Projekt We Europe: veľký medzinárodný jazzový koncert online a zadarmo

Projekt We Europe: veľký medzinárodný jazzový koncert online a zadarmo
Miroslav Halak

Koncert We Europe je ambicióznym online projektom spájajúcim rôzne kúty Európy aj zaoceánskej Kanady myšlienkou jazzu, ako resuscitátorom pokrízovej spoločnosti. Na jeho uskutočnení spolupracovali organizátori a promotéri jazzovej a improvizovanej hudby z celej Európy. Koncerty budú vysielané v priamom prenose a bezplatne 21. mája z ôsmich európskych miest.

Hlavný iniciátor projektu, Krzysztof Kobyliński, sa predstaví v dejisku každoročného festivalu Palm Jazz Festival Jazovia v poľských Gliwiciach, po ktorom bude nasledovať dvojica Szymon Klima a Dominik Wania. Z Prešova sa predstaví duo David Kollar a Tomáš Mutina. Tento koncert organizuje slovenské vydavateľstvo Hevhetia z Košíc. V Brne, ktoré je známe festivalom Ponava Fest, bude účinkovať Jakub Mizeracki Trio. V rakúskom Diersbach zahrá Sweet Emma Band (Inntoene Jazz Festival). Lorenzo de Finti Quartet (Rosetum Jazz Festival) bude koncertovať priamo z talianskeho Milána a v holandskom Tilburgu vystúpi Paul van Kemenade Quintet (jazzový festival Stranger Than Paranoia). Izabella Effenberg bude koncertovať v nemeckom Norimbergu a skupina Leonid Shinkarenko (Nida Jazz Festival) sa predstaví na pódiu v litovskom Vilniuse. Deviatym koncertom bude vystúpenie skupiny Jacques Seguin Group v kanadskom Montreale v rámci poľsko-kanadského partnerstva (Jazz Crossing Festival). Z The Vortex Jazz Club v Londýne, Alian Bzhezhinska – na záver predvedie najnapínavejšiu a najdynamickejšiu hru na harfu minimálne vo Veľkej Británii.

Myšlienku jarného oživenia, ktoré by spojilo všetko umelecké úsilie, podporuje história. Vo svojej nedávnej publikácii Apollov šíp: Hlboký a trvalý vplyv koronavírusu na spôsob nášho života Nicholas Christakis, profesor z Yale, analyzoval predchádzajúce pandémie a rozoznal opakujúcu sa schému. Ako príklad môžeme uviesť, 20. roky 20. storočia, keď pandémia španielskej chrípky skončila, došlo k veľkému rozvoju rozhlasového vysielania, džezovej hudby a hnutí za práva žien. "Teraz po epidémii koronavírusov určite zažijeme podobné javy. "V nasledujúcich rokoch sa bude rozvíjať umelecké, ekonomické, technologické a politické oživenie...“ píše Christakis.

 

Všetky koncerty organizované v rámci projektu We Europe si môžete online a bezplatne prezrieť na WeEurope.art a na Facebooku so začiatkom v piatok 21. mája o 20.00 hod.

Krzysztof Kobyliński: "Uplynul celý rok pandémie. Táto skúsenosť, v dôsledku ktorej prišlo o život toľko ľudí, bola zdieľaná na európskej a globálnej úrovni. Stále nevieme, kedy táto pandémia skončí, ale vieme to že po tej poslednej globálnej pandémii jazzová hudobná scéna, umelecký život všeobecne a ekonomika prekvitali. Sme presvedčení že tentoraz sa tiež blíži jarné prebudenie. S touto nádejou by sme vás chceli pozvať na stretnutie „My Európa“".

 

Miroslav Haľák

Galéria

Projekt We Europe: veľký medzinárodný jazzový koncert online a zadarmo

 

 

Ďalšie články

Jazz na Konzervatóriu v Košiciach: Saxofonista Ján Kopčák odovzdáva skúsenosti a vedomosti študentom
Ako študent sa vzdelával na prestížnych hudobných školách v Európe. Svoje skúsenosti a vedemosti sa...
Recenzia CD: Wicked Heads - Superheroes
The Cure, troška Nicka Cavea, experimentálny zvuk gitár a zvonkohier, charizmatický ženský...
Recenzia CD: Miloš Železňák, Anna a Vtáčiky
Ako neobyčajne znie názov tohto projektu Miloša Železňáka tak je aj jeho obsah ojedinelým,...
Recenzia CD: Kari Sál - Betesda
Prestížne obsadený album Betesda speváčky Kari Sál, vlastným menom Karina Srocka, je...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...