Report: Open Jazz Fest 2012 2/2

Report: Open Jazz Fest 2012 2/2
jazz.sk

Dnes prinášame druhý z dvojice reportov z víkendového festivalu Open Jazz Fest, tentokrát perom Vlada Vizára.

5. ročník jazzového festivalu Open Jazz Fest, Zelená voda, Nové mesto nad Váhom, 20. – 21. júla 2012

Odsledoval som pozorne všetkých osem koncertov festivalu. A veľmi rád použijem superlatívy predovšetkým k programovej a dramaturgickej stavbe a zloženiu koncertov. Iste, svoje čaro majú aj profilované jednožánrové festivaly (moderný jazz, dixieland a pod.), ale podľa mňa je jazz tak krásne mnohotvárny, že jazzový festival nemá byť „súťažou“ , ale prehliadkou rôznych prístupov, interpretácie, orientácie, nástrojových a hlasových farieb. To je pútavé aj pre divákov aj pre učinkujúcich samotných – a OpenJazzFest túto rôznorodosť jazzových žánrov skĺbil hádam dokonale! Ďalší môj kompliment patrí technickému zvládnutiu festivalu : zvukové a svetelné aparatúry a hardvér - a samozrejme príslušní technici - boli na ťažkej profesionálnej úrovni a to sa oplatilo! Bolo počuť konkrétne, verne a primerane každý tón a zvuk každého nástroja. Vieme, ako vie nedokonalý zvuk znížiť úroveň najmä open-air koncertov. Tu divák a poslucháč – a hudobník – také problémy nemal. Blahoželám!

 

1/1       Nothing But Swing Trio (SK), feat. Anna Lauvergnac (I).

Toto celkom špičkové slovenské jazzové trio v zložení Robert Ragan (kontrabas), Klaudius Kováč (klavír), Peter Solárik (bicie), je dlhoročnou a stálou zárukou skvelého moderného mainstremového ťahu, zohranosti a technickej dokonalosti troch popredných muzikantov. Ich úroveň a kvalita je známa aj v zahraničí a preto hosťovanie kvalitného zahraničného sólistu je už samozrejmosťou. Tentoraz s triom vystúpila významná jazzová speváčka Anna Lauvergnac (I), ktorá očarila aj publikum na Zelenej vode krásnym jazzovým feelingom, prirodzeným swingom a výborným hlasom. Striedanie spievaných chórusov s inštrumentálnymi sólami bolo v štandardoch napr. High Fly; I´m Glad There Is You; Start All of Again, dokonalé. Výsledný dojem bol skvelý a hoden každého vážneho medzinárodného jazzového koncertu a festivalu.

 

2/1       Zuzana Lapčíková Quintet (CZ, SK):

Fúzia moderného jazzu a ľudovej hudby nie je vôbec neznáma a unikátna. Na tomto spojení dvoch zdanlivo odlišných žánrov existuje veľa príkladov po celom svete, pretože každá krajina má svoj osobitý výraz ľudovej melodiky a harmonických postupov. Ale výsledkom sú objavné hudobné – a jazzové – formy. Virtuózna moravská cimbalistka, speváčka a skladateľka s pomocou naozaj výnimočného inštrumentálneho jazzového quarteta, doviedla takúto fúziu a obojstrannú hudobnú inšpiráciu asi k dokonalosti! Koncert nadchol poslucháča (aj mňa) jednak hudobnou filozofiou a vzájomným rešpektom jazzu a folku, ale aj majstrovsky vypracovaným aranžérskej – no a samozrejme aj individuálnej sólistickej zložky celého quinteta. V podaní cimbalu som počul nielen brilantné sólové folkové pasáže, ale vzápätí aj moderné jazzové harmonické podklady a sprievod ostatným sólistom. Orchester hral spolu aj v sólach so strhujúcim drivom a technikou. Zloženie : Zuzana Lapčíková (cimbal, spev), Ondrej Krajňák (klavír), Jozef Fečo (kontrabas), Rostislav Fraš (saxofóny), Kamil Slezák (bicie). Výborný koncert!

