Správne nasmerovať a napojiť sa: vyhrajte CD „Directions & Connections“

Správne nasmerovať a napojiť sa: vyhrajte CD „Directions & Connections“
Peter Motyčka

Dlhoroční hudobní partneri – saxofonista Nikolaj Nikitin a klavirista Ľuboš Šrámek, vydali pod overenou značkou Altar svoj piaty album „Directions & Connections“. Pozoruhodná nahrávka naznačuje objavné smerovanie oboch aktérov a zároveň štartuje nové hudobné vydavateľstvo Hlava XXII.

 

Spoločné zážitky, dlhoveké priateľstvo a hudobná kompatibilita – to sú ingrediencie fungovania dvojice Nikolaj Nikitin a Ľuboš Šrámek. Po predošlých albumoch projektu Altar a období prísnych lockdownov prichádza ich piata štúdiová spolupráca „Directions & Connections“. Počas pandémie sa v štúdiu rodili štruktúry aranžmánov, ktorých výsledná podoba vznikala postprodukciou Petra Preložníka. Nahrávanie tentokrát prebehlo na Slovensku a vyústilo do založenia hudobného vydavateľstva Hlava XXII. Hoci mastering symbolicky prebehol u overeného Joa Tarantina v Kalifornii, všetko podstatné vznikalo medzi Bratislavou, Viničným, Modrou a Budapešťou.

 

 

Hľadal som posun smerom k novému zvuku,konštatuje Nikolaj na margo albumu. „Ten vychádzal jednak z nového obsadenia (husle a marimba), ale aj z experimentovania s efektami. Kompozične ho cítim ako prirodzené smerovanie, ktoré u mňa sprevádzajú vplyvy komponovanej hudby druhej polovice 20. storočia. Najväčší posun vnímam práve v obrazotvornosti, ktorú posúva u mňa práca s tanečníkmi, scenáristami a skúsenosť s filmovou hudbou.

 

 

Väčšina z jedenástich kompozícii pochádza z pera Nikolaja Nikitina, autorsky však prispeli aj Ľuboš Šrámek a dokonca dvojica velikánov: francúzsky barokový skladateľ Jean-Philippe Rameau a jazzový génius John Coltrane. Okrem spomínaného tandemu kreujú atmosféru prizvaní hudobníci – jedinečný tón huslí Lucie Harvanovej spolu s dažďovou marimbou Kyrila Stoyanova, éterická flauta Sisy Michalidesovej a krídlovka Kornela-Fekete Kovácsa. Dvojica sa rozhodla urobiť album bez bicích nástrojov, no rytmický základ pokrýva kontrabas Juraja Grigláka.

 

 

Directions & Connections“ je prvým titulom vydavateľstva Hlava XXII, ktoré sa špecializuje na komornú a jazzovú hudbu. Pokiaľ nám do pondelka 5. decembra napíšete správnu odpoveď na súťažnú otázku, môžete získať jedno z troch CD „Directions & Connections“, ktoré do súťaže venovalo vydavateľstvo Hlava XXII.

 

Súťažná otázka:

Uveďte meno aspoň jedného amerického umelca, ktorý sa objavil na niektorej z predchádzajúcich nahrávok projektu Altar.

 

Realizáciu albumu z verejných zdrojov podporili Fond na podporu umenia, SOZA a Bratislavský samosprávny kraj.

 

Autor: Peter Motyčka podľa tlačovej správy

Výhercami súťaže o CD "Directions & Connections" Nikolaja Nikitina a Ľuboša Šrámeka sú: Rajmond Mikle, Soňa Kubicová a Monika Tilková. Blahoželáme!

Esprit 2023

Galéria

Správne nasmerovať a napojiť sa: vyhrajte CD „Directions & Connections“

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...