Swingový majáles a krst nového CD: Fats Jazz Band pozýva do V-klubu

Swingový majáles a krst nového CD: Fats Jazz Band pozýva do V-klubu
Patrik Gömöri

Dlhoročnú tradíciu májových tanečných zábav, takzvaných majálesov, tento rok opäť oživia v sobotu 26.5.2018 o 20:00 hod vo V-klube v Bratislave. Už piatu sezónu môžu priaznivci obdobia prvej republiky navštíviť štylizovanú tančiareň v duchu hot jazzu a swingu dvadsiatych až štyridsiatych rokov minulého storočia. O živú hudbu sa počas celého večera postará orchester FATS JAZZ BAND pod vedením Ladislava Fančoviča, ktorý na majálese pokrstí nový CD album orchestra s názvom Večer pri Dunaji. Bravúrne ukážky tancov a workshop predvedú lektori tanečnej školy B-Swing a atmosféru doplní dobová módna prehliadka na tému „Niekto to rád horúce“. Nebude chýbať ani tradičný vintage fotokútik!

O histórii majálesov na Slovensku nám porozprávala spoluorganizátorka a speváčka Jana Dekánková: „Tradícia majálesov má ďalekosiahlu históriu, ktorej začiatok sa dá vystopovať až do dôb Rímskeho impéria, kedy starovekí Rimania oslavovali bohyňu jari a plodnosti Maiu. Na území Slovenska sa majálesy tešili veľkej obľube už od čias Rakúsko - Uhorska. Pôvodne išlo o študentské oslavy príchodu mája – osláv lásky, mladosti a prírody. V medzivojnovom období sa organizovali rôzne majálesy, od spoločensky najvyššie postavených, mestských majálesov cez majálesy organizované rôznymi bankami, spolkami či cechmi až po ľudové veselice. Po druhej svetovej vojne sa do majálesov bohužiaľ primiešal politický podtón. Až po revolúcii sa opäť stali slobodnou zábavou pre ľudí bez rozdielu, ale skôr vo forme koncertov populárnych kapiel. Na Swingovom majálese vo Véčku chceme ľudí vrátiť na tanečný parket a preniesť ich v čase do elegantnej éry dvadsiatych až štyridsiatych rokov minulého storočia, kedy sa ľudia k sebe správali akosi nonšalantnejšie a slušnejšie. Dámy chodili elegantne oblečené a páni im vždy pridržali dvere či stoličku. V sobotu 26. mája, sa môžu ľudia na jeden večer ocitnúť v kúzelnej atmosfére obdobia prvej Československej republiky, ktorej 100. výročie od založenia si tento rok pripomíname.“

Na majálese sa bude tancovať alebo len tak príjemne sedieť pri sviečkach a dobrom slovenskom vínku, ale tiež sa ňom orchester Fats Jazz Band pokrstí svoj nový CD album. Viac nám prezradil kapelník orchestra, klavirista, saxofonista a aranžér, Ladislav Fančovič: „Sme veľmi radi, že sa nám podarilo vydať už v poradí štvrtý album s názvom Večer pri Dunaji. Už dlhšie sa nás ľudia pýtajú, kedy nahráme aj krásne slovenské piesne, tak sme na tento album konečne niekoľko slovenských skladieb zaradili. Nechceli sme nahrávať tie notoricky najznámejšie, aj keď skladbe Saigon sme neodolali. Ostatné sme vybrali také, ktoré podľa nás neprávom zapadli prachom, pretože sú naozaj nádherné. Napríklad titulnú skladbu Večer pri Dunaji nahrala v roku 1953 Viera Racková a neskôr aj Melánia Olláryová. Je to asi najmladšia pieseň v našom repertoári, aj  keď to vôbec nevadí, pretože charakter tejto skladby je výsostne swingový, aj keď bola nahraná až v 50-tych rokoch. 22 skladieb, ktoré CD obsahuje,  sme nahrali za necelé tri dni v krásnom prostredí Empírového divadla v Hlohovci, takže nahrávaniu predchádzala naozaj veľmi dôkladná príprava. Všetci sme museli byť na 100% pripravení, aby sme nestrácali čas. Nahrávame vždy celý orchester vrátane spevákov naraz, takže ak sa niekto pomýli, musíme to nahrať celé odznova. Nepoužívame žiadne dolaďovače, overdubbingy ani nič podobné, takže to, čo ľudia z našich CD počujú, je naozaj presne také, aké by sme im to zahrali naživo na koncerte. Toto CD sa podarilo vydať aj vďaka našim úžasným fanúšikom, ktorí sa podieľali na jeho výrobe cez projekt na stránke startovac.cz. Je to skvelá pomoc pre umelcov ako sme my, ktorí nie sú zrovna mainstreamové hudobné zoskupenie a nemajú súkromných sponzorov. Za to im patrí naša nesmierna vďaka! Sme veľmi šťastní, že sa hudba, ktorú hráme, páči ľuďom od 15 do 80 rokov a že sa spolu tieto tri generácie stretávajú na našich tančiarňach.“.

