Šampiónom jubilejného Jazz START UP sa stáva...

Šampiónom jubilejného Jazz START UP sa stáva...
Peter Motyčka

V nedeľu 18. decembra budú mnohí s napätím sledovať futbalové majstrovstvá a čakať na nového svetového šampióna. Krátko po skončení finálového zápasu budú domáci porotcovia rozhodovať o inom šampiónovi – o víťazovi jubilejného desiateho ročníka Jazz START UP. Patronát nad zápolením mladých jazzových talentov bude rovnako, ako počas minulých ročníkov, držať portál Jazz.sk, ktorý podujatie organizuje v spolupráci s Rádiom Devín. Príďte v nedeľu večer povzbudiť finalistov do Štúdia 5 Slovenského rozhlasu v Bratislave!

 

Cieľom projektu Jazz START UP je pomôcť novým jazzovým talentom prostredníctvom mediálnej podpory, ako aj motivačným „start up“ balíčkom. Súčasťou „Hlavnej ceny“ je možnosť dvojdňového nahrávania v profesionálnom Štúdiu J (pod záštitou vydavateľstva Pavian Records) a vydanie oficiálneho debutového albumu. „Cena za živé vystúpenie“ ponúka príležitosť účinkovania na popredných slovenských jazzových festivaloch ako napríklad Medzinárodný jazzový festival v Košiciach, Mikulášsky jazzový festival, Trnavský Jazzyk alebo bratislavský Pet Jazz. Atraktívnou je aj „Cena Beyerdynamic“ od spoločnosti BaSys, umožňujúca nákup audiotechniky produktov Beyerdynamic. Všetci účastníci záverečného finálového koncertu získajú tiež mediálnu podporu a prezentáciu na Rádiu Devín, na stránkach Jazz.sk, ako aj na ďalších hudobných portáloch.

 

 

 

V rámci finálového koncertu jubilejného desiateho ročníka Jazz START UP sa v nedeľu 18. 12. 2022 predstaví trojica kapiel: Voľná plocha, the Bureau a Israel Mrazik Figueredo. Zoskupenie Voľná plocha vzniklo z potreby vlastnej umeleckej výpovede troch hudobníkov – gitaristu Rastislava Černáka, bubeníka Juraja Kriváňa a basgitaristu Radoslava Bútoru. Snažia sa o hudbu, ktorá nemá ambíciu radiť sa žánrovo, no je extraktom zhody hudobného cítenia, snahy o osobitosť a radosti zo spoločného hrania. O prístupe a hudobných i mimohudobných inšpiráciách členov zoskupenia napovedia aj názvy autorských skladieb (Tri100 hrmených, Trpkosladkô, Jalovica), ktoré Voľná plocha predstaví počas finálového večera.

 

 

 

Členovia zoskupenia the Bureau sa stretli na košických pódiách. Idea kapely sa zrodila pred dvomi rokmi a po mnohých zmenách v zostave a v repertoári dozrela začiatkom roka 2022 finálna podoba s definitívnym názvom the Bureau. V súčasnej zostave (Daniel Hančikovský – trúbka, Radovan Česnek – tenorsaxofón, Daniel Tresa – klávesové nástroje, Gregor Chalupecký – basgitara, Štefan Faško – bicie nástroje) funguje kapela tri mesiace a kvinteto sa predstaví aj na Jazz START UP 2022. Tradičné jazzové žánre a skladby strieda v poslednom období vlastná nu-jazzová tvorba a aj počas bratislavského vystúpenia predvedú členovia popri známom štandarde Lotus Blossom trubkára Kennyho Dorhama najmä vlastné kompozície. A vrcholným cieľom the Bureau ostáva hľadanie vlastného zvuku.

 

 

 

Novou tvárou na domácej scéne je aj Israel Mrazik Figueredo, ktorý sa na Slovensko prisťahoval pred polrokom. Kubánsky saxofonista a klarinetista už vo svojej rodnej krajine pôsobil v rozličných salsa a jazzových súboroch i orchestroch. V roku 2015 bol finalistom súťaže mladých jazzmanov „Jojazz“ a v rámci životodarnej havanskej scény mal možnosť spolupracovať s mnohými majstrami (Dave Liebman, Joe Lovano, Bill Evans, Horacio el Negro Hernández) alebo nahrávať s domácou špičkou (spolupracoval na albume „Mendó“ speváka Alexa Cubu, ktorý získal Grammy Award v kategórii Best Latin Pop Album). Počas niekoľkých mesiacov na Slovensku sa stihol objaviť na Letnej jazzovej dielni alebo na Jam Sessions v bratislavskom Kafe Scherz, kde vzniklo aj kvarteto s kontrabasistom Jurajom Kalászom, gitaristom Petrom Palajom a bubeníkom Marcelom Kóňom. V novembri 2022 sa skupina zúčastnila na prehliadke Nové tváre slovenského jazzu, z ktorej si líder odniesol ocenenie ako najlepší sólista.

 

 

 

Do súťaže Jazz START UP sa mohli zapojiť hudobné zoskupenia so žánrovým zameraním na jazz, latino, groove, soul, fusion či nu jazz, členom musel byť aspoň jeden slovenský hudobník a kapela nesmela mať k dátumu spustenia súťaže vydaný oficiálny album. O víťazovi Jazz START UP 2022 už túto nedeľu rozhodne odborná porota zložená z renomovaných hudobníkov i publicistov (kontrabasista/basgitarista Juraj Griglák, klavirista/skladateľ František Báleš, gitarista/spevák Boris Čellár a hudobný publicista Peter Motyčka). Nenechajte si ujsť finálový večer Jazz START UP v nedeľu 18. decembra v priestoroch Štúdia 5 Slovenského rozhlasu v Bratislave o 19.00 hod a príďte povzbudiť hudobníkov zoskupení Voľná plocha, the Bureau a Israel Mrazik Quartet. Vstup na koncerty je voľný.

 

- Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia


a Hudobný fond

 

FB: www.facebook.com/jazzstartup

www. Jazz.sk

 

Tlačová správa

 

Esprit 2023

Galéria

Šampiónom jubilejného Jazz START UP sa stáva...
Šampiónom jubilejného Jazz START UP sa stáva...
Šampiónom jubilejného Jazz START UP sa stáva...
Šampiónom jubilejného Jazz START UP sa stáva...

 

 

Ďalšie články

Jazz START UP: Víťazom prvého kola koncertných duelov sa stalo zoskupenie New Message Jazz
V sobotu 23. novembra sa v bratislavskom Bohéma Bare uskutočnilo prvé kolo súťaže mladých jazzových...
Nech je dobrej hudby medzi nami veľa
Milí priatelia hudby zvanej Jazz, priatelia dobrej hudby. Akosi vždy, na prelome rokov prichádza...
Jazz Start Up 2019 pozná svojich víťazov. Debutový album nahrá duo Mihaľová a Šedivý
Siedmy ročník súťaže mladých jazzových talentov dospel do finále. Cenu za živé vystúpenie si...
Miloš Biháry Trio v štúdiu Slovenského rozhlasu
Druhé kolo súťaže Jazz START UP posunulo do finále trnavsko-senickú formáciu Miloš Biháry Trio,...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...