Súťaž o 2x2 lístky na Audiofeeling band

Súťaž o 2x2 lístky na Audiofeeling band
jazz.sk

Paweł Kaczmarczyk – najväčší talent poľskej jazzovej scény prvýkrát v Bratislave

16. februára 2012 – Bratislava, 18. februára 2012 – Brezno

 

Najväčší objav poľskej jazzovej scény posledných rokov, 28-ročný klavirista Pawel Kaczmarczyk, prichádza na Slovensko s úspešným projektom Audiofeeling Band. Kaczmarczyk sa jazzu začal venovať už v detstve, popri štúdiu klasického klavíra. Ako 17-ročný sa stal členom tria KBD, ktorého album Live získal cenu Album roka 2005, udeľovanú verejnoprávnou poľskou televíziou. Jeho raketový nástup na profesionálnu jazzovú scénu ilustrovali nielen úspechy na medzinárodných jazzových súťažiach ale aj, od r. 2004 do r. 2007, prvé miesta v ankete prominentného Jazz Forum Magazine v kategórii mladých nádejí. Od r. 2007 do r. 2009 ho čitatelia tohto časopisu suverénne volili za víťaza v kategóriách Album roka a Klavirista roka. Získanie titulu Klavirista roka 2009 sa v Poľsku stalo senzáciou, keďže len 25-ročný Kaczmarczyk vtedy zosadil z trónu fenomenálneho Leszka Mozdzera, ktorý v tejto kategórii kraľoval viac než 10 rokov.

 

Roku 2009 sa Pawel Kaczmarczyk stal novou tvárou prestížneho európskeho vydavateľstva ACT Records, ktoré vydalo jeho tretí album Complexity in Simplicity s projektom Audiofeeling Band. Kaczmarczyk sa tak oficiálne zaradil do úspešného klubu poľských jazzmanov, spoluformujúcich európsku scénu. CD Complexity in Simplicity mu v zápätí prinieslo dve víťazstvá v ankete poľskej jazzovej spoločnosti Melomani, považovanej za poľského „jazzového oscara“: titul Album roka i Umelec roka.

Okrem vlastných projektov má Kaczmarczyk ešte pred prahom tridsiatky na konte reprezentatívnu spoluprácu s menami ako Emil Mangelsdorff, Monty Waters, Lee Konitz, Steve McCraven, Janusz Muniak, Piotr Wojtasik, Zbigniew Namysłowski či Piotr Baron. Jeho moderný jazz sa pohybuje medzi odkazom legendárneho Billa Evansa a aktuálnejšími vplyvmi Švéda Esbjörna Svenssona či Američana Brada Mehldau. Ako etablovaná tvár európskej jazzovej scény sa Kaczmarczyk predstavil na renomovaných jazzových festivaloch, vrátane London Jazz Festival.

 

Na Slovensku vystúpi Pawel Kaczmarczyk s triom Audiofeeling Band 16. februára v Bratislave o 19.00 v Komornom štúdiu Slovenského rozhlasu (Mýtna 1) a 18. februára v Brezne o 21.00 v Bombura Klube (Nám. M. R. Štefánika 16). Na koncertoch sa vráti k megaúspešnému CD Complexity in Simplicity, no predstaví aj svoj nový projekt Directions in Music, v ktorom sa obracia k tvorbe Raya Charlesa.

 

Bratislavský koncert je súčasťou cyklu Hudba pod pyramídou, ktorý organizuje občianske združenie Scene v spolupráci so Slovenským rozhlasom. Na ďalších koncertoch v Slovenskom rozhlase sa predstavia Grazyna Auguscik (Poľsko) a Paulinho Garcia (Brazília), slovenské PaCoRa Trio a legenda českého bigbítu Vladimír Mišík. Všetky koncertu cyklu budú odvysielané na Rádiu Devín.

 

Súťažná otázka: V akom meste študoval Pawel Kaczmarczyk na jazzovej Akadémii? Odpoveď nájdete aj v aktuálnom rozhovore.
Správna odpoveď - Katowice. Po dva lístky vyhrávajú Filip Rácek a Vanda Skácelová. Srdečne blahoželáme!

 

 

Ďalšie články

Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...