Fats Jazz Band: Nový album sme nahrávali analógovo

Fats Jazz Band: Nový album sme nahrávali analógovo
Jana Dekánková

Členovia swingového orchestera Fats Jazz Band sa na tri týždne vrhli do práce na novom albume s nostalgickým názvom That Old Feeling!

Pod vedením skvelého režiséra, pána Františka Poula a zvukového majstra Otta Noppa sa zrodili ďalšie transkripcie pôvodných amerických nahrávok z rokov 1924 až 1947 na originálnych historických hudobných nástrojoch.

Už teraz sa môžete tešiť na skladby, ktoré pôvodne nahrali Fats Waller, Peggy Lee, Tommy Dorsey, Duke Ellington, Jack Teagarden, Billie Holiday, Teddy Wilson, Edythe Wright, John Kirby, Miff Mole a mnoho ďalších.

Tento rok však pripravili pre svojich fanúšikov okrem zvyčajného, digitálne nahrávaného CD, aj fajnšmekerský špeciál! Po náročnej príprave a prenose niekoľko sto kilových pásových nahrávacích prístrojov, po nastavení dvoch sád mikrofónov a zosynchronizovaní dvoch nahrávacích tímov (digitálneho a analógového) sa to podarilo! Nahrali celý album aj analógovo, čo je v dnešnom digitálnom svete úplná rarita. A prečo? Pretože dostali ponuku od neuveriteľných analógových nadšencov okolo zvukového majstra Ladislava Krajčoviča a Petra Sedláka zo spoločnosti SEPEA AUDIO s.r.o., vydať celý album aj ako sadu magnetofónových pásov a zároveň aj v špeciálnej edícii na vinylovej platni!

 

"Počúval som prvé nahrávky z digitálneho záznamu aj z analógového a ten rozdiel sa nedá opísať. Analógová nahrávka je oveľa priezračnejšia a zároveň mäkšia. Už sa neviem dočkať ako to bude znieť z platne!" povedal bezprostredne po prvom dni nahrávania kapelník Ladislav Fančovič.

Nakoľko sa nahrávalo na staré dobré magnetofónové pásy, bolo nutné nahrávať celú 9-člennú kapelu vrátane spevákov naraz na dve stopy. Žiadne štúdiové overdubbingy, žiadne úpravy kolísajúceho tempa, doťahovanie falošných tónov či dynamiky. To, čo budete na CD, páse či platni počuť, je nahraté v jeden moment spolu. "Pásy sa nedajú strihať po desiatich centimetroch, v jednej skladbe je možné urobiť maximálne zopár strihov." povedal Ladislav Krajčovič. Keďže digitálny a analógový team spracovávali nahrávky samostatne, použili rôzne zvukové zábery, čo bude pre poslucháčov ešte zaujímavejšie.

 

Prečo sa analógovo nahrávalo synchrónne až na tri pásové magnetofóny a aké sú v nich rozdiely, nám povedal majster zvuku Ladislav Krajčovič: „Chceli sme mať zvukový záznam z troch rôznych magnetofónov, pretože každý prístroj zaznamená zvukovú stopu inak a potom má nahrávka inú farbu. Maximálnu autenticitu a mäkkosť zvuku dosiahneme asi na elektrónkovom magnetofóne, ale každý trh má rád niečo iné. Nároční poslucháči v rôznych krajinách sveta uprednostňujú raz elektrónkový raz tranzistorový záznam. Prvý je polovodičový (tranzistorový) magnetofón švajčiarskej značky Studer A80 Master Recorder z 80-tych rokov, veľkosť pásu ½ palec s rýchlosťou 76cm/s. Je jediný funkčný na Slovensku a v celej Európe je ich iba zopár. Druhý je plne elektrónkový magnetofón značky Studer C37,  ¼ palec s rýchlosťou 38cm/s. Tretí je polovodičový magnetofón nemeckej značky Telefunken, ¼ palec s rýchlosťou 38cm/s z 50-tych rokov. Ten nám zapožičal pán Baranyai z Maďarska. Tie zmienené rýchlosti sú veľmi dôležité pretože pri iných rýchlostiach sa inak transformujú frekvencie, najmä spodné a preto majú nahrávky potom iný zvuk.Dôležitý je aj mixpult, ktorý máme tiež analógový, švajčiarskej značky Sonosax SX-T.“

CD That Old Feeling bude mať slávnostný krst na Swingovom majálese vo V-klube v piatok 20.5.2016. Pásy aj platňa budú uvedené do života o niečo neskôr - na koncerte k piatemu výročiu založenia Fats Jazz Bandu, v druhej polovici roka 2016.

Galéria

How Vinyl Records Were Produced (6).jpg
Pressing-Vinyl.jpg
RecordPress.jpg
IMG_0708.JPG
IMG_0713.JPG
IMG_0714.JPG
IMG_0716.JPG
IMG_0718.JPG
IMG_0719.JPG
IMG_0720.JPG
IMG_0703.JPG

 

 

Ďalšie články

Rodí sa ďalší jazzový cimbalista: Ľubomír Gašpar sa chystá koncertovať a nahrávať CD
Na jar sa objavil na českej súťaži Jazz Fruit - Mladí ladí jazz, pred pár týždňami získal dve...
Andreas Varady nahráva s jazzovými legendami
Má šestnásť, je firemným hráčom výrobcu gitár Benedetto, v októbri podpísal zmluvu s ...
Andreas Varady: Verve som opustil, no nerozišli sme sa v zlom, najnovší album je premiérou môjho súčasného ja
Gitarista Andreas Varady, slovenský rodák žijúci v Írsku, sa stal hviezdou na svetovej jazzovej...
Ďalší hudobný prírastok na československej scéne: Martin Konvička vydáva debutový album s názvom Coming Homo
Mladý český klavirista Martin Konvička už o pár dní vydá svoj debutový album. Akustický formát tria...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...