Program JazzFestBrno 2015: McFerrin, Corea, Reeves, Hersch, Mahogany...

Program JazzFestBrno 2015: McFerrin, Corea, Reeves, Hersch, Mahogany...
jazz.sk

JazzFestBrno vyťahuje ďalšie vysoké karty: Po McFerrinovi, Coreovi a Reeves ohlásil aj nominanta na Grammy Herscha a hviezdy nastupujúcej generácie

Najväčšie hviezdy súčasného jazzu Bobby McFerrin, Chick Corea a Dianne Reeves, na dve ceny Grammy 2015 nominovaný klavirista Fred Hersch, traja z najlepších jazzmanov nastupujúcej generácie Shai Maestro, Gerald Clayton a Ben Williams, Rozhlasový bigband Gustava Broma v jedinečnej kombinácii s afroamerickým spevákom Kevinom Mahoganym - to je zoznam účinkujúcich, ktorý odhalili usporiadatelia štrnásteho ročníka medzinárodného hudobného festivalu JazzFestBrno , vďaka ktorému sa Brno od 15. marca stane európskou Mekkou jazzu.

Prvý z vrcholov tohtoročného ročníka pripravili usporiadatelia už na 17. marca, kedy na svoju brnenskú premiéru príde súčasná kráľovná jazzu a R'n'B Dianne Reeves. Svojim posledným albumom Beautiful Life dokázala, že má aj po tridsiatich rokoch na scéne stále čo ponúknuť a po právom si vyslúžila nomináciu na tohtoročné Grammy. Ako najlepšiu jazzovú speváčku ju ostatne označuje aj Bobby McFerrin a to už je nejaká referencia. A bude to práve majster vokálnej improvizácie Bobby McFerrin, ktorý sa spoločne s klavírnym virtuózom Chick Coreom postará 17. júna v hale Vodova o druhý vrchol festivalu. Českí aj slovenskí fanúšikovia tak budú mať premiérovú príležitosť vypočuť si ich hudobnú komunikáciu plnú humoru a až mystického prepojenia. Vstupenky na všetkých štrnásť festivalových večerov, ktoré prinesú dvadsaťtri koncertov, sú v predaji na webe www.jazzfestbrno.cz.

 

"Podarilo sa nám opäť namiešať jedinečný jazzový kokteil. Popri legendách prídu do Brna aj fenomenálne talenty nastupujúcej generácie - klaviristi Shai Maestro, Gerald Clayton a kontrabasista Ben Williams. S trojlístkom týchto mladíkov zavíta festival prvýkrát do atraktívnych priestorov nového Sono centra, " hovorí umelecký riaditeľ festivalu Vilém Spilka. Pri troch večeroch v Sono centre sa návštevníci môžu tešiť na živelnú hudbu prekračujúcu hranice žánrov, ktorú oceňujú ako jazzoví fanúšikovia, tak ľudia, ktorí na jazzové koncerty chodia skôr sviatočne. Ostatne napríklad ako basista Ben Williams a jeho ansámbel Sound Effect, tak pianista Gerald Clayton spájajú jazz s hip hopom aj R'n'B. Festival pokračuje v zavedenej dramaturgii a po väčšinu večerov ponúkne návštevníkom dvojkoncert. V Sono centre sa tak predstaví aj americký pianista Craig Taborn, jeho rakúsky kolega David Helbock a veselý funkjazzový projekt Kompost 3 takisto z Rakúska.

 

Svetovú skúsenosť v tohtoročnom programe predstavujú pianista Fred Hersch a spevák Kevin Mahogany. "Ak použijeme kartovú terminológii, kedy Corea a McFerrin reprezentujú triumfové esá a Dianne Reeves kráľovnú, môžeme týchto dvoch hudobníkov označiť za kráľov tohtoročného ročníka," prirovnáva Spilka. Päťdesiatdeväťročný pianista Fred Hersch si za svoj najnovší album Floating vyslúžil hneď dve nominácie na tohtoročné Grammy, kde mu mimochodom takisto s dvoma nomináciami konkuruje McFerrinov parťák Chick Corea. Hersch sa preslávil okrem iného celovečerným programom nazvaným My Coma Dreams, vychádzajúcim z jeho pocitov počas dvojmesačnej kómy, do ktorej upadol v roku 2008. Medzinárodný rešpekt si získal tiež sólovými recitálmi, kde môže nechať naplno rozvinúť svoju bezbrehú invenciu. Práve takýto program predstaví aj v Brne. Stálicou svetovej jazzovej scény je tiež Kevin Mahogany. Päťdesiatšesťročný rodák z Kansasu sa začal na jazzových pódiách presadzovať v 90. rokoch minulého storočia a jeho scatový štýl odborníci často prirovnávajú k legendárnemu Joe Williamsovi. Mahogany sa v Brne predstaví ako hosť Rozhlasového BIGBAND Gustava Broma pri príležitosti 75. výročia existencie tohto legendárneho orchestra. Koncert ozdobí 30. marca v Janáčkovej divadle aj slovenský spevák Peter Lipa.

 

Z predstaviteľov strednej generácie tento rok do Brna zavíta okrem iného uznávaný americký saxofonista Mike DiRubbo. Ďalším zahraničným saxofonistom štrnásteho ročníka bude maďarský jazzman Mihály Borbély. Východoeurópsky folklor spojený s jazzom privezie Slovensko-moldavské Pacora Trio. Českú a slovenskú jazzovú špičku tento rok reprezentujú aktuálne hudobné projekty kontrabasistu Jaromíra Honzáka a Tomáša Lišku, sextet saxofonistu Petra Kalfusa či novej medzinárodnej kapely Lukáša Oravca, Ondreja Štveráčka a Adama Tvrdého. "Môžeme sa tešiť aj na celý rad zástupkýň nežného pohlavia, keď okrem kráľovnej tohtoročného ročníka Dianne Reeves na Jazzfest zaspievajú tiež Francúzka Marion Thomas, slovenská" scatwoman "Miriam Bayle a česká speváčka Zeurítia," dodáva Spilka.

 

Kompletné informácie k festivalu nájdete na www.jazzfestbrno.cz. Vstupenky na koncerty sú k dispozícii od 28. januára na webe Nejkoncerty.cz. JazzFestBrno sa za uplynulých trinásť rokov zaradil medzi najväčšie jazzové prehliadky v strednej Európe. V minulých rokoch na festival zavítali napríklad Bobby McFerrin, Pat Metheny, Chick Corea, George Duke, Herbie Hancock, Take 6, Avishai Cohen, John Scofield, Gregory Porter a ďalšie.

Tlačová správa

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Richard Bona: Beriem si od hudby voľno
Richard Bona (nar. 1967 v Kamerune) – basgitarista, gitarista, spevák a perkusionista. Prvý hudobný...
Recenzia CD: Bobby McFerrin – Spirityouall
Hm. Takže, Bobby McFerrin sa na novom albume rozhodol vrátiť ku koreňom. Doska Spirityouall je...
Hadrien Feraud: Nová hviezda na basovom nebi
John McLaughlin o ňom povedal, že je novým Jacom Pastoriusom. Hadrien Feraud síce len budúci...
Jazzman týždňa: Chick Corea
Žijúca legenda jazzového klavíra a originálny skladateľ Chick Corea patrí nepochybne medzi...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...