Prečo nevstúpiť dvakrát do tej istej „Řeky“?

Prečo nevstúpiť dvakrát do tej istej „Řeky“?
Peter Motyčka

Sotva by sme medzi otvorenými inožánrovými umelcami našli takého, ktorý by vo svojej tvorbe nehľadal prieniky s jazzom či voľne improvizovanou hudbou. V česko-slovenskom priestore patrí k najpozoruhodnejším hudobníčkam v tomto smere speváčka a skladateľka Lenka Dusilová, ktorá tento týždeň predstaví na Slovensku svoj výnimočný a trojnásobne ocenený (najlepší album, skladba a interpretka roka) album „Řeka“. Predvianočné CZ/SK TOUR 2023 pôvodne zahŕňalo viacero miest, no jediným nakoniec ostáva vystúpenie v bratislavskom Randal Clube v stredu 13. decembra.

 

Hoci piaty sólový album Lenky Dusilovej „Řeka“ vyšiel už pred tromi rokmi v nezávislom českom jazzovom vydavateľstve Animal Music, neprestáva prekvapovať dodnes novátorským repertoárom, zvukom, novým tímom spolupracovníkov či osobnými témami. „Řeka je plavbou skrze různobarevné hudební imaginace, které jsou z části inspirovány příběhy a ozvěnami mé rodové linie a mou současnou realitou, ve které se učím víc věřit svým schopnostem a přírodním zákonitostem,“ spomína Lenka. „Některé skladby vznikly z empatie a obdivu k síle a umanutosti žen, které se snažily ochraňovat svoje rodiny a naději v toku různorodých událostí, jež nemohly ovlivnit. Nemalá část materiálu vznikla též při putování po ohrožených památkách bývalých Sudet, které jsme navštívili v rámci projektu Monument/um. I jejich příběhy často rezonují s mým tématem. Album se jmenuje jednoduše ŘEKA, protože metaforicky odráží různorodou dynamiku a vlastnosti systému, který je ovlivňován svým okolím – terénem, počasím a přirozenými i nepřirozenými ději v krajině. Tímto je každá 'řeka' jedinečná.

 

 

Na albume spolupracovalo množstvo jazzových hudobníkov, napríklad hráči na klávesových nástrojoch Beata Hlavenková, Martin Brunner a Vojtěch Procházka, saxofonista Marcel Bárta, trubkár Oskar Török, kontrabasista Jiří Slavík, bubeníci Roman Vícha a Miloš Dvořáček, basgitarista Matěj Belko alebo tiež dychová sekcia jazzového ansámblu Concept Art Orchestra. Repertoár z toho albumu, ale aj prierez zo starších skladieb v nových aranžmánoch, predstaví päťčlenný Lenka Dusilová Band v Bratislavskom Randal Clube na Karpatskej ulici zajtra 13. decembra. Členmi jej novej zostavy sú pozoruhodný gitarista Igor Ochepovsky (vystúpenie jeho kapely na minuloročnom Central European Jazz Showcase v Brne bolo pre mňa objavom), hráč na klávesových nástrojoch Jan Aleš, basgitarista Ondřej Hauser a bubeník Michal „Kolouch" Daněk. Pokiaľ chcete počuť v tomto hektickom predvianočnom období skutočne otvorené hudobné posolstvo, zajtrajší koncert Lenky Dusilovej a jej Bandu bude jedinečnou (a zatiaľ žiaľ aj jedinou) šancou.

 

 

Vstupenky nájdete na tomto linku.

 

Autor: Peter Motyčka

 

 

 

Ďalšie články

Skupina MUKATADO vydáva nový album, podieľali sa na ňom i poprední slovenskí jazzmani
Kým v posledných rokoch sa slovenská partia MUKATADO pohybovala skôr vo vodách hudobného...
Reportáž: Elektrická i elektrizujúca Maria João
V sobotu 11. mája sme hrali s Fínskom. Hoci sa našim hokejistom často darilo na severského súpera...
Druhý singel z albumu Cotatcha Orchestra - Bigbandová elektronika: skladba Billy's Pilgrimage predstavuje aj speváčku Lenku Dusilovú
Cotatcha Orchestra predstavuje skladbu Billy 's Pilgrimage s hosťujúcou speváčkou...
"Koncert je společenská událost. O to více si to uvědomuju po tak dlouhé přestávce." Rozhovor s členmi Cotatcha Orchestra, tvorcami albumu Bigbandová elektronika (2/2)
Pred týždňom sme zverejnili prvú časť rozhovoru s členmi bigbandu Cotatcha Orchestra, ktorý v...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Čo všetko sa urodilo na domácej scéne world music?
Odpovede na túto otázku snáď zaznejú budúci piatok 24. mája v bratislavskom Kácečku, kde prebehne...
Laserová show Mattiu Müllera
Pokiaľ sa média nadchýnajú nad hudobným (či skôr vizuálnym) zážitkom z koncertu francúzskeho...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...