Tretí a definitívne najlepší zárez Davida Kollara s Arvem Henriksenom

Tretí a definitívne najlepší zárez Davida Kollara s Arvem Henriksenom
Peter Motyčka

Gitaristovi a skladateľovi Davidovi Kollarovi sa darí prežívať obdobia nútenej izolácie vďaka kreativite. Laureát prestížnych slovenských ocenení (Slnko v sieti za filmovú hudbu, ceny Esprit a Radio_Head Award za najlepší jazzový album roka) už roky spolupracuje s renomovanými umeleckými osobnosťami z celého sveta (Steven Wilson, Erik Truffaz, Pat Mastelotto, Arve Henriksen, Rick Cox) a rovnakú genézu má aj najnovší počin dvojice David Kollar / Arve Henriksen s názvom „A Sense of Destiny“ (Hevhetia 2022).

 

Prvé skice albumu A Sense of Destiny začali vznikať v októbri 2021, keď sa pandemická situácia javila trochu voľnejšia. Dokonca sa Kollarovi podarilo v šiestich slovenských mestách odohrať turné Crime on The Bunny Live - energický punkový storyboard temných gitarových stien, podporených razantnými bicími nástrojmi. Zo spomínaného koncertného turné si však David neodniesol len množstvo príjemných spomienok na spontánne interakcie s publikom, hladným po živej produkcii, ale aj ochorenie COVID-19. Následnú desaťdňovú karanténu strávil gitarista izolovaný vo svojom štúdiu o veľkosti 23 m². Toto neplánované „väzenie“ sa mu však podarilo premeniť na tvorivú dielňu, v rámci ktorej sa zaoberal napríklad štúdiom podnetných filmov či zaznamenávaním hudobných nápadov.

 

 

Základy k dvanástim skladbám albumu A Sense of Destiny síce vznikli za krátkych desať dní, nasledovala však viac ako šesťmesačná komunikácia na linke medzi slovenským Prešovom a švédskym mestečkom Mölnlycke, neďaleko Göteborgu. Napriek tomu, že s Arvem Henriksenom už Kollar spolupracoval na albumoch Illusion of a Separate World, Sculpting in Time, Unexpected Isolation a Crime on the Bunny, aktuálny projekt je v mnohých smeroch iný. Akustické éterické plochy znejú zomknutejšie, akoby obaja aktéri okresali využívanie bohatého inštrumentára na minimum. Ani jeden tón nie je zbytočný.

 

 

Kollarove zdanlivo jednoduché akordické obraty obkolesuje zvuková hrejivosť a prívetivosť vrstvenej Henriksenovej trúbky. Neznie ostro, ale delikátnosťou skôr evokuje drevené dychové nástroje, či tradičnú japonskú flautu šakuhači. Výsledok je akusticky priezračný, v symbióze s emotívnou fotografiou na obálke, na ktorej nás tajomné kamenné monolity na morskom brehu nechávajú v neistote svojho pôvodu. Jedná sa o hru prírody alebo o ľudský výtvor? A Sense of Destiny je v tomto smere soundtrackom k morskému prílivu a hoci sa miestami objavia aj drsnejšie plochy, dospievajú ku katarzii. Repetitívny minimalizmus sa plynutím zarezáva pod kožu, zvukovo prenikavejšiu andskú mandolínu ronroco striedajú o oktávu temnejšie kontrabasové struny Kollarovej gitary.

 

 

Arve Henriksen patrí bez ohľadu na žánrové obmedzenia k najkomplexnejším osobnostiam súčasnej hudby. Nórskeho umelca mnohí vnímajú prostredníctvom pozoruhodného spontánneho zoskupenia Supersilent (vydali štrnásť albumov), popritom však vydal desiatku vlastných albumov (prevažne na značkách Rune Grammofon, ECM a Arve Music) a spolupracoval na stovke ďalších. Na pôde Supersilent sa Henriksen spoznal s vynikajúcim gitaristom a producentom Helgem Stenom (používa aj umelecký pseudonym Deathprod). Práve vďaka mixáži v legendárnom Stenovom štúdiu Audio Virus LAB je zvuk albumu A Sense of Destiny nesmierne prívetivý a hrejivý a snáď sa dočkáme aj vinylovej verzie. Tento akustický skvost doslovne žiada analógové vyznenie!

 

 

https://www.davidkollar.com/

https://davidkollar.bandcamp.com/

 

Autor: Peter Motyčka

 

Esprit 2023

Galéria

Tretí a definitívne najlepší zárez Davida Kollara s Arvem Henriksenom
Tretí a definitívne najlepší zárez Davida Kollara s Arvem Henriksenom

 

 

Ďalšie články

Top jesenný výber z Hevhetie
Od júlového Hevhetfestu uplynulo pár mesiacov a Hevhetia za tú dobu priniesla na trh viacero...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...