Smutný záver roka 2020. Zomrel kontrabasista a Brubeckov spoluhráč Eugene Wright

Smutný záver roka 2020. Zomrel kontrabasista a Brubeckov spoluhráč Eugene Wright
Dávid Oláh

Záver roka 2020 priniesol ďalšiu smutnú udalosť vo svete jazzovej hudby. V krásnom veku 97 rokov zomrel 30. decembra legendárny americký kontrabasista Eugene Wright. Počas svojej kariéry spolupracoval s velikánmi ako Count Basie či Dave Brubeck.  Konkrétna príčina jeho úmrtia zatiaľ nie je známa. Informáciu o jeho smrti zverejnil oficiálny fanpage Dava Brubecka na sociálnej sieti.

Eugene Wright sa narodil v Chicagu v roku 1923. Ako dieťa začal hrať na krídlovke, neskôr však prešiel na kontrabas. Až do jeho 30. rokov bol samoukom. Následne sa učil hrať pod vedením Paula Gregoryho a mnohých ďalších. Jeho kontrabasovým vzorom bol Walter Page.

Wright si vyslúžil prezývku "senátor". V 40. rokoch minulého storočia viedol kapelu The Dukes of Swing. V swingovej ére spoulpracoval aj s legendárnou Billie Holiday, Countom Basiem či Charliem Parkerom. V období bebopu hral so Sonnym Stittom, alebo s latinovým hráčom Calom Tjaderom.

Najviac sa preslávil od roku 1958, kedy sa dostal do kapely Davea Brubecka, s ktorého kvartetom hral až do roku 1968. S Brubeckovou ikonickou kapelou v zložení Paul Desmond, Joe Morello, Dave Brubeck a Wright, nahral aj súčasné jazzové štandardy - "Take Five" a "Blue Rondo á la Turk". Brubeck sa o Wrightovi vyjadril ako dôležitom článku kapely, vďaka ktorému mali ostatní traja hráči rytmickú a harmonickú istotu a mohli experimentovať  s nepárnymi metrami.

Koncom 60. rokov Wright opustil Brubeckovu kapelu a spolupracoval s klaviristom Montym Alexandrom v jeho triu. Ďalej viedol v jazzové oddelenie na University of Cincinnati. 

 

 

 

Dávid Oláh

Zdroje: pitchfork.com 

              nytimes.com

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...