Slovenské NBS TRIO opäť exportuje jazz do USA

Slovenské NBS TRIO opäť exportuje jazz do USA
jazz.sk

Deväť rokov po svojom úspešnom debute na horúcej americkej hudobnej scéne dostalo slovenské NBS Trio, jedna z našich z najvýznamnejších jazzových zostáv, opätovné pozvanie z americkej strany. Na podnet Wisconsinskej univerzity a vďaka podpore Hudobného centra kapelu čaká séria šiestich koncertov a hudobných workshopov na prestížnych amerických pódiách.

 

Toto pozvanie je o to významnejšie, že slovenskú skupinu zavolali prezentovať svoj pohľad na tvorbu poľského klaviristu a skladateľa – veľkej legendy európskeho jazzu, Krzysztofa Komedu. Jeho skladby NBS Trio nahralo na svojom treťom CD, ktoré vyšlo v roku 2010, a ktoré sa stretlo s mimoriadnym ohlasom doma i v zahraničí.

 

NBS Trio pôsobí na našej hudobnej scéne od roku 1998 v nezmenenej zostave: Klaudius Kováč – klavír, Róbert Ragan – kontrabas a Peter Solárik – bicie. V roku 1999 sa skupina stala laureátom festivalu Jazzové Vianoce v Bratislave, kde získala ocenenie za sólové výkony. Veľmi rýchlo sa stala významnou súčasťou jazzového diania doma i v zahraničí.

 

Kapela vystúpila na mnohých popredných festivaloch v Európe a v USA, nahrávala pre Českú televíziu či rakúske ORF. NBS Trio tiež uskutočnilo niekoľko veľmi úspešných medzinárodných turné s legendárnym svetovým saxofonistom Scottom Hamiltonom a pravidelne spolupracuje s mnohými ďalšími špičkovými domácimi a zahraničnými hudobníkmi.

 

 

Krzysztof Komeda, ktorého hudbu bude NBS Trio tentokrát prezentovať na amerických pódiách, získal celosvetový ohlas nielen ako jazzový hudobník, ale aj ako autor desiatok filmových hudieb pre režisérov ako Roman Polanski alebo Andrzej Wajda.

V renomovanom poľskom časopise Jazz forum recenzent Ryszard Borowski o komedovskom albume NBS Tria napísal: „Táto hudba je jedinečná, súčasná, no pritom zachováva ducha originálu! Zároveň je to však vlastná hudba slovenského tria, ich originálne aranžmány a nápady. Ide o jeden z najlepších albumov s Komedovou hudbou, aké kedy vznikli.“

 

Popri prezentovaní hudby K. Komedu je pre slovenskú kapelu veľkým ocenením aj výzvou pozvanie vyučovať jazzovú hudbu a prezentovať aj svoju vlastnú tvorbu na pôde amerických univerzít. Vystúpi ako trio, ďalej s americkými kolegami Johnom Salernom na saxofóne a Adamom Gainesom na trúbke a ako hosť big bandu UWGB wisconsinskej univerzity.
„Hodinový set skvele zohraného tria bol odmenený standing ovation vyše 900 poslucháčov,“ napísal v recenzii koncertu NBS Tria spred deviatich rokov Warren Gerds v Green Bay Press Gazette a treba veriť, že sa tento úspech podarí kapele opäť zopakovať.

 

 

 

Ďalšie články

Swingujúci Hamilton v sláčikových aranžmánoch navštívil Žilinu
Koncerty v žilinskom Dome umenia bývajú výborné. V krásnej koncertnej sále, s ...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...