Satchmo - nesmrteľná legenda - II. časť

Satchmo - nesmrteľná legenda - II. časť
jazz.sk

Hot Five a Hot Seven

Na jeseň 1925 s ním teda podpísali exkluzívnu zmluvu. V Chicagu sa začalo nahrávanie s Louisom Armstrongom a jeho Hot Five v zložení: Louis Armstrong (kornet, neskôr trúbka a vokály), Kid Ory (trombón), Johnny Dodds (klarinet, príležitostne alt saxofón), Lillian Hardin Armstrong (klavír, príležitostne vokály) a Johnny St. Cyr (bendžo). Projekt Hot Seven vznikol v roku 1927, keď sa skromná dvojčlenná rytmická sekcia Päťky rozšírila o Warrena "Babyho" Doddsa (bicie) a Petea Briggsa (tuba).

Z obdobia pôsobenia Hot Five a Hot Seven vzišli hity ako Heebie Jeebies, Muskrat Ramble, Big Butter And Egg Man, Struttin With Some Barbecue, Cornet Chop Suey, Willie The Weeper, S.O.L. Blues, Potato Head Blues alebo West End Blues a mnoho ďalších. Jeho nahrávky s klaviristom Earlom "Fatha" Hinesom, najmä ich duet Weatherbird z roku 1928, a Armstrongov trubkový úvod West End Blues, sú dodnes najslávnejšími a najvplyvnejšími improvizáciami v dejinách džezu.

V roku 1929 sa Louis vrátil do New Yorku, kde začal vystupovať v broadwayskej revue Fatsa Wallera a Andyho Razafa Hot Chocolates. V rokoch 1932 a 1934 absolvoval úspešné turné po Európe. Počas tridsiatych rokov často vystupoval 365 nocí v roku. Oddychovať začal, až keď pocítil chronické problémy s perami, ktorými trpel počas celých nasledujúcich tridsiatich rokov.

Nikdy totiž nepoužíval správny náustok. Práve tieto problémy ale dali základy jeho speváckej kariére, keďže niekedy nedokázal hrať a radšej spieval. V roku 1935 sa o Satchmovu kariéru začal starať manažér Joe Glaser, ktorý preňho získal kontrakt s vydavateľstvom Decca Records. Louis si tak ďalej vylepšoval profil aj vďaka spolupráci s ďalšími umelcami, ktorí pôsobili pod hlavičkou Decca, ako Mills Brothers, Louis Jordan, Tommy Dorsey alebo Ella Fitzgerald. O rok neskôr absolvoval svoj hollywoodsky debut - účinkoval po boku Binga Crosbyho v komediálnom muzikáli Peniaze z neba (1936). Do roku 1971 Louis nakrútil vyše 50 filmov, vrátane muzikálov Domček na nebi (1943), Vznešená spoločnosť (1956), Päť penny (1959) alebo Hello, Dolly! (1969) s Barbrou Streisand.

Po mnohých rokoch na cestách sa v roku 1943 spolu so svojou štvrtou manželkou Lucille definitívne usadil v newyorskom Queense.

S väčšou konkurenciou, nástupom televízie a iných hudobných žánrov bolo v štyridsiatych rokoch nemožné ďalej "živiť" 16-člennú koncertnú skupinu.

Po mimoriadne úspešnom vystúpení Armstronga s Jackom Teagardenom v New York Town Hall 17. mája 1947 sa Glaser rozhodol rozpustiť big band a založiť šesťčlennú skupinu s Armstrongom, Teagardenom, Earlom Hinesom a ďalšími významnými hudobníkmi. Skupinu predstavili na otvorení Billy Berg's Supper Club a nazvali ju All Stars. V tomto období Armstrong nahral množstvo piesní a objavil sa vo viac ako 30 filmoch. V roku 1964 nahral svoju najpredávanejšiu skladbu v živote Hello, Dolly!, vďaka ktorej sa vo veku 63 rokov stal najstarším umelcom, ktorému sa podarilo dostať na prvú priečku hitparády.

Hello Dolly! dokonca po 14 týždňoch z prvej priečky zosadila The Beatles, ktorí vrchol hitparády postupne okupovali s troma rôznymi piesňami. Jeho skladba What A Wonderful World sa v roku 1988 - 17 rokov po jeho smrti, dostala do štyridsiatky najhranejších skladieb. Znovu ju pripomenul a preslávil soundtrack k filmu Dobré ráno, Vietnam (1987) režiséra Barryho Levinsona s Robinom Williamsom v hlavnej úlohe.

S podporou vlády USA koncertoval Armstrong okrem Európy aj v Afrike a Ázii. Úspechy, ktoré zaznamenal, mu vyniesli prezývku "Ambassador Satch". S obmedzeniami, ktoré mu prinášalo ochabujúce zdravie, vystupoval takmer až do svojej smrti. Zomrel na srdcový infarkt 6. júla 1971 vo svojom dome v Corone v newyorskom Queense.

V posledný deň roku 1999 oznámil vtedajší americký prezident Bill Clinton, že Armstrongovu trúbku zaradili medzi národné pamiatky uložené do miléniovej časovej schránky, ktorú otvoria o sto rokov. Dom, v ktorom Armstrong žil v čase smrti a ktorý v roku 1977 zaradili medzi historické pamiatky, je v súčasnosti múzeom. The Louis Armstrong House & Archives v Corone (Queens) organizuje koncerty a vzdelávacie programy.

Je historickým múzeom, archivuje a zbiera písomnosti, knihy, nahrávky i spomienkové predmety. Múzeum spravuje Queens College newyorskej mestskej univerzity tak, ako si to Armstrong želal vo svojej poslednej vôli. Múzeum otvorili pre verejnosť 25. októbra 2003. Letisko v New Orleans 4. augusta 2001 na jeho počesť premenovali na Louis Armstrong International Airport. Spracované podľa: en.wikipedia.org, www.louis-armstrong.net, www.nytimes.com, www.louisarmstronghouse.org
 

Zdroj: Webnoviny

Galéria

Satchmo - nesmrteľná legenda - II. časť

 

 

Ďalšie články

Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...
Jarný swing roztancuje Bratislavu
SPRING SWING / JARNÝ SWING prebudí hlavné mesto do sviežej jarnej nálady pozitivizmom nákazlivou...
Brno ako krajina vychádzajúceho slnka
Japonsko sice označujeme za pravlasť vychádzajúceho slnka, no brniansky projekt SAKOBI sa v mnohom...