Tri dni jazzu v Košiciach

Tri dni jazzu v Košiciach
jazz.sk

Medzinárodný jazzový festival má v Košiciach stálu a dlhodobú tradíciu. V jeho histórii sa predstavili mnohé známe zahraničné a domáce mená. Za všetkých stačí spomenúť Doda Šošoku, Jiřího Stivína, Petra Lipu, Dana Bártu, Emila Viklického alebo Waking Vision.

KOŠICE. Jazzový festival s medzinárodnou účasťou vznikol v roku 1995 a už tradične sa koná v priestoroch GES clubu na Laca Novomeského č. 13. Klub je povestný výbornou akustikou, zvukom a priestormi pre viac než 300 hostí. Tieto aspekty vytvárajú pre jazzovú hudbu tie najlepšie predpoklady.

Aj na aktuálny 17. ročník pripravili organizátori počas troch dní pestrú a bohatú nádielku. Vo štvrtok sa predstavia hostia z Čiech, Josef Vejvoda Trio, a z Rakúska dorazí Julia Siedl Quartet. Hlavným bodom programu je Peter Lipa, legendárny spevák z Prešova. Ten už tradične patrí medzi stálych návštevníkov a jeho špecifický hlas patrí k ozdobám festivalu. Peter Lipa má na konte mnoho podmanivých skladieb, o jeho narábaní s vokálom ani nehovoriac. Pre drvivú väčšinu jazzových spevákov je už viac než 40 rokov vzorom.

V piatok sa na návštevníkov tešia chlapci z AMC Trio, ktorí si pozvali talianskeho gitaristu Ruggera Robina. Prešovčania majú vynikajúci zmysel pre improvizáciu a v ich tvorbe nechýba ani skvostná melodika. Vystrieda ich zamatový hlas maďarskej speváčky z formácie Juli Fabian Jazz Riff a piatkový večer uzavrú českí zástupcovia jazzovej world music Gulo Čar, podávajúci strhujúce výkony. Kritici im za album Baro drom navyše udelili Anděla v kategórii world music.

Posledný sobotňajší deň je venovaný ďalším hviezdam. Z Maďarska do GeS clubu zavíta Peter Sarik Trio, po nich nastúpi Adam Baldych Damage Control. Zlatý klinec večera predstavuje trio fenomenálneho bubeníka Martina Valihoru, o spev sa postará Marcel Palonder. Rodák z Humenného, známy hitmi Amerika, Čo sa tu hrá a Kým nás máš, tentoraz ukáže svoju komornejšiu tvár, rovnako ako lásku k jazzu. Vystúpenia Valihoru, ktorý študoval v USA a spolupracoval napr. s Fermatou a Collegium Musicum, bývajú zárukou kvality.

Program sa počas všetkých troch dní začína vždy o 19.00 hod. Vstupenky je možné zakúpiť v GES clube alebo v MIC Dargov a Cassovia. Viac informácií nájdete na www.jazzfest.ges.sk.

zdroj: Korzár.sk

 

 

Ďalšie články

Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...