Star Wars alebo Súboj hviezdnych orchestrov

Star Wars alebo Súboj hviezdnych orchestrov
Peter Motyčka

Už dnes večer 7. októbra sa v Starej tržnici v Bratislave proti sebe postavia Ondřej Havelka s jeho legendárnymi Melody Makers a nemenej prestížny súbor Bratislava Hot Serenaders. Ring je voľný – veľký tanečný súboj môže začať.

 

Predstavte si, že vstúpite do veľkej tanečnej sály, zatiahne sa za vami ťažký brokátový záves a vy sa ocitnete niekoľko desiatok rokov dozadu v preslávenej americkej tančiarni. Parket zapĺňajú dámy v krásnych šatách, uhladených účesoch s čelenkami či klobúčikmi a štýloví elegantní páni v oblekoch. Z pódia sa ozýva hudba 20.–40. rokov a ľudia tancujú do rytmov hudby dvoch legendárnych hudobných telies, ktoré súperia o priazeň divákov.
 

 

Tanečné večery patria k najunikátnejším podujatiam a začiatkom októbra sa po dvoch rokoch nútenej kovidovej prestávky opäť uskutočnia v Starej Tržnici v centre Bratislavy. V októbri 2019 sa na tanečnom parkete stretlo takmer 1000 nadšencov tanca, swingovej a jazzovej hudby. Na ostatnej akcii pred pandémiou si hostia užili excelentné vystúpenie Ondřeja Havelku a jeho Melody Makers, ktorý spolu s orchestrom Bratislava Hot Serenaders hviezdil pred plným parketom.

 

Novinkou bol úplne nový tanečný parket s celkovou plochou 250 m2, ktorý priviezli špeciálne na túto príležitosť a zmontovali v Starej tržnici. Sme nesmierne vďační značke QUICK-STEP (mimochodom veľmi príznačnej, keďže je to zároveň názov jedného tanca) podporila túto významnú spoločenskú udalosť. Tanečníci si naozaj kvalitnú podlahu užívali celý večer,“ hovorí hlavný organizátor podujatia a zároveň spevák Bratislava Hot Serenaders Miloš Stančík. A nebude to inak ani v tomto roku! Veríme, že si ľudia vstupenky zakúpené na zrušenú akciu v roku 2020 dobre odložili, pretože ostali v platnosti bezo zmeny, či doplatku!“ dodáva.

 

Pre všetkých tancachtivých si orchester Bratislava Hot Serenaders ako organizátor akcie pripravil opäť v spolupráci s Bratislavskou tanečnou školou B-Swing tanečný workshop predswingových tancov. „Tanečné lekcie sú síce súčasťou tanečných večerov dlhé roky, ale v ostatnom ročníku sa nám osvedčilo uskutočniť kurz pred začiatkom celej akcie. Návštevníkom tak doprajeme viac času na výučbu,hovorí tanečný majster
B-Swingu Ján Kubriczký.

 

Orchester Bratislava Hot Serenaders je stálicou na koncertných pódiách doma i v zahraničí. Má za sebou mnoho koncertných turné, najčastejšie koncertuje v Spojenom kráľovstve a v Beneluxe. Okrem vernej interpretácie skladieb americkej proveniencie 20. rokov sa v repertoári orchestra nachádzajú aj skladby slovenského medzivojnového obdobia. V tomto roku vydal súbor svoj trinásty album „As Time Goes By“, venovaný 30. výročiu svojej existencie. Orchester vedie Juraj Bartoš a aktuálne má 19 členov: 15 hudobníkov, speváka Miloša Stančíka a dámske vokálne trio Serenaders Sisters.

 


 

Ondřej Havelka a jeho Melody Makers disponujú širokým repertoárom známych skladieb populárnej hudby obdobia raného a vrcholného swingu od začiatku 30. rokov. Orchester 14 hudobníkov vedie takisto Juraj Bartoš a umeleckým vedúcim je Ondřej Havelka, ktorý jazzom a swingom z obdobia medzi dvoma svetovými vojnami žije od svojich študentských čias.

 

Autor: Peter Motyčka podľa tlačovej správy

 

Esprit 2023

Galéria

Star Wars alebo Súboj hviezdnych orchestrov
Star Wars alebo Súboj hviezdnych orchestrov

 

 

Ďalšie články

Jazzové ceny sú rozdané: Ocenenie Esprit za najlepší slovenský jazzový album získal gitarista Andreas Varady
Slávnostné odovzdávania cien s trojkoncertom nominovaných prebehlo v utorok 30. apríla v Divadle...
Bratislava Hot Serenaders vzdali poctu americkému jazzu
Ansámbel Bratislava Hot Serenaders už vyše dvadsať rokov patrí k tomu najlepšiemu z ...
Golden Age Concert: V rytme Hot & Sweet Music v bratislavskom V-klube
V stredu 27. augusta 2014 sa zo známeho bratislavského Véčka do neskorej noci ozývali burácajúce...
Big band battle rozprúdil Starú tržnicu v tomto roku už po druhýkrát
Jedna z najočakávanejších tanečných udalostí tejto jesene priniesla do Bratislavy opäť...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...