Piaty ročník Swingového majálesu prináša atmosféru slávnych májových tanečných zábav z obdobia prvej republiky a bude opäť plný energickej hot jazzovej a swingovej hudby, tanca, dobrôtok a v neposlednom rade pozitívneho espritu! Večer osviežime aj módnou prehliadkou originálnych historických odevov s témou „Niekto to rád horúce“

Po celý večer bude sálou znieť autentická hot jazzová a swingová hudba v podaní orchestra Fats Jazz Band pod vedením Ladislava Fančoviča, ktorí počas večera pokrstia svoj nový CD album s názvom Večer pri Dunaji. Večer je určený rovnako pre tých, ktorí si radi pri kvalitnej hudbe posedia pri vínku, ako aj pre tých, ktorých nohy nedokážu ostať dlho pod stoličkou.

Fats Jazz Band je autentický hot jazzový a swingový orchester – kapelník Ladislav Fančovič odpočutím prepisuje aranžmány z pôvodných starých nahrávok do nôt formou transkripcie. Preto máte unikátnu možnosť v ich podaní počuť jazzové šlágre presne tak, ako ich vo svojej dobe nahrali jazzové legendy. Taktiež zrekonštruované hudobné nástroje, dobové oblečenie a celkový prejav orchestra a spevákov sú v úplnej zhode s obdobím, ktoré predstavujú.

Napriek svojej, dá sa povedať, staromódnosti, zvuk orchestra vyvoláva v ľuďoch niečo nadčasové. Fats Jazz Band prináša starodávne piesne, ktoré svojou spontánnou interpretáciou prenáša do súčasnosti. Práve spontánnosť dala hudbe tohto obdobia svoje kúzlo, a to Vám bezpochyby prinesie do prítomnosti práve Fats Jazz Band.

Tlačová správa

Galéria

Atmosfera (1).jpg
Plagat Majales 2018_FB banner.jpg
Prorepublikova moda (1).jpg

 

 

Ďalšie články

Golden Age Concert: V rytme Hot & Sweet Music v bratislavskom V-klube
V stredu 27. augusta 2014 sa zo známeho bratislavského Véčka do neskorej noci ozývali burácajúce...
Golden Age Festival 2016 - Véčko v rytme Hot Jazzu
Rytmus je náš biznis spievalo a hralo sa v preplnenej sále bratislavského V – klubu v...
Reportáž: Trnavský Jazzyk medzi kvapkami dažďa
Hudobný festival Trnavský Jazzyk, 5. a 6. august 2016 Trnavský Jazzyk sa za svojich trinásť rokov...
Report: Fats Jazz Band v Swing Café
Ani tomu nebolo tak dávno, čo v kuloároch bratislavského jazzu prebehla správa o konci...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...