Recenzia CD: Jelle van Giel Group – The Journey

Recenzia CD: Jelle van Giel Group – The Journey
Miroslav Halak

Bubeník, pôvodom z belgických Antwerp prezentuje svoje CD s názvom The Journey pod hlavičkou slovenského vydavateľstva Hevhetia a opäť ide o odporúčania hodný hudobný kúsok, ktorý ulahodí širokému spektru poslucháčov.                           

 

-------------------------

Jelle van Giel Group – The Journey

Hevhetia/ 2017/ HV 0146-2-331

-------------------------

Interpreti: Jelle van Giel – bicie; Janos Bruneel – kontrabas; Bram Weijters – klavír; Tim Finoulst – gitara; Tom Bourgeois – alt saxofón; Bart Borremans – tenor saxofon; Carlo Nardozza – trúbka  

Belgický bubeník Jelle van Giel sa so svojim druhým albumom s názvom The Journey rozhodol opät internacionalizovať a opakovaná voľba vydavateľstva Hevhetia svedčí o nesporne dôležitom postavení, aké sa podarilo tejto značke vydobyť si na scéne jazzových labelov. Po CD Songs for everyone sa aj na jeho ďalšej „ceste“ stretávame s vyzretými aranžmánmi v komplexných kompozíciách. Septet v akom je Jelleho kapela vyskladaná, je postavený na zvuku dychových nástrojov s plochami pripomínajúcimi ich hutnosťou skôr malý big-band než stredne obsadenú kapelu.

Rôznorodosť plynúca od Bebopových pasáží, cez latinsko-americké frázy až po atmosféru filmov z obdobia Film noir, to všetko sú prúdy vanúce albumom The Journey. Zrejme ide o osobné vytýčenie cesty vo vlastnom svete akustického fusion klasických jazzových žánrov. Tak ako v skladbe Fuzz alebo Bonito však ide o cestu plnú prekvapivých zvratov, nikdy však nie za cenu spreneverenia sa pôvodnej hudobnej idei. Jej sledovanie je pre Jelle van Giela natoľko dôležité, že jej podriaďuje aj zvuk celého ansámblu. Tomu dominuje okrem pasáží so sólami, ktoré tvoria predovšetkým saxofóny Barta Borremansa a Toma Bourgeoisa, veľmi kompaktný charakter, v ktorom sú jednotlivé nástroje pevne integrované vo zvukovom celku.

Kultivovanosť prednesu tak ako pri skladbách Colorious a hlavne The Hidden City tvoria z albumu veľmi príjemný hudobný počin, ktorý je vhodný tak k nočnému posluchu, kedy vie vytvoriť upokojujúcu zvukovú kulisu, ako aj k energickejšiemu dennému vyladeniu. Dôvodom tejto nie len žánrovej, ale aj zvukovo-charakterovej vlastnosti je zrejme inšpiračné ukotvenie Jelle van Giela v hudobných predobrazoch ako Gregory Hutchinson, Jeff Ballard, Peter Erskine či Dave Liebmann. Táto pestrá paleta prístupov nie len k tvorbe, ale aj hre na bicie nástroje sa v hudobnom myslení mladého belgického inštrumentalistu a skladateľa prejavuje v každej skladbe a dokonca parciálne aj v jej jednotlivých častiach. Je vzrušujúce odrývať pri počúvaní tie diferentné vrstvy, ktorými obohacuje beztak pútavé štruktúry svojich kompozícií a ktorými mení ich charakter, klasicky na nosnom motíve vystavanej skladby, do podoby viacúrovňových organizmov. Počúvanie albumu The Journey bubeníka Jelle van Giela je pútavou cestou pri ktorej budete s napätím sledovať čo na vás čaká za najbližšou zákrutou. Jedno vám však môžem prezradiť, za žiadnou zo spomenutých zákrut na tejto ceste sa neskrýva nemilé prekvapenie, iba samé radosti z hudby.    

-------------------------

01. The Journey

02. Fuzz

03. Just a little waltz

04. Lullaby for Nelle

05. Bonito

06. Colorious

07. The hidden city

08. Heading home

 

Text: Miroslav Haľák

Esprit 2023

Galéria

Jelle van Giel Group (1).jpg
Jelle van Giel Group (2).jpg
Jelle van Giel Group (3).jpg

 

 

Ďalšie články

Jazz na Konzervatóriu v Košiciach: Saxofonista Ján Kopčák odovzdáva skúsenosti a vedomosti študentom
Ako študent sa vzdelával na prestížnych hudobných školách v Európe. Svoje skúsenosti a vedemosti sa...
Recenzia CD: Wicked Heads - Superheroes
The Cure, troška Nicka Cavea, experimentálny zvuk gitár a zvonkohier, charizmatický ženský...
Recenzia CD: Miloš Železňák, Anna a Vtáčiky
Ako neobyčajne znie názov tohto projektu Miloša Železňáka tak je aj jeho obsah ojedinelým,...
Recenzia CD: Kari Sál - Betesda
Prestížne obsadený album Betesda speváčky Kari Sál, vlastným menom Karina Srocka, je...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...