazzovú skladbu (vhodnú aj pre začiatočníkov), pokojne sa o ňu podeľte v Komentároch pod článkom.
 
Autori: Peter a Jarmila Žuffoví, hudobné ukážky doplnil Boris Čellár

PS: Ak stále neveríte, že v jazzovej skladbe nemôžu hudobníci hrať každý niečo iné, vyskúšajte ako vám budú znieť rôzne kombinácie partov v našej hre Jazz ide do školy.

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...