Recenzia CD: Miguel Zenon a jeho latinová Esta Plena

Recenzia CD: Miguel Zenon a jeho latinová Esta Plena
Dávid Oláh
V roku 2009 vydal tento newyorský alt saxofonista pôvodom z Puerto Rica svoj piaty album s názvom Esta Plena. Doska vyšla pod hlavičkou vydavateľstva Marsalis Music. Miguel Zenon bol za toto cd až dvakrát nominovaný na grammy – za najlepšie improvizované sólo a za najlepší latin jazzový album roka. Aj tieto skutočnosti si vyslovene pýtajú vypočutie tejto hudby.
 
Na albume mu sekundujú tí najlepší svetoví hudobníci jeho generácie – Louis Perdomo – klavír, Hans Glawisching – kontrabas, Henry Cole – bice nástroje a nechýbajú tu dokonca až traja perkusionisti.
 
Všetkých desať kompozícií, ktoré sú na tomto CD sú Zenonove autorské skladby a aranžmány. Hudba Miguela Zenona je úžasná - ide o moderné fusion, ktoré v sebe spája latinový folkór a súčasný groovujúci jazz. Celá doska sa nesie v jednotnej atmosfére, hudba do seba krásne zapadá, jednotlivé skladby cez seba naväzujú, no napriek tomu im nechýba originalita a unikátnosť. Rytmicky ide hlavne o nepárne rytmické plochy plné latinových riffov či unisonových synkopických liniek. Nechýbajú ani výborné klavírne montuna.
 
 
Skladba Villa Cope sa nesie v modálnej nálade, ktorú striedajú zaranžované osminové reťazce. Aranžérsky aj kompozične odviedol Zenon bezchybnú prácu. V tejto kompozícii počuť evidentný vplyv zoskupenia John Colrane quartet zo 60. rokov minulého storočia. Zenon má moderný saxofónový tón - plný alikvót, farieb, sily, originálneho výrazu a hĺbky. Jeho práca s dynamikou, vibrátom a nadrozsahovými tónmi je fantastická. O jeho sólach ani netreba písať. Ide o učebnicovo vystavané improvizácie, v ktorých je počuť celá história jazzového štýlu hrania - od swingových motívov, cez bop a modalitu, až po moderné hexatoniky a pentatoniky. Zaujímavý je však Zenonov unikátny prístup k rytmu a celkový koncept jeho hudby.  Na jednej strane je jeho rukopis rozpoznateľný a výborne do seba zapadá, no pri vnímavom počúvaní si všimnete jemné rozdiely v jednotlivých skladbách, ktoré sú podľa mňa kľúčové. V detailoch jednotlivých aranžmánov sa nachádza esencia tejto lyrickej hudby.
 
Album obsahuje skladby, v ktorých sú aj pekné spievané časti melódií inšpirované z lídrovho rodného Puerto Rica. V poslednej stope Despedida nechýba citácia pesničky Auld Laung Syne, na ktorej Zenon postavil túto skladbu. Nasleduje prechod do modálnej časti a fenomenálneho Zenonovho sóla. O tejto hudbe by sa dalo veľmi veľa písať, hlavne odborne a analyticky, odporúčam však každému, kto má rád špičkový moderný jazz a unikátnu latinovú hudbu, aby si ju v prvom rade vypočul.
 
Treba povedať, že nejde o hudbu, ktorú by som si pustil pri pohári dobrého vína a čítaní knihy. Myslím si však, že napriek svojej zložitosti v nej nájdu nespočetné kvality nielen všetci hudobníci, ale aj laici a záujemcovia o akúkoľvek "modern contemporary music."
 
 
Dávid Oláh
 

 

 

Ďalšie články

Stanley Clarke: Z hudby sa stáva zvukový fast food
Stretli sme sa s ním pred vypredaným bratislavským koncertom. S hudobnou legendou, basistom,...
Andreas Varady nahráva s jazzovými legendami
Má šestnásť, je firemným hráčom výrobcu gitár Benedetto, v októbri podpísal zmluvu s ...
Andrej Šeban: Hudba je útočiskom, domovom aj sebarealizáciou
Andrej Šeban a jeho band (Dano Špiner, Peter Rusňák a Michal Fedor) sa vydali na dlhé turné. Ich...
Andreas Varady: Verve som opustil, no nerozišli sme sa v zlom, najnovší album je premiérou môjho súčasného ja
Gitarista Andreas Varady, slovenský rodák žijúci v Írsku, sa stal hviezdou na svetovej jazzovej...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...