Umrela legenda, velikán free jazzu Ornette Coleman

Umrela legenda, velikán free jazzu Ornette Coleman

Pred pár hodinami tento svet opustila ďalšia veľká jazzová legenda, zakladateľ free jazzu, altsaxofonista Ornette Coleman. Podľa vyjadrenia rodiny bol príčinou infarkt. Ornette mal 85 rokov.

 

Ornette Coleman bol jedným z najkontroverznejších hudobných úkazov jazzu, mnohí ho považujú za zakladateľa free jazzového hnutia prostredníctvom jeho albumu The Shape of Jazz to Come (1959). Počas svojej kariéry prešiel viacerými zaujímavými obdobiami - určitú dobu hral okrem altsaxofónu aj na husle a trubku, bez akéhokoľvek predošlého vzdelania hry na týchto nástrojoch. Svoj hudobný štýl Coleman pomenoval svojim albumom Free Jazz (1960)a od tejto doby bol s free jazzom nerozlučne spájaný.

 

Hoci free jazz nedokázali prijať mnohí jazzoví hudobníci, napríklad trubkár Roy Eldridge mu nedokázal prísť na chuť aj keď sa o to pokúšal: "Počúval som ho všetkými možnými spôsobmi. Počúval som ho pod vplyvom drôg a počúval som ho aj triezvy. Dokonca som s ním aj hral. Ale myslím si, že je len bláznivé dieťa."

Hudba Colemana ja zrejme aj pre väčšinu jazzových fanúšikov takmer nepočúvateľná, napriek tomu to však boli aj takí, ktorí ho ocenili ako skutočného génia - tu je zopár ocenení, míľnikov a zaujímavostí zo života Ornette Colemana:

 

- Ornette Coleman bol úplným samoukom. V jednom z rozhovorov pre Guardian sa vyjadril: "Nevedel som, že hrať sa musíte naučiť. Nevedel som, že hudba mala nejaké štýly a pravidlá, myslel som, že je to všetko len o zvuku. Myslel som, že na to aby som hral, som proste len musel vylúdiť zvuk - a to si myslím stále."

- Ornette hral počas 50-tych a 60-tych rokov na bielom plastovom saxofóne značky Grafton.

- John Coltrane v roku 1961 povedal, že 12 minút, ktoré strávil na jednom pódiu s Ornettom Colemanom boli tie najintenzívnejšie momenty jeho života. Dokonca ho chcel obsadiť do svojej kapely (John Coltrane Quartet) - Ornette však odmietol.

- John Coltrane bol zároveň aj o Ornettovým žiakom - ešte predtým, ako sa stal jedným z najslávnejších saxofonistov v 60-tych rokoch, chodil ku Ornettovi na západné pobrežie na hodiny. Potom mu niekoľko rokov pravidelne posielal šeky, aby mu tie hodiny spätne zaplatil.

- Sonny Rollins spolu s Ornettom a trubkárom Don Cherrym začiatkom 60-tych rokov cvičil spontánnu improvizáciu na pláži Malibu v Californii.

- Ornette Coleman bol prvý hudobník, ktorý za svoj nahrávku získal Pulitzerovu cenu - v roku 2007 za album Sound Grammar.

- Jednou z posledných informácií zo života Ornette Colemana bola žaloba, ktorú podal na dvoch hudobníkov za to, že podľa neho nelegálne a bez jeho vedomia vydali nahrávky, ktoré pred pár rokmi spolu nahrali v jeho dome. O tejto žalobe sme písali aj na portáli - žiaľ, výsledku tohto súdneho sporu sa Ornette Coleman už nedožil.

 

Ornette Coleman celým svojim životom predstavoval názor, že hudba je predovšetkým zvuk a mala by vychádzať zo srdca. Nech sa mu dobre hrá v jazzovom nebi, so všetkými tými, ktorí ho uznávali.

 

Zdroj: wikipedia.org

Autor: Martin Uherek

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Japonská legenda free jazzového klavíra navštívi Slovensko
Bratislava a Košice zažijú vo februári vystúpenie jedinečného japonského klaviristu menom...
Recenzia: Iva Bittová a jej nocz s jazzmenmi
Svoj príspevok k českej jazzovej alternatíve pridal v novembri brniansky súbor Nocz vedený nórskym...
Recenzia CD: Joe Lovano and Dave Douglas Sound Prints - Scandal
Saxofonista Joe Lovano spojil sily s trubkárom Davom Douglasom, aby nahral najnovšie CD plné...
Yoko Ono na pohreb Ornette Colemana priniesla ručne tkaný šál
Priatelia, rodina a fanúšikovia sa v sobotu zhromaždili v kostole Riverside v Manhattane, aby sa...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...