Saxofonista Karel Růžička vydáva nový album: Po 14 rokoch spojil sily s Johnom Patituccim a Nateom Smithom

Saxofonista Karel Růžička vydáva nový album: Po 14 rokoch spojil sily s Johnom Patituccim a Nateom Smithom
Dávid Oláh

Po štrnástich rokoch sme sa dočkali ďalšieho CD od excelentného saxofonistu, skladateľa, aranžéra a pedagóga Karla Růžičku. Hudobník dlhoročne pôsobiaci v New Yorku práve vydáva svoj nový album s názvom "Grace and Gratitude".  Ponuku na spoluprácu prijali absolútne špičky súčasnej svetovej jazzovej scény - kontrabasista John Patitucci, bubeník Nate Smith a klavirista Jon Cowherd. 

 

Saxofonista a skladateľ Karel Růžička žije už viac ako dvadsať rokov v New Yorku. Ako mladý talent výrazne zažiaril v 90. rokoch minulého storočia na jazzovej scéne v Česku (prvý vlastný album „You Know What I Mean“, albumy formácií The Four a Spring Rolls Quartet a album „Flight“, ktorý nahral so svojím otcom - legendárnym klaviristom), presunul sa do svetovej metropole jazzu, kde si vybudoval solidnú hudebnú kariéru ako vyhľadávaný spoluhráč (najnovšie v kapele Michaela Franksa) a pedagóg.

 

V New Yorku vznikol Růžičkov predošlý album „Brooklyn Moods“ (2004) a teraz, po dlhých 14 rokoch, naňho Růžička nadväzuje novinkou "Grace and Gratitude". Růžička pre účely nahrávania vytvoril „superkapelu“ zloženú z hráčov prvej jazzovej ligy – tvorí ju kontrabasista a basgitarista John Patitucci (spoluhráč velikánov ako napríklad Al Di Meola, Chick Corea, Wayne Shorter, Roger Waters, Mike Stern, Herbie Hancock, Paul Simon, Norah Jones), klavirista Jon Cowherd (vo svete jazzu je známy predovšetkým ako člen kapely Brian Blade Fellowship, inak spolupracoval s umelcami natoľko žánrovo odlišnými, ako sú Iggy Pop, Cassandra Wilson, Lizz Wright alebo Rosanne Cash) a bubeník Nate Smith (dlhodobo spolupracuje predovšetkým s Davom Hollandom a Chrisom Potterom). Růžička svoju novú kapelu pokrstil názvom KAREL RUZICKA QUARTET a dal tým nenápadne najavo, že očakáva jej dlhší život, či už v štúdiu alebo na koncertných pódiách. Spriaznenosť miestom, kde všetci zúčastnení buď bývajú, alebo se tu narodili a kde nahrávky vznikli, dala názov úvodnej skladbe albumu „Brooklyn Brotherhood“ (fascinácia touto newyorskou štvrťou sa dostala aj do názvu najnovšieho Patitucciho albumu „Brooklyn“).

CD sa skladá z Růžičkových vlastných skladieb vytvorených v rýchlom slede pred nahrávaním "na telo" priamo tejto zostave. Autor ju venoval pamiatke nedávno zosnulých členov svojej rodiny, vrátane otca Karla, s ktorým veľakrát hudobne spolupracoval.

Nahrávky boli vytvorené v spolupráci so zvukovým majstrom Aaronom Nevezieom v brooklynskom štúdiu Bunker analógovou cestou, mastering spravil renomovaný Tony Cousins v londýnskom štúdiu Metropolis. 

 

Karel Růžička ohľadom vzniku albumu poznamenáva: „Ještě teď si pamatuji, když v roce 1988 Chick Corea Elektric Band hrál v pražském “Paláci kultury”, kam nás táta vzal s celou rodinou. To byl pro mne zásadní moment, kdy jsem si řekl, že se naplno začnu věnovat hudbě profesionálně. A na basu tam hrál John Patitucci. Potkal jsem se s ním o mnoho let později v New Yorku a delší dobu jsem pak měl chuť natočit s ním své skladby. Ta pravá příležitost se naskytla právě u projektu tohoto alba. John projevil zájem se na něm podílet a já jsem stál před volbou ostatních spoluhráčů. Šlo mi o to, aby to byla opravdová kapela, což je mnohem lepší, než dát dohromady jen “all star studiovou sestavu”. Chtěl jsem sestavit kvarteto z lidí, kteří spolu už něco odehráli a zažili: Jon Cowherd a Nate Smith vystupují s Johnem v triu, tak jejich začlenění do projektu dávalo velký smysl. Všichni do toho se mnou chtěli jít a šlo jen o to napsat jim skladby přímo na tělo. Pro tyto mistry je jazz nejen hudební žánr, ale především forma komunikace a mým cílem tudíž bylo vytvořit něco více, než jen nové jazzové album. Chci touto hudbou podat svědectví o tom, co pro mne Grace (milost) znamená a projevit vděčnost (Gratitude) za všechno, čím mne Bůh neustále obdarovává. Také jsem chtěl projevit vděčnost své mámě, tátovi a babičce, kteří nás bohužel v posledních letech opustili. Kluci odvedli bravurní výkon a při natáčení byla i spousta legrace (a sushi). Úmyslně jsme zkoušeli přímo ve studiu a hned nahrávali, což je možné jen s muzikanty na světové úrovni, jako jsou tito pánové. O spontánní momenty na této nahrávce opravdu není nouze a přesně o tom jazz je.”
 
Tlačová správa

Esprit 2023

Galéria

Karel Ruzicka (1) foto Marie Tomanova (Animal Music).jpg
Karel Ruzicka (2) foto Marie Tomanova (Animal Music).jpg
Karel Ruzicka (2bw) foto Marie Tomanova (Animal Music).jpg
Karel Ruzicka (3) foto Marie Tomanova (Animal Music).jpg
Karel Ruzicka (3bw) foto Marie Tomanova (Animal Music).jpg
Karel Ruzicka (4bw) foto Marie Tomanova (Animal Music).jpg
Karel Ruzicka (5bw) foto Marie Tomanova (Animal Music).jpg
Karel Ruzicka (6) foto Marie Tomanova (Animal Music).jpg
Karel Ruzicka Quartet (1) foto Marie Tomanova (Animal Music).jpg
Karel Ruzicka Quartet (2) foto Marie Tomanova (Animal Music).jpg
Karel Ruzicka Quartet (3) foto Marie Tomanova (Animal Music).jpg
Karel Ruzicka Quartet (4) foto Marie Tomanova (Ainmal Music).jpg

 

 

Ďalšie články

Zomrel saxofonista Lubomír Tamaškovič
Jas, to znamená pôvodné, silné svetlo. Možno, že raz či dvakrát sa mi tak podarilo zahrať, ešte na...
6 zaujímavých faktov o jazze, ktoré ste (možno) nevedeli
Jazz je dnes nesmierne širokým pojmom, pod ktorým si môžeme predstaviť rozmanitú hudbu. Nebolo tomu...
Top 5: Jazzový saxofón swingu a bebopu
V dejinách akejkoľvek oblasti vždy existuje niekoľko osobností, niekoľko udalostí, niekoľko...
Recenzia CD: Ľuboš Šrámek/Nikolaj Nikitin - Altar
Zainteresovanému poslucháčovi domácej jazzovej scény mená Nikolaj Nikitin a Ľuboš Šrámek netreba...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...
Jarný swing roztancuje Bratislavu
SPRING SWING / JARNÝ SWING prebudí hlavné mesto do sviežej jarnej nálady pozitivizmom nákazlivou...