Neváhajte: finále Jazz START UP už tento pondelok!

Neváhajte: finále Jazz START UP už tento pondelok!
Peter Motyčka

Už v pondelok 18. decembra sa rozhodne o víťazovi jedenásteho ročníka súťaže Jazz START UP, ktorú organizuje portál Jazz.sk v spolupráci s Rádiom Devín. Zápolenie mladých jazzových talentov pomohlo počas uplynulej dekády viacerým, na domácej i európskej scéne dnes už etablovaným umelcom: Alanovi Bartušovi, Milošovi Bihárymu, Andrejovi Urminskému, Valérovi Mikovi či duu Lash & Gray. Príďte v nedeľu večer povzbudiť finalistov do Štúdia 5 Slovenského rozhlasu v Bratislave!

 

Cieľom projektu Jazz START UP je pomôcť novým jazzovým talentom prostredníctvom mediálnej podpory, ako aj motivačným „start up“ balíčkom. Súčasťou „Hlavnej ceny“ je možnosť dvojdňového nahrávania v profesionálnom Štúdiu J (pod záštitou vydavateľstva Pavian Records) a vydanie oficiálneho debutového albumu. „Cena za živé vystúpenie“ ponúka príležitosť účinkovania na popredných slovenských jazzových festivaloch ako napríklad Medzinárodný jazzový festival v Košiciach, Open Jazz Fest, Mikulášsky jazzový festival, Trnavský Jazzyk alebo bratislavský Pet Jazz. Atraktívnou je aj „Cena Beyerdynamic“ od spoločnosti BaSys, umožňujúca nákup audiotechniky produktov Beyerdynamic. Všetci účastníci záverečného finálového koncertu získajú tiež mediálnu podporu a prezentáciu na Rádiu Devín, na stránkach Jazz.sk, ako aj na ďalších hudobných portáloch.

 

 

Bývalo dobrým zvykom, že sa v rámci finálového koncertu Jazz START UP predstavila trojica vybraných zoskupení. Keďže v predvianočnom zhone nebolo možné zladiť termíny všetkých pozvaných hudobníkov, jedenásty ročník ponúkne v pondelok 18. decembra 2023 výnimočne len dvojicu kapiel. Líder zoskupenia Lukáš Šnábel Quartet je absolventom klasickej gitary na žilinskom konzervatóriu a tiež poslucháčom Katedry jazzovej interpretácie na Janáčkovej akadémii múzických umení v Brne. V rámci programu Erasmus+ je však tento rok študentom prestížneho Kráľovského konzervatória v holandskom Haagu. Vo svojom kvartete ponúka Lukáš Šnábel súčasný jazz odkazujúci na viacero inšpiračných zdrojov (napríklad zoskupenia Pata Methenyho). Na súťaži Nové tváre slovenského jazzu 2022 získalo zoskupenie cenu za mimoriadne presvedčivý kolektívny výkon a líder tiež ocenenie SOZA za autorskú tvorbu. Kvarteto nedávno absolvovalo úspešné koncertné turné ako aj nahrávanie debutového albumu, ktorý by sa mal objaviť v najbližšom období. V rámci finálového večera predstaví gitarista Lukáš Šnábel vlastné kompozície spolu s basgitaristom Róbertom Raganom ml., klaviristom Ľudovítom Kotlárom a bubeníkom Kristiánom Kurucom.

 

 

Klavirista, skladateľ a producent Drahoslav Bango začal hrať na klavíri už ako trojročný. V piatich rokoch získal na Medzinárodnej Mozartovskej súťaži v Brne čestné uznanie a cenu pre najmladšieho účastníka. Absolvent Konzervatória v Bratislave a Janáčkovej akadémie múzických umení v Brne je laureátom viacerých súťaží (Novákova klavírna súťaž v Kamenici nad Lipou, Danubia Talents Competition vo Viedni, Ferenc Liszt Competition v Budapešti). Momentálne pracuje na svojom debutovom albume, ktorý ponúkne autorské kompozície obohatené o prvky klasickej hudby, jazzu ale aj latinskoamerického štýlu. Z prehliadky Nové tváre slovenského jazzu si líder odniesol ocenenie ako najlepší sólista a keďže trio prednedávnom zvíťazilo v rámci Pódia mladých talentov Nadácie SPP, bude otvárať budúci ročník Bratislavských jazzových dní 2024. Drahoslav Bango & Friends spolu hrávajú dva roky a v rámci finálového večera Jazz START UP sa predstavia v obsadení Drahoslav Bango (klavír a klávesové nástroje), Igor Biháry (basgitara) a Timotej Rajnoha (bicie nástroje).

 

 

Do súťaže Jazz START UP sa mohli zapojiť hudobné zoskupenia so žánrovým zameraním na jazz, latino, groove, soul, fusion či nu jazz, členom musel byť aspoň jeden slovenský hudobník a kapela nesmela mať k dátumu spustenia súťaže vydaný oficiálny album. O víťazovi Jazz START UP 2023 rozhodne už tento pondelok odborná porota zložená z renomovaných hudobníkov i publicistov (kontrabasista/basgitarista Juraj Griglák, cimbalista/kontrabasista Ľubomír Gašpar, gitarista/spevák Boris Čellár a hudobný publicista Peter Motyčka). Nenechajte si ujsť finálový večer Jazz START UP v pondelok 18. decembra v priestoroch Štúdia 5 Slovenského rozhlasu v Bratislave o 19.00 hod a príďte povzbudiť hudobníkov zoskupení Lukáš Šnábel Quartet a Drahoslav Bango & Friends. Vstup na koncerty je voľný.

 

FB: www.facebook.com/jazzstartup

www. Jazz.sk

Autor: Peter Motyčka

 

Esprit 2023

Galéria

Neváhajte: finále Jazz START UP už tento pondelok!
Neváhajte: finále Jazz START UP už tento pondelok!

 

 

Ďalšie články

Jazz START UP: Víťazom prvého kola koncertných duelov sa stalo zoskupenie New Message Jazz
V sobotu 23. novembra sa v bratislavskom Bohéma Bare uskutočnilo prvé kolo súťaže mladých jazzových...
Nech je dobrej hudby medzi nami veľa
Milí priatelia hudby zvanej Jazz, priatelia dobrej hudby. Akosi vždy, na prelome rokov prichádza...
Jazz Start Up 2019 pozná svojich víťazov. Debutový album nahrá duo Mihaľová a Šedivý
Siedmy ročník súťaže mladých jazzových talentov dospel do finále. Cenu za živé vystúpenie si...
Miloš Biháry Trio v štúdiu Slovenského rozhlasu
Druhé kolo súťaže Jazz START UP posunulo do finále trnavsko-senickú formáciu Miloš Biháry Trio,...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...