Recenzia CD: Speváčka Brigita Szelidová a jej duetá

Recenzia CD: Speváčka Brigita Szelidová a jej duetá
Dávid Oláh
Speváčku Brigitu Szelidovú si hlavne široká verejnosť môže pamätať zo súťaže X Factor, kde sa Brigita dostala až do finále. Svoje debutové CD nahrala chvíľu po konci súťaže. Ako producenta a aranžéra tejto platne si zvolila jazzového klaviristu, aranžéra, skladateľa  Ľuboša Šrámeka.
 
Hudba na tomto albume je veľmi kompaktná v pozitívnom zmysle slova. Všetkých desať skladieb vytvára príbeh, ktorý nám Szelidová spolu s mnohými zaujímavými hosťami rozpráva. Úvodná skladba Zmena sa začína jemnými popevkami, ktoré naznačujú moderný štýl hudby. Ďalej sa skladba rozvíja v nesmierne chytľavý „groove“ so zmysluplným a ľahko zapamätateľným textom s jasným obsahom. Ako hosť tu spieva Igor Kmeťo mladší. V podobnom duchu pokračuje aj druhá pesnička Pán
 
Ako tretí v poradí nasleduje krásny jazzový štandard When I Fall In Love. Po krásnom intre sláčikov a dychov nás prekvapí jemnejšia farba hlasu, ktorá patrí Anite Soul. Interpretácia štandardu ako dueta nie je jednoduchá vec. Szelidovej a Anite Soul sa podarilo vynikajúco rozdeliť si svoje party, scatovacie pasáže, spoločné spievanie cez seba a aj spôsob "call and response". Šrámekove aranžmány opäť nesklamali. Jeho dynamický prístup k rytmu, melodickému hlasu aj k harmonickým postupom, ktoré smerujú od jednoduchších až k moderným disonantým postupom, fantasticky vygradujú celú skladbu. 
 
Bossa nova s názvom Ja je veľmi príjemná. Som nadšený z toho ako sa Šrámekovi podarilo na jednej strane zaranžovať hudbu, ktorá je hustá, bohatá a zložitá, no napriek tomu sa v tomto celom podklade nestráca líder, ktorým je vždy speváčka. Szelidová má tmavú černošskú farbu hlasu. Všetky kompozície sa perfektne hodia k jej štýlu a farbe hlasu.
 
Lolitka s hosťujúcim Fredym Ayisim je modernou groovujúcou kompozíciou, ktorá má v sebe prvky hip hopu, funku či neo soulu. Šrámekovi sa opäť úspešne podarilo napodobniť moderný zvuk pripomínajúci Roberta Glaspera či Soweta Kincha. Veľa skladieb z tohto albumu by sa pokojne mohli hrať v komerčných rádiách. Jednou z nich je aj Dievča. Tento fakt potvrdil aj hosťujúci hlas Roba Opatovského.
 
Šrámekove aranžmány a produkcia sa dotýkajú širokého hudobného spektra, čo pre skladateľov a aranžérov nie je samozrejmé. Po smooth-jazzovej až popovej skladbe pokračuje CD jazzovým zvukom – skladbou Plán. Groovujúci pulz rytmickej sekcie je podporovaný vynikajúcimi fill in linkami klavíra a dychovej sekcie. Nechýba tu výborné sólo na rhodes piane.
 
Štandard Tenderly je nahratý iba v duu – klavír a spev Szelidovej. Ide o pekný komorný aranžmán plný farieb a najrôznejších sprievodných štýlov. Šrámekov klavír sa vyhráva so zvukom neobyčajne bohato. Podobne pokračuje sólom, kde nechýbajú bopové linky či polyfonické vedenie hlasov.
 
Záverečná pesnička Deň je rozdelená na dve stopy. Úvodný track sa nesie vo voľnom halgáte – ako sprievodné teleso je tu Silvia Sarkozi a Cigánski Diabli. Po silnom, emotívnom intre sa skladba dostáva do druhej latinovej stopy. Tento prístup je známy z maďarskej a cigánskej ľudovej hudby. Musím povedať, že práve táto skladba je mojou najobľúbenejšou – jednak kvôli výborným aranžmánom cimbalovky aj celej kapely, klavírnym montunovým riffom a ďalej je tu vtipný text zo života, s ktorým sa dokáže stotožniť hádam každý z nás.
 
Album Duets je nesmierne pestrý, jednoznačne multižánrový, či už ide o hudbu, spev, alebo text. Každá pesnička má svoj špecifický príbeh, farbu, náladu a pocit. Szelidová dala dokopy výborných hudobníkov, textárov a špičkového aranžéra, skladateľa a producenta. Toto všetko pozdvihlo jej krásnu farbu hlasu o úroveň vyššie. 
 
 
Dávid Oláh 
 

 

 

Ďalšie články

Ceny Esprit sú odovzdané: Hlavnú cenu za najlepší slovenský jazzový album získala Sisa Michalidesová
Už poznáme víťaza Hlavnej ceny ankety Esprit! Cenu za najlepší jazzový album vydaný v roku...
Neo soul na Slovensku: Skupina Headmovers
Neo soul je v súčasnej dobe živý a veľmi populárny žáner. Mnoho fanúšikov jazzu ho zrejme bližšie...
Recenzia CD: Ľuboš Šrámek/Nikolaj Nikitin - Altar
Zainteresovanému poslucháčovi domácej jazzovej scény mená Nikolaj Nikitin a Ľuboš Šrámek netreba...
Hudba aj farby - Milo Suchomel krstil Jazz in the City
Čerstvý víťaz hlasovania verejnosti v súťaži ESPRIT 2014 Milo Suchomel v nedeľu...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...