The Wooten Brothers a Mike Stern Band na Jarných Jazzákoch

The Wooten Brothers a Mike Stern Band na Jarných Jazzákoch
Peter Motyčka

Už sme si zvykli, že okrem októbrových Bratislavských jazzových dní nám festivalová dramaturgia ponúka jarné menu ako aj drobný septembrový predkrm hlavného programu. A nebude tomu inak ani tento rok. Aké bude menu Jarných Jazzákov? Obaja headlineri patria medzi absolútnu hudobnú špičku, ich koncerty sú plné energie, muzikantskej geniality a radosti z hudby. Victor Wooten zahrá vo štvrtok 16. mája spolu so svojimi bratmi, s ktorými vytvoril superskupinu The Wooten Brothers. Aj Mike Stern si na Jazzáky privedie fenomenálnu skupinu, koncertovať bude utorok 21. mája.

 

The Wooten Brothers sú už viac ako štyri desaťročia známi ako najtalentovanejšia a najdynamickejšia súrodenecká skupina, akú kedy jazzový svet poznal. Najslávnejším z bratov je basgitarista Victor Wooten, päťnásobný držiteľ Grammy, považovaný za jedného z najinovatívnejších svetových basgitaristov. V kapele hrá s Josephom Wootenom – hráčom na klávesových nástrojoch, skladateľom a fantastickým spevákom, ktorý spolupracoval napríklad s Whitney Houston. Bubeník a perkusionista Roy „Futureman“ Wooten je tiež päťnásobným držiteľom Grammy a preslávila ho zbesilá a nenapodobiteľná pódiová show. Štvrtý z bratov – Regi Wooten, si svojím charakteristickým gitarovým štýlom, slappingu, tappingu a energického narábania so strunami získal celosvetovú slávu a zaslúžil prirovnania k Jimimu Hendrixovi či Frankovi Zappovi. The Wooten Brothers prichádzajú na koncertné pódiá po viacerých rokoch oddychu a k zastávkam ich aktuálneho turné bude patriť vo štvrtok 16. mája aj Bratislava. Koncert v MMC klube v rámci The Sweat Tour bude prezentáciou rovnomenného vinylového singla a bude určite patriť medzi hudobné udalosti roka 2024.

 

 

Aj druhý z koncertov tohtoročných Jarných Jazzákov privezie do Bratislavy svetovú muzikantskú hviezdu. Mike Stern patrí k najosobitejším jazzovým gitaristom, začínal vo formácii Blood, Sweat and Tears, roky hrával po boku legendárneho Milesa Davisa, Jaca Pastoriusa či Brecker Brothers. Na bratislavskom koncerte predstaví svoju aktuálnu fenomenálnu zostavu s nenapodobiteľným bubeníkom Denisom Chambersom, basgitaristom Hadrienom Feraudom (označovaným ako „Jaco Pastorious súčasnosti“), saxofonistom Bobom Franceschinim a manželkou, gitaristkou a speváčkou Leni Stern. Práve toto hviezdne obsadenie predstaví Mike Stern v priestoroch MMC klubu v utorok 21. mája.

 

 

Jarné Jazzáky sú jarnou verziou veľkých Bratislavských jazzových dní, ktoré sa každoročne konajú v októbri. Jarná verzia obľúbeného festivalu už viac ako 10 rokov prináša do Bratislavy popredných svetových hudobníkov. Vstupenky na koncerty sú v predaji v sieti Ticketportal, detailné informácie o festivale nájdete na stránke www.jarnejazzaky.sk.

 

 

Autor: Peter Motyčka podľa tlačovej správy

 

Galéria

The Wooten Brothers a Mike Stern Band na Jarných Jazzákoch

 

 

Ďalšie články

Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Čo všetko sa urodilo na domácej scéne world music?
Odpovede na túto otázku snáď zaznejú budúci piatok 24. mája v bratislavskom Kácečku, kde prebehne...
Laserová show Mattiu Müllera
Pokiaľ sa média nadchýnajú nad hudobným (či skôr vizuálnym) zážitkom z koncertu francúzskeho...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...