 

1/2  Pavol Bodnár Ecce Jazz Band (SK) :            

Tvorivého  jazzového ducha Pavla Bodnára netreba pripomínať a zdôrazňovať – tak ho jednoducho už poznáme! Aj vo svojom mimoriadnom projekte „Ecce Jazz“ zrealizoval svoje aranžérske, skladateľské a sólistické predstavy o možnej forme jazzovej výpovede na  vysokoprofesionálnej platforme a úrovni. Spojovacou niťou, ktorá pretkáva celú koncertnú formu, je inšpirácia jednak v slovenských ľudových pesničkách, ale aj v karibských rytmoch a motívoch. V skladbách sme  počuli veľmi vkusné a inteligentné vlastné aranžmány vychádzajúce z motívov pesničiek Tečie vodička, Páslo dievča pávy, Široký jarčok, ako aj karibské motívy Twelve Passions, alebo Have a Good Time in Puerto Rico. Toto spojenie inšpirácií dopĺňajú potom individuálne jazzové sólistické a inštrumentálne výpovede. V koncerte na Zelenej vode postavil Pavol Bodnár formáciu zloženú z výborných sólistov : Pavol Bodnár (klavír, arr., komp.), Monika Masarovičová (spev), Stanislav Palúch (husle), Marek Pasírik (saxofón, píšťaly, gajdy), Tomáš Baroš (kontrabas), Marian Ševčík (bicie), Eddy Portella (perkusie). Koncert bol naozaj skvelý a vyslúžil si dlhý potlesk.

 

3/2       Marek Balata Chopin Quintet (PL) :

Jeden z (...hm, ...ôsmych...) bonbónikov festivalu! Mareka Balatu tiež netreba jazzovej verejnosti zvlášť predstavovať – je známy ako jeden z najlepších jazzových vokalistov v Poľsku a v Európe a nie raz už učinkoval aj na Slovensku. Zakaždým ale prekvapuje svojou hlasovou virtuozitou, technikou, čistou intonáciou a rozsahom. Je medzinárodne uznávaný aj v tých najvyšších jazzových „leveloch“. Opiera sa tak o poľské ľudové motívy, americké blues, bebop, a ako rodák z Krakowa – aj o odkaz a hudobný jazyk Fréderica Chopina. Preto aj na Zelenej vode sa predstavil s projektom „Chopin“ Quintet. Dominantný je v skladbách síce spev, scat a jazzové vokalizácie Mareka Balatu, ktoré sú dychvyrážajúce, ale určite rovnocennou súčasťou je aj naozaj skvelý inštrumentálny jazzový kvartet, kde je radosť počúvať každého jeho muzikanta či už v spoločných chórusoch, podohrávkach, alebo v brilantných a výborných sólach. Zazneli skladby s inšpiráciou Chopinových skladieb a taktiež aj Marekove vlastné skladbé – a „svojské“ podanie ľudových motívov. Zloženie : Marek Balata (spev), Marek Markowski (klávesy), Szymon Kamykowski (ten.,sop.sax), Stan Michalak (5-strunový kontrabas), Bartek Staromiejski (bicie). Obecentstvo aplauduje „standing ovations“. Zaslúžene!

        

Záverom:

Už asi vzniká podozrenie, že všetko len vychvaľujem a neviem napísať pre zmenu aj niečo kritické...! Áno, beriem to na vedomie, ale nie som muzikológ a hudobný kritik – som jazzový muzikant a na konceroch sa zainteresovane vžívam do výkonu muzikantov, aranžérov, skladateľov a tlmočím moje naozaj aktuálne dojmy z produkcie a celého festivalu! A tento, 5. ročník OpenJazzFestu Zelená voda, skutočne a úprimne považujem za výborný.

Tak nech žije 6.ročník!

 

  • Piatok, 20.7. :                        Nothing But Swing Trio (SK), feat. Anna Lauvergnac (I)

                                  Zuzana Lapčíková Quintet (CZ,SK)

                                  David Kollar Trio (HU, SK)

                                  David Helbock Quartet (A)

  • Sobota, 21.7. :                       Pavol Bodnár Ecce Jazz Band (SK)

                                  Mo´ Blow (D)

                                  Marek Balata Chopin Quintet (PL)

                                  Billy Cobham (USA)

 

Vlado Vizár
Foto: Michaela Gerhardová

   

 

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...