Tragická správa pre jazzovú scénu na Slovensku. Vo veku 72 rokov nás opustil Gejza Szabados.

Tragická správa pre jazzovú scénu na Slovensku. Vo veku 72 rokov nás opustil Gejza Szabados.
Dávid Oláh

Začiatkom októbra žiaľ neobišla smutná správa ani slovenskú jazzovú komunitu. Vo veku 72 rokov nás opustil legendárny jazzový bubeník z Košíc Gejza Szabados. Správu sa verejnosť dozvedela v pondelok 4. októbra 2021.

 

Gejza Szabados bol bubeníkom, ktorý sa preslávil aj v zahraničí. Pochádzal zo známej košickej hudobníckej rodiny - jeho brat Juraj bol uznávaným hudobníkom a hlavne skladateľom.

V 60. rokoch minulého storočia nahrával ako bubeník pravidelne v Slovenskom rozhlase v Košiciach a taktiež účinkoval v orchestri Juraja Palíka v Štátnom divadle.

V roku 1967 ako najmladší účastník Medzinárodného jazzového festivalu v Prahe dostal ocenenie od Karola Kraugantnera a dostal možnosť ísť študovať jazzovú hudbu do Ameriky, no z rodinných dôvodov túto ponuku odmietol. Študoval fagot a bicie nástroje a s orchestrom Braňa Hronca účinkoval po celej Európe, nahrával v Slovenskej televízii a rozhlase.

V roku 1986 si založil vlastnú kapelu "Trio stop", s ktorou účinkoval prevažne v zahraničí až do r. 1992, keď sa definitívne vrátil domov a založil jazzový klub.

Stál pri zrode a bol spoluorganizátorom Dni mesta Košice a bol dvakrát ocenený primátorom Košíc za jeho rozvoj v rámci kultúry. Je organizátorom Medzinárodného jazzového festivalu a ďalších podujatí v Košiciach. Má dvoch synov - Slavomíra a Tomáša, ktorí úspešne vedú Jazz club a GeS klub.

 

Dávid Oláh

Zdroj: aktuality.sk

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...