VIDEO: Grazyna Auguscik a Paulinho Garcia: Beatles Nova

VIDEO: Grazyna Auguscik a Paulinho Garcia: Beatles Nova
jazz.sk

Jedna z najslávnejších poľských jazzových speváčok prichádza do Bratislavy so svojím najnovším projektom Beatles Nova. Na koncerte v Slovenskom rozhlase predstaví spolu s brazílskym gitaristom Paulinhom Garciom piesne Beatles v úpravách v štýle bossa novy. Hity, ktoré sa stali klasikou pop music znejú v intepretácii tejto dvojice síce jednoznačne rozpoznateľne, no v podobe, ktorá je sama osebe autorským i interpretačným počinom. Vokálne línie sa zväčša odvíjajú v simultánnom speve oboch protagonistov v neobyčajných harmonických spojeniach. Priezračný hlas Auguscikovej dokonale zapadá do konceptu bossa novy, vyžadujúcej dokonalú intonáciu a zmysel pre štýlovosť.

CD so spomínaným programom bolo nahraté audiofilsky – na jeden mikrofón, bez pridaných zariadení, umožňujúcich dodatočnú manipuláciu so zvukom. Poskytuje tak autentický poslucháčsky zážitok, v maximálnej možnej miere evokujúci špičkovú pódiovú produkciu.

 

Koncert v Slovenskom rozhlase je pokračovaním cyklu Hudba pod pyramídou, ktorý začal koncertom fenomenálneho poľského jazzového klaviristu Pawla Kaczmarczyka. Organizátorom je občianske združenie Scene. Koncerty sú zaznamenávané Slovenským rozhlasom a budú odvysielané na Rádiu Devín.

 

Grazyna Auguscik je po Ursule Dudziak a Anne Marii Jopek treťou poľskou jazzovou speváčkou, ktorá dosiahla naozaj svetový ohlas. Venuje sa najmä prienikom jazzu s etnicky zakorenenými štýlmi, ako je klezmer, vplyvy poľskej ľudovej hudby a bossa nova. Od roku 1994 žije v Chicagu, kde sa zaradila medzi hviezdy miestnej jazzovej scény. V ankete poľského časopisu Jazz Forum Magazine zvíťazila 4-krát v kategórii najlepšia jazzová speváčka. Roku 2002 získala titul Najlepšia speváčka v ankete Chicago Music Awards. Fenomenálny úspech zaznamenal jej album Homage – Three for Brasil (Pony Canyon Records), ktorý sa r. 2002 zaradil medzi 20 najpredávanejších jazzových albumov v Ázii. Roku 2012 pritiahla so svojím projektom Chopin World Sound do chicagského Millenium Park viac než 10 000 poslucháčov. Koncert bol vyhlásený za jeden z 10 najvýznamnejších jazzových koncertov v chicagskej oblasti za posledných 30 rokov.

Grazyna Auguscik spolupracovala s hviezdami súčasného jazzu, ako sú Randy a Michael Breckerovci, Jim Hall, Toots Thielemans, Milan Urbaniak či Patricia Barber. Nahrala 14 CD.

 

Grazyna Auguscik a Paulinho Garcia: Beatles Nova

6. marca 2012

19.00 h

Komorné štúdio SRo, Mýtna 1, Bratislava

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...