Vianočná súťaž o viac ako dobrý album Ľuboša Šrámeka

Vianočná súťaž o viac ako dobrý album Ľuboša Šrámeka
Peter Motyčka

Sviatky pokoja a radosti sú predo dvermi a zo všetkých strán sa na nás hrnú priania a vinše. Aj z redakcie portálu JAZZ.SK vám chceme zaželať čo najpokojnejšie (a najspokojnejšie) prežitie sviatkov v kruhu najbližších a za zvukov tých najkrajších vianočných melódií: máme šťastie, že Bing Crosby, Frank Sinatra či Duke Ellington sa postarali o to, aby sa nenudili ani jazzoví fanúšikovia. Aby toho nebolo málo, môžete sa zapojiť do našej vianočnej súťaže o jeden z najinšpiratívnejších domácich albumov tohto roka: na „Solopsism“ sa sólovo ako aj v tandeme prezentuje pozoruhodný klavirista a skladateľ Ľuboš Šrámek.

 

Hneď na úvod priznávam a vyznávam, že „Solopsism“ je úplne tým najlepším, čo som od Ľuboša Šrámeka doteraz počul. A nebolo toho málo: jeho cesty sledujem od autorského debutu „Correspondance“ (Hudobný fond 2005), neskôr som mal ako redaktor Hudobného centra do činenia s jeho ďalšími autorskými projektami „Abstructures“ a „White Dream“ (Hudobné centrum 2008 a 2015). Okrem toho som sledoval jeho osudy po boku Erika Rothensteina, Matúša Jakabčica či Nikolaja Nikitina. Práve Nikitin, s ktorým Šrámek spolupracuje už vyše dekády, stojí za albumom „Solopsism“ ako vydavateľ (Hlava XXII), ako spoluhráč na basklarinete, ale tiež ako autor troch kompozícií (dvojica modlitieb za Ukrajinu, ale predovšetkým skvostná samba Rain Dance v závere albumu).

 

 

Názov „Solopsism“ odkazuje na filozofický smer jednotlivca, okolo ktorého sa všetko odohráva. (V booklete nájdete zaujímavé konotácie Šrámekovho smerovania s externizmom prof. Ladislava Smojlaka, ktorý cituje legendárneho Járu Cimrmana a jeho myšlienky náprotivku extrémneho idealizmu.) Šrámekov svetonázor je zároveň pozvaním pre poslucháča, aby bližšie prenikol k jeho najintímnejším emóciám: „Každý človek, ktorý má svoj mikrosvet, tak sám najlepšie vie, čo sa v ňom skrýva,“ vyjadruje svoju osobnú filozofiu Ľuboš Šrámek. „Je to akási forma intímnej spovede, že keď hráš sám, tak ako keby si hovoril sám o sebe – o tom ako ja vnímam seba a okolitý svet. Možno, že vidím solipsizmus ako najvyššiu formu egoizmu, keď vnímaš sám seba ako to najdôležitejšie a to čo je okolo na to sa pozeráš s trochu menším dešpektom. V mojom prípade je to podmienené tým, že som zažil aj veľmi extrémne situácie, ktoré som musel prekonať a naštartovať sám seba. Aj keď som si vypočul rozličné názory aj od mojich priateľov, ale vďaka božstvu, ktoré jestvuje a sebe samému, som dokázal prekonať mnohé veci a to sa prejavuje aj na tejto platni.

 

 

Atmosféra nahrávky je zvýraznená aj rozličnými miestami realizácie – klavírne krídlo v sólových kompozíciách bolo nahrávané vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu a duetá na Fender Rhodes Piane s hosťami Sisou Michalidesovou, Pavlom Berezom, Jurajom Bartošom a Nikolajom Nikitinom v komornom štúdiu u Petra Preložníka vo Viničnom. „Chcel som vystriedať zvuk a vytvoriť tak kontrast, aby mal poslucháč možnosť zvukovo sa presunúť z jednej roviny do druhej,“ priznáva Šrámek. „Chcel som to v rámci osvieženia vystriedať iným zvukom – tiež klávesovým nástrojom. Mal som nápad, že album nenahrám len ako sólo, ale nahrám sólo aj s iným zvukom a prizvem si k tomu nejakého hosťa – mne blízkeho človeka, s ktorým mám nejaké osobné prežitky, zážitky a ktorý sa mi tam hodí. Tieto duetá sú zároveň prelomením filozofie solipsizmu.

 

 

Výsledok je fascinujúci, čo potvrdil napríklad klavírny génius Shai Maestro: „Nádherne zahrané. Táto hudba vychádza zo školy Chicka Coreu a ponára sa do hĺbky, aby preskúmala nádherné harmonické možnosti, ktoré každá jedna skladba ponúka svojím jedinečným spôsobom. Určite si to vypočujte!Môžete to vyskúšať aj vy, pokiaľ sa zapojíte do našej vianočnej súťaže a do konca roka 2023 nám napíšete odpoveď na súťažnú otázku:

Ľuboš Šrámek spolupracoval s viacerými svetovými jazzmanmi a niektorých sa mu podarilo prizvať aj na svoje autorské albumy. Napíšte meno aspoň jedného z prestížnych amerických hostí, ktorí sa objavili na albumoch Ľuboša Šrámeka. Trom z vás, ktorí do konca roka 2023 napíšu správnu odpoveď, pošleme Šrámekov album „Solopsism“, ktoré venovalo vydavateľstvo HLAVA XXII.

 

 

Autor: Peter Motyčka

Výhercami súťaže o CD Ľuboša Šrámeka sú Emilia Vizi, Otto Kohulák a Martin Kalivoda. Blahoželáme!

Esprit 2023

Galéria

Vianočná súťaž o viac ako dobrý album Ľuboša Šrámeka

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...