Rožňavský gemerJAZZfest už tento víkend!

Rožňavský gemerJAZZfest už tento víkend!
jazz.sk

Po úspešných ohlasoch prvého ročníka, rožňavské mestské divadlo ACTORES pripravilo II. ročník Medzinárodného džezového festivalu "gemerJAZZfest 2012" za účasti profesionálnych hudobníkov zo Slovenska a zo zahraničia. Snahou je priblížiť a sprístupniť džez tej najlepšej kvality a podporiť nekomerčný charakter umenia na Gemeri. Novinkou tohtoročného festivalu je to, že sa udeje počas dvoch dní a to 22. - 23.júna 2012 opäť v priestoroch divadla ACTORES v estrádnej sále OKC v Rožňave. Štart je vždy o 18.00 hod.

Počas dvoch dní sa na pódiu vystrieda vyše dvadsiatka skvelých hudobníkov. Piatkový večer otvorí Andy Belej so svojím Quartetom. V poslednej dobe prežívajú jedno zo svojich najlepších období v kariére, ktoré vyvrcholilo vydaním debutového CD s názvom Lonely. Tvorba Andyho Beleja sa nachádza na rozmedzí jazzu, popu, miestami aj bluesu a práve preto je jeho hudba veľmi ľahko stráviteľná a nesmierne príjemná na počúvanie. Ľahké pasáže striedajú silné sóla a vrcholné spevácke výkony. Svoje vystúpenia okoreňuje o výrazné emócie, ktoré eskalujú na poslucháčov.

Druhý v poradí sa uvedie v rámci svojho slovenského turné kontrabasista Štefan „Pišta“ Bartus s Jazz Brothers a so svojimi hosťami Ondrejom Krajňákom, Mariánom Ševčíkom, speváčkou Hankou Gregušovou či nemenej známym Radovanom Tariškom.

Prvý z večerov uzatvorí Dan Bárta a Robert Balzar trio. Táto zostava hrá spolu od roku 2000 a absolvovala desiatky koncertných vystúpení v Českej republike i za jej hranicami. (USA,UK,Turecko,Švédsko,Maďarsko,Izrael...) Dan Bárta je deväťnásobným držiteľom ceny Anděl – ceny akadémie populárnej hudby a dvanásťkrát bol vyhlásený spevákom roku v rámci Report music awards. Diváci si ho pamätajú aj z pražského koncertu s Bobbym McFerrinom. Tohto roku sprevádza Richarda Műllera na jeho turné po Slovensku. Spoločné koncerty Dana Bártu a tria Roberta Balzara patria medzi tie z kategórie nezabudnuteľné. Akustický quartet príde do Rožnavy, aby uzavrel prvý deň Jazz Festu.

 

Sobotný program bude patriť štyrom krajinám - Poľsku, Maďarsku, USA a Slovensku. Ako prvý v poradí si diváci vypočujú po prvýkrát v Rožňave poľskú zostavu TOMASZ MUCHA TRIO. Tomasz Mucha vystupoval s mnohými známymi muzikantmi poľskej jazzovej scény, ako napr. s Maciejem Sikałą, Zbigniewem Namysłowskim, Włodzimierzem Nahornym a taktiež s umelcami z yassovej scény. Zúčastnil sa mnohých festivalov – Jazz Session, Boom Jazz, Warsaw Summer Jazz Days 2004, Krokus Jazz Festival 2005, Gdańskie Noce Jazzowe 2006, Jazz Rock Meeting 2006, Koktebel Jazz Festiwal 2006 na Krymie a pod.

Fekete Kovács Kornél kvintet vznikol na jeseň roku 2005, pôvodne kvôli príprave hudby k filmu Better halves, ktorý režíroval Péter László. Vedúcim členom zoskupenia je Kornel Fekete-Kovács, ktorý je trubkárom, aranžérom a skladateľom. Študoval na jazzovej fakulte Béla Bartóka v Budapešti a v roku 1998 ukončil jazzovú fakultu Liszta Ferenca. Ako sólista a štúdiový hudobník má za sebou viac ako sto nahrávok. Zúčastnil sa početných domácich aj zahraničných festivalov. V kvintete odohrá svoj pravidelný famózny výkon aj Arpy Farkaš, mimochodom dramaturg festivalu.

 

Jediným zaoceánskym hudobným hosťom tohtoročného gemerJAZZfest-u, ktorého si na spoluprácu pozval prešovský funkový saxofonista Mário Gapa Garbera bude gospelový bubeník z Chicaga – Terrence Williams. Terrence “Tman” Williams je rodákom zo Chicaga , v jedenástich rokoch sa začal venovať hre na perkusie a neskôr na bicie. Tman je dlhoročným členom babtistického Spolku M.B.C. (Missionary Baptist Church of Chicago), no nevyhýba sa ani spolupráci so smooth jazzovými, r´n´b, či bluesovými interprétmi (Candi Staton – album Proverbs 31 Woman, Praiseology I,..) Na konte má viac ako 31 albumov s viac ako 18timi rôznymi hudobníkmi/spevákmi, kde kooperoval ako bubeník, perkusionista či dokonca ako vokalista (album Micah Stampley – One voice, r. 2011). Domácou pôdou sú ale gospelové zbory Reverend Clay Evans and the Fellowship M.B.C. Choir/AARC, Chicago Mass Choir, Yolanda Adams, Marshall Titus. Williams si zahrá s výborným slovenským zoskupením okolo bluesového gitaristu Romana Mečiara – Roman Mečiar Connection.

Vstupenky na jazzovú akciu roka v Rožňave sú už v predpredaji. Možné si je zakúpiť buď permanentku na oba dni v hodnote 20 Eur, či jednodenné vstupenky, ktorých cena je v predpredaji 14,- a v deň koncertu 16,- Eur. Bližšie info nájdete na www.actores.sk alebo priamo na t.č. 0905560526.

Hlavným organizátorom je Mestské divadlo ACTORES Rožňava spolu s partnermi festivalu. Generálnym partnerom festivalu je Ministerstvo kultúry SR.

 

-jžuf-

 

 

Ďalšie články

Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...