Report: Boris Čellár Trio feat. Jörg Seidel (DE)

Report: Boris Čellár Trio feat. Jörg Seidel (DE)
jazz.sk

Špičkový koncert v komornom prostredí s komornou účasťou.

Jazzové trio v zložení Boris Čellár - gitara, spev, Róbert Ragan - kontrabas, Klaudius Kováč - klávesy obohatil tentokrát o svoju prítomnosť nemecký jazzový spevák a gitarista, Jörg Seidel. V tých dňoch, ešte pred samotným koncertom, sa v Bratislave udial aj jeho workshop, zameraný na jazzový spev a scat, o ktorý bol naozaj slušný záujem. Zastávku v Bratislave si potom ešte predĺžil a spolu so slovenskými jazzmenmi zahral  v príjemnom prostredí kaviarne na lodi Adyho Hajdu.

Repertoár bol typický pre spomenuté trio, ktoré aj svojim zložením (bez dychov a bicích) úmyselne pripomína trio Nat King Colea. Toto zloženie si pochvaľoval aj sám Jörg, ktorý hneď po krátkom inštrumentálom úvode v podaní tria rozohral (teda skôr rozospieval) svoju partiu lahodného swingu.

V rámci koncertu dostal od Borisovho tria naozaj veľký priestor, ktorý patrične využil. V jeho podaní odznelo viacero známych aj menej známych skladieb, ktoré boli vždy poklonou jeho hudobníckym vzorom (ako sám hovoril - "hommage"). Úhladným a vypracovaným hlasom predniesol skladby ako "That's Amore", "Coquette" či "Sweet Loraine". Nechýbal ani jeho trademarkový scat, kde sa ukázal ako ozajstný majster.

V jednej zo skladieb sa dokonca Boris sa s Jörgom podelil aj o gitaru a tak si poslucháči mohli vychutnať Borisov spev a kvalitné gitarové sólo od hosťa večera.

Celkovo to bol naozaj parádny koncert, ktorý by sa hodil aj na väčšie "pódium". Priestory kaviarne sú veľmi skromné, aj keď ako pridanú hodnotu ponúkajú najmä po zotmení naozaj pekný pohľad na osvetlené staromestské nábrežie Dunaja. Avšak aj napriek tomu, že miest bolo pomenej, ľudí bolo ešte menej. To bola ozajstná škoda, lebo takýto hosť k nám nezavíta často. Možno na počudovanie, keďže workshop s Jörg Seidelom zažil dobrú účasť, škoda, že si jeho účastníci majstra neprišli vypočuť a zažiť ho v "akcii". Neviem, či je to len slovenská realita, ale určite sa nikto nemôže sťažovať, že sa tu nehrá dobrá "live" hudba. Asi to hovoria len tí, ktorí sedia doma a na koncerty nechodia.

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...