Reportáž z krstu CD a koncertu Jazz Pops Up

Reportáž z krstu CD a koncertu Jazz Pops Up
jazz.sk

Valentínsky večer sa neniesol len v znamení lásky, ale aj jazzu. Postarala sa o to slovenská formácia Jazz Pops Up, ktorá si tento sviatočný dátum zvolila pre krst svojho debutového albumu a následný verejný koncert.

 

Podujatie sa uskutočnilo v príjemnej reštaurácií Retro v rovnomennom bratislavskom obchodnom centre. O 17:00, kedy bol oficiálny začiatok krstu, začali prichádzať pozvaní hostia, medzi ktorými boli zástupcovia prestížnych eventových agentúr a médií. Frontman, klavirista a aranžér formácie Jazz Pops Up Fero Báleš všetkých privítal a poďakoval sa tým, bez ktorých by album neuzrel svetlo sveta. Následne kapela zahrala prvú ochutnávku z CD. Repertoár Jazz Pops Up je charakteristický jazzovými aranžmánmi známych popových a rockových hitov od šesťdesiatych rokov až po súčasnosť tak, aby ich poslucháči spoznali a mali tak k jazzu bližšie. Vydanie albumu je najlepším znamením, že kapele, v obsadení Jana Dekánková - spev, Milan Ruček - bicie, Vlado Máčaj - kontrabas a už spomínaný Fero Báleš, sa darí  tento ušľachtilý cieľ plniť.

 

Krstnou mamou albumu bola jazzová speváčka Lucia Lužinská. Vo svojom príhovore vyzdvihla melodicitu skladieb kapely, ktorá zaujala tiež porotu programu Jazz ide do školy, od ktorej formácia Jazz Pops Up vyhrala v roku 2011 v súťaži o najlepšieho inovatívneho jazzového interpreta dotáciu na vydanie tohto CD albumu. Krstilo sa netradične - kávou. Autorom nápadu bol Fero Báleš, keďže, ako sám povedal, káva mu teraz veľmi pomáha. Po slávnostnom krste kapela zahrala niekoľko piesní a pozvala k občerstveniu. Medzi pozvanými hosťami nechýbali ani jazzový gitarista a partner Lucky Lužinskej Boris Čellár s ich ročnou dcérkou Améliou, či Elena Bianchi, administrátorka spriatelenej facebookovej stránky Kam na jazz?. Hudobné pozadie rautu tvorilo práve pokrstené CD, pričom každý hosť si jedno odniesol domov ako darček.

 

Okolo 19:30 začal koncert pre širokú verejnosť a reštaurácia sa príjemne zaplnila jazzuchtivými párikmi, ale aj rodinkami, či partiami priateľov. Všetci ocenili akurátnu hlasitosť a skladby, ktorých texty poznali, avšak harmónie boli nezvyčajne odeté do jazzového šatu. Okrem skladieb z CD kapela zahrala aj jazzový štandard All The Things You Are. V prvej prestávke sa mohli hostia zabaviť avizovanou súťažou o CD. Otázka znela: aký rytmus je v aranžmáne skladby Every Breath You Take (pôvodne od speváka Stinga). Správnu odpoveď vám nenapíšeme, skúste ju uhádnuť sami z ukážky: Every Breath You Take... CD si našlo svoju výherkyňu a koncert mohol pokračovať do neskorých večerných hodín. Celé podujatie bolo veľmi príjemné, kapele želáme veľa príležitostí na podobné stretnutia a CD-čku úspešný predaj. Ak si chcete ukážky piesní z CD vypočuť, alebo máte záujem si ho rovno kúpiť, jednoducho kliknite.

 

Jarmila Žuffová

Foto: Peter Žuffa

Galéria

Plagát a koncert
Fero Báleš uvítal hostí
Jazz Pops Up
Fero Báleš, Vlado Máčaj (zľava)
Krstnou mamou bola Lucka Lužinská
Krstnou mamou bola Lucka Lužinská
Krstilo sa kávou
Krstilo sa kávou
Jazz Pops Up
Po krste nasledovalo občerstvenie
Lucia Lužinská s dcérkou Améliou
Boris Čellár s dcérkou Améliou
O 19:30 začak koncert pre verejnosť
Jana Dekánková, Fero Báleš, Vlado Máčaj (zľava)
Milan Ruček
Vlado Máčaj
Milan Ruček, Jana Dekánková
Reštaurácia bola plná...
Výherkyňa CD
Reštaurácia bola plná...

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...