Report: Nikolaj Nikitin feat. Patches Stewart v Hlave 22

Report: Nikolaj Nikitin feat. Patches Stewart v Hlave 22
Miroslav Bachura

Na sklonku minulého roku sa popredný slovenský saxofonista Nikolaj Niktin vybral do štúdia, aby priviedol na svet svoju zatiaľ poslednú dosku New Winter Stories. Spomeňme, že na albume sa okrem slovenskej jazzovej špičky predstavil i legendárny americký trubkár Michael „Patches“ Stewart. O to potešujúcejšie je, že pre apríl a máj tohto roku sa podarilo zorganizovať promo tour v kompletnej štúdiovej zostave. Koncertná šnúra odštartovala štvrtok 18. apríla v bratislavskom klube Hlava 22.

 

Po nedávnej spolupráci Jura Grigláka s bubeníkom Poogie Bellom môže slovenský divák spokojne sledovať ďalšiu kolaboráciu tuzemskej jazzovej extraligy so svetovými menami. Nikitinova kapela v zložení Gabriel Jonáš (klavír), Juraj Griglák (kontrabas) a Jozef Dőme (bicie) medzi seba prijala legendu jazzovej trúbky, Michaela „Patchesa“ Stewarta. A treba povedať, že prvý z deviatich plánovaných česko-slovenských koncertov odhalil, že pôjde o hosťovanie nanajvýš podarené.

 

Nikitinov hudobný prejav sa vždy trocha odlišoval od bežného jazzového repertoáru temnejšími náladami a drsnejšou expresivitou. A tak i koncert pred solídne zaplnenou Hlavou 22 odštartoval skladbami Bolero Dreamin´, dvoma kusmi v štýle dusivého „davisovského“  flamenca. Zaujímavé, že Nikitin sťa band-leader sa akoby stiahol do úzadia a post sólových ťahúňov prenechal nestarnúcemu Gabovi Jonášovi a skvelému „Patchesovi“, zjavne vychovanému na hudbe legendárneho Milesa. Spestrením programu bolo vystúpenie speváčky Hany Gregušovej, ktorá si na poslednú  chvílu vzala na starosť otextovanie i vokálne predvedenie viacerých skladieb z Nikitinovho nového albumu, ako On The Snow Bound-Path či December Step. V druhej polovici setu kapela upustila od ponurých nálad a na rad prišli i „odľahčené“ kusy, ako Warm Up či Cookin´, zaujala i vokálna cover verzia Waynea Shortera v podaní Hanky Gregušovej. Ešte jeden prídavok na záver a mohlo sa ísť spokojne domov.

 

Nikitin potvrdil, že na slovenskej scéne má so svojimi kompozíciami vskutku osobitné miesto. Spolupráca s takou hviezdou ako Patches, je jasným dôkazom toho, že jeho hudobne tmavší výraz už presahuje i za hranice republiky. Pozrite si doma program turné a pokiaľ sa niektorý z koncertov vyskytne vo Vašom okolí, neváhajte.

 

Miroslav Bachura

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Smutná správa pre slovenský jazz: Opustil nás vynikajúci bubeník Jozef "Ischi" Döme
Včera zasiahla našu jazzovú scénu smutná správa, akú sme tu nemali azda od tragédie Martina Ďurdinu...
Zomrel saxofonista Lubomír Tamaškovič
Jas, to znamená pôvodné, silné svetlo. Možno, že raz či dvakrát sa mi tak podarilo zahrať, ešte na...
6 zaujímavých faktov o jazze, ktoré ste (možno) nevedeli
Jazz je dnes nesmierne širokým pojmom, pod ktorým si môžeme predstaviť rozmanitú hudbu. Nebolo tomu...
Top 5: Jazzový saxofón swingu a bebopu
V dejinách akejkoľvek oblasti vždy existuje niekoľko osobností, niekoľko udalostí, niekoľko...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...