Report: PAWEŁ KACZMARCZYK AUDIOFEELING BAND

Report: PAWEŁ KACZMARCZYK AUDIOFEELING BAND
jazz.sk

Hodnotenia, ohlasy a recenzie o mladom, ale nadštandardne hodnotenom poľskom klavíristovi Pawlovi Kaczmarczykovi a jeho formácii AUDIOFEELING BAND, nastavili latku úrovne koncertu už vopred poriadne vysoko!

Môžem potvrdiť, že poľskí jazzoví hudobníci vždy veľmi výrazne ovplyvňovali európsku – a aj svetovú jazzovú scénu. Vďačia za to dlho-dlhoročnej silnej jazzovej tradícii v Poľsku, systému hudobného školstva, ktorý jazz vždy účinne podporoval a aj kvalitne učil, jazzovej úrodnej pôde (t.j. jazzové kluby, médiá, knižnice, podujatia, usporiadatelia, verejný záujem, poslucháči atď.), no a napokon z toho vyplývajúcej širokej základni kvalitných a študovaných (aj amatérskych) jazzových hudobníkov. Pod pojmom „poľský jazz“ veľmi často nachádzame a v poľských jazzových formáciách veľmi často počujeme vlastné a svojské hudobné obrazy, rukopisy a výrazy, ktoré idú až za hranice jazzovej objavnosti a avantgardy.

Živý koncert formácie AUDIOFEELING BAND : Pawel Kaczmarczyk – klavír/E-piano; Maciej Adamczak – kontrabas;  Dawid Fortuna – bicie, nielenže potvrdil pravdivosť a oprávnenosť   informácií a chýrov, ale u mňa osobne predstihol všetky moje očakávania a predstavy. Aj keď Pawel Kaczmarczyk (nar. 8.2.1984 v Krakowe, vyštudoval Akadémiu jazzu v Katowiciach, vyše desať rokov už patrí medzi výraznú poľskú jazzovú špičku, má za sebou úctyhodný počet poľských – aj medzinárodných - ocenení, koncertov, zájazdov a nahrávok …  ), sa vyjadril, že nepoužíva pre svoju hudbu výraz “jazz”, mňa nadchla práve takáto forma jazzu - symbiózy skvelého hudobného výrazu, techniky hry na klavíri, improvizácie a aranžérskej schopnosti vyjadriť hudobnú predstavu a impresiu. Nechcem sa ale púšťať do muzikologických a teoretických úvah, na to sú oveľa povolanejší ľudia!

V troch kompozíciách vlastného projektu s názvom “Complexity In Simplicity” a pridanej kompozícii so štylizovanými námetmi Ray Charlesa a Joe Cockera, sme počúvali fantastickú súhru troch muzikantov. Zdanlivo voľná forma bola síce voľná v sólových improvizáciách, ale v celku bola prísne premyslená, dynamická a s úžasne presnými spoločnými vyhrávkami. Klavírista Pawel Kaczmarczyk hral brilantne technicky, navyše s občasným pridaním zvukových efektov pritlmovania strún klavíra ľavou rukou. Kontrabasista Maciej Adamczak hral skvelý čistý a presný, nielen doprovodný bas, ale v sólach originálne využil aj zvukové farby elektronických efektov. Bubeník Dawid Fortuna bol pre mňa mimoriadny zážitok! Presné, dynamicky a technicky skvelé vedenie rytmiky, súhra, spoločné myslenie!

Poľský AUDIOFEELING BAND - to bol spolu výborný koncert o rozhovore, konverzácii a impresiách troch výborných a rovnako cítiacich hudobníkov.

 

Vlado Vizár

Esprit 2023

Galéria

Report: PAWEŁ KACZMARCZYK AUDIOFEELING BAND

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...