Prvé dojmy z JazzPlaysEurope

Prvé dojmy z JazzPlaysEurope

 

Tohtoročný štvrtý ročník projektu JazzPlaysEurope Lab už začal. Ide o nadnárodný projekt, do ktorého sú zapojení siedmi mladí jazzoví hudobníci zo siedmych európskych krajín:

 

Spoločne zostavili program, ktorý odohrajú na turné JazzPlaysEurope - Laboratory Tour. Koncertovať budú po celej Európe a budú prezentovať ich koncept toho, kam by európsky jazz mohol ďalej viesť.

 

O svoje postrehy z Luxemburska sa s nami podelil Štefan Bartuš, slovenský kontrabasista podieľajúci sa na projekte. Hudobníci sa stretli a vytvorili program práve tam, v kultúrnom centre Abbaye Neumunster – obrovskom komplexe kultúry vytvorenom v priestoroch bývalej väznice. Prvý deň sa stretli v sále, kde sa zoznámili a prvý krát si zajammovali. Naseldujúci deň dorazil z vlastného turné posledný člen projektu, nemecký klavírista Roman Babik, ktorý sa „neskôr s nadšením zapájal do aranžovania mojich skladieb,“ vraví Bartuš.

 

V tento deň začala práca naplno. Všetci si postupne naštudovali jednotlivé skladby, vrátane dvoch Bartušových skladieb: Rondo a Period (obe sa nachádzajú na jeho albume Collectivity). „S aranžmánmi pre toto obsadenie mi pomohol Ľuboš Šrámek,“ a ako sám vraví, jeho skladby „boli zrejme najnáročnejšie na naštudovanie, hlavne pre dychovú sekciu.“ Naopak, pre Bartuša bola najťažšou skladba bubeníka Jeroma Kleina, ktorú napísal v netradičnom 13/8 metre.

 

Fakt, že sú všetci hudobníci z rôznych krajín, niekedy viedol k humorným situáciám: „keďže sme všetci hovorili anglicky, ale s rôznymi prízvukmi, bolo to veľmi zábavné.“ Omnoho podstatnejšie však je, že tetno projekt posúva mladých hudobníkov ďalej a ponúka nové skúsenosti: „Je to úžasné a zároveň veľmi poučné, spolupracovať s rôznymi typmi ľudí, o ktorých vypovedajú ich kompozícice a ich hudba. Podľa ich skladieb som postupne objavoval ich povahové črty a postupom času sa len potvrdzoval môj dojem z nich. Všetko mi o nich povedala už vopred ich hudba.“

 

Koncertné turné JazzPlaysEurope - Laboratory Tour už začalo. „Prvý koncert dopadol veľmi dobre. Veľmi sa teším na ďalšie – cítim, že to bude úžasné.“ Na Slovensko dorazí sedem jazzmenov v novembri: 17.11. budú hrať v Prešovskom Kine Scala a ďalší deň, 18.11. na festivale JazzForSale v Košiciach.

 

Foto: aktualne.atlas.sk

-nat-

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...