Tom Harrell nestráca na svojich umeleckých kvalitách: CD Moving Picture ako prierez štýlov

Tom Harrell nestráca na svojich umeleckých kvalitách: CD Moving Picture ako prierez štýlov
Dávid Oláh
Tom Harrell patrí do skupiny jazzmanov, pri ktorých sa ťažko určuje ich najväčšie pole pôsobenia. Okrem toho, že ide o svetovú elitu v hre na trúbke, Harrell je rovnako dobrým aranžérom a skladateľom. Svoju najnovšiu platňu plnú autorskej hudby nazval Moving Picture.
 
Okrem samotného lídra na trúbke a krídlovke tu hrajú Danny Grissett – klavír a fender rhodes, Ugona Okegwo – kontrabas a na bicie nástroje hrá Adam Cruz. Priznám sa, že z tejtozostavy som poznal iba Dannyho Grissetta, ktorý patrí k mojim obľúbeným klaviristom. O to viac som bol potešený aj zo zvyšnej „rytmiky“. Hudba na CD je veľmi lyrická a melodická. Okrem toho je hlavne na prvej skladbe - „Moving Picture“ počuť vplyv modernej vážnej hudby (Ravel či Debussy). V nasledujúcej bossa nove „Apple House“ vyniká Harrell svojou motivickou prácou a improvizačnou kreativitou. „Montego Bay“ má vynikajúci aranžmán a zaujímavú harmonicko-rytmickú plochu, s ktorou celá kapela vyhráva počas výborne vygradovaného Harrellovho sóla.
 
Harrellova hudba v sebe zahŕňa okrem vplyvov zo sveta klasiky aj celú  americkú hudobnú a kultúrnu tradíciu – blues, swing, bebop, hardbop, west coast, modal, contemporary či fusion. Zaujal ma však spôsob jeho práce s tradíciou. Harrell implementuje malé časti všetkých týchto vplyvov do každej svojej kompozície. Poslucháč má teda problém ho jednoznačne zaradiť, čo ho robí o to zaujímavejším a všestranným umelcom. Nejde o žiadnu novinku, Harrell je známy aj tým, že ako sideman spolupracoval s celou plejádou absolútne odlišných jazzmanov naprieč jeho historického vývoja. Ide o absolútneho hudobného chameleóna.
 
Album Moving Picture je úžasným hudobným dielom, ktoré si obľúbi každý milovník súčasnej contemporary music. Svojim univerzálnym kompozičným zložením a bezchybne hrajúcou kapelou je táto doska ďalším potvrdením Harrellovej geniality.
 
Dávid Oláh
 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Lukáš Oravec: V tejto formácii sa môžem znovu priblížiť k vážnej hudbe a užiť si čaro klasického telesa
Slovenský trubkár, skladateľ a aranžér Lukáš Oravec už onedlho vystúpi so svojím najnovším...
Reportáž: Lukáš Oravec Quartet & Slovak Sinfonietta v Žiline dodali nový charakter Oravcovej hudbe
Vo štvrtok 7. februára 2019 sa v Žiline uskutočnila premiéra projektu Lukáš Oravec Quartet (SK/CZ)...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...