Tento svet navždy opustil ďalší majster altového saxofónu: Richie Cole sa dožil 72 rokov

Tento svet navždy opustil ďalší majster altového saxofónu: Richie Cole sa dožil 72 rokov
Dávid Oláh
V sobotu obletela svet ďalšia smutná správa. Vo veku 72 rokov zomrel známy americký saxofonista Richie Cole, ktorého prestížny časopis Downbeat prezýval "the sax machine". Cole zomrel 1. mája vo svojom dome v Pittsburghu. Túto správu potvrdila jeho dcéra Annie.
 
Richie Cole bol saxofonista a skladateľ, ktorý počas svojej kariéry nahral viac ako 50 albumov s hudobníkmi ako Eddie Jefferson, Manhattan Transfer, Bobby Enriquez, Freddie Hubbard, Sonny Stitt, Art Pepper, Tom Waits, Boots Randolph a Nancy Wilson. Vystupoval v slávnej Carneggie Hall, a taktiež prezentoval svoje umenie na požiadanie královnej Alžbety II. Zomrel 1. mája 2020 v spánku prirodzenou smrťou. 
 
Cole bol alt saxofonistom so svojským zvukom a hudobným konceptom. Mnoho kritikov a hudobníkov mu vytýkalo jeho prílišnú otvorenosť, dravosť a naturálny prístup k hre. Napriek tomu, že bol nesmierne energickým hráčom, nebol "freejazzovým" hudobníkom. Richie Cole sa zaraďuje do takzvanej "postparkerovskej" školy, podobne ako jeho "alt saxofonistickí" kolegovia - Philo Woods, Sonny Stitt, Cannonabll Adderley či Jackie McClean.
 
Sám Cole sa vyjadril, že sa snažil o to, aby si ľudia, ktorí ho počuli hrať, obľúbili jazzovú hudbu. Štýlovo bol najviac ovplyvnený Charliem Parkerom, Philom Woodsom a Sonnym Rollinsom, ktorí boli jeho obľúbencami. Bebop považoval za kľúčový jazyk jazzu, a "boperov" prirovnával k virtuózom z oblasti vážnej hudby.
 
Na saxofón začal hrať vo svojich 10. rokoch, v čom ho podporoval jeho otec, ktorý vlastnil jazzový klub v New Jersey. Neskôr vyhral štipendium od Downbeat magazínu na štúdium na prestížnej Berklee College of Music v Bostone. Štúdium na "Berklee" prerušil, pretože dostal ponuku hrať "prvú altku" v kapele Buddyho Richa. Túto ponuku ihneď využil. Zaujímavosťou je, že v tomto big bande nahradil legendárneho Arta Peppera. Následne spolupracoval aj s Lionelom Hamptonom, bandom Manhattan Transfer a Doc Severinsen Big Bandom. V 90. rokoch minulého storočia ho tieto skúsenosti napokon inšpirovali k vytvoreniu vlastného big nandu - "Alto Madness Orchestra".
 
 
 
 
Cole hral a nahrával s umelcami ako Eddie Jefferson, Nancy Wilson, Tom Waits, Hank Crawford, Freddie Hubbard, Eric Kloss, Bobby Enriquez, Phil Woods, Sonny Stitt, Art Pepper a Boots Randolph. Medzi jeho najznámejšie albumy patria "Hollywood Madness" (Muse, 1979), "Richie Cole Plays West Side Story" (Music Masters, 1997), "Tribute to Leonard Bernstein", "Cannonball", "Richie Cole Plays Ballads", "Love Songs", "Have Yourself an Alto Madness Christmas" a "The Many Minds of Richie Cole".
 
 
V roku 2005 získal ocenenie kalifornským kongresom za celoživotný prínos v oblasti jazzu. 
 
 
Dávid Oláh
 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...