Vo veku 79 rokov zomrel geniálny klavirista Szakcsi Lakatos Béla

Vo veku 79 rokov zomrel geniálny klavirista Szakcsi Lakatos Béla
Dávid Oláh

Ani v októbri sa jazzový svet nevyhol veľkým stratám. Vo veku 79 rokov tento svet navždy opustil jeden z najvýznmanejších klaviristov a skladateľov maďarskej hudobnej scény Béla Szakcsi Lakatos. Dožil sa 79 rokov.  

 

Szakcsi Lakatos Béla (8. 7. 1943 – 2. 10. 2022) patril k najvýznamnejším osobnostiam na maďarskej hudobnej scéne. Tamojšou umeleckou akadémiou bol vyhlásený za národného umelca, čo je najvyššie ocenenie.
 
Jeho hudobná cesta sa začala v 9. rokoch štúdiom vážnej hudby, v ktorej pokračoval na Akadémii Bélu Bartóka a prestížnej Lisztovej Akadémii v Budapešti. Okrem interpretácie vážnej hudby sa zaoberal aj jazzovou hudbou. Počas štúdia na konzervatóriu účinkoval na mnohých hudobných festivaloch po celom Maďarsku. V mladom veku spolupracoval hudobníkmi ako napríklad Tomsits Rudolf, Kőszegi Imre, Pecek Lakatos Géza.
 
Neskôr sa objavil v kapele gitaristu Andora Kovácsa. V 60. rokoch minulého storočia už hráva aj so svojou vlastnou kapelou. So svojím triom LDL vyhral prvé miesto na súťaži Maďarského rozhlasu.
 
V roku 1970 získal druhú cenu na jazzovom festivale v Montreux s kvartetom ďalšej legendy - kontrabasistu Aladára Pegeho. To odštartovalo jeho medzinárodnú kariéru, ktorej vrcholom sú nahrávky so Special EFX, ako aj štyri sólové albumy vydané vydavateľstvom GRP na prelome 80. a 90. rokov minulého storočia. Spolupracoval s mnohými umelcami svetovej triedy (Bob Mintzer, John Patitucci, Jack DeJohnette, Dave Weckl a Frank Zappa).
Ikona Overené komunitou



 
 
 
 
Ako člen skupiny Rákfogó od roku 1972 a Saturnus od roku 1980, sa výrazne podieľal na šírení fusion hudby v Maďarsku. Taktiež rád prepájal jazz a vážnu hudbu. Od začiatku 70. rokov minulého storočia, dvanásť rokov pôsobil ako pedagóg na klavírnom oddelení Hudobnej akadémie Bélu Bartóka.
 
Venoval sa aj zbieraniu cigánskeho folklóru a jeho formovaniu do javiskových diel, v roku 1975 uviedol svoj prvý cigánsky muzikál s názvom "Červená maringotka", po ktorom nasledovali "Once a Gypsy Girl" a "Gypsy Wheel". V roku 1988 Rockové divadlo predstavilo dielo "The Beast na Szeged Outdoor Games".
 
Kniha "Na dara!" vyšla v roku 2004. Ako uznanie za celoživotné dielo mu bola v roku 2005 udelená Kossuthova cena. V roku 2006 mu bola udelená cena Prima. V posledných rokoch života sa zaoberal dielami Györgya Kurtága a Györgya Ligetiho a naďalej zanietene skúmal možnosť vytvorenia spoločného jazyka z rôznych hudobných žánrov.
 
Popri všetkých týchto aktivitách niekoľkokrát koncertne odohral Mozartov Korunovačný klavírny koncert D dur, pričom v kadenciách improvizoval jazzovým spôsobom.
 
V roku 2008 bol uvedený nový muzikál "Sen noci svätojánskej", ktorý napísali spoločne s Gáborom Miklósom Kerényim (libreto) a Péterom Sziámim (texty). Skladba podľa Shakespearovho príbehu obsahuje takmer každý žáner z oblasti world music, a tak v súlade so snahou Szakcsiho o vytvorenie nového spoločného hudobného jazyka, dostala žánrovú definíciu "worldmusical". Od svojej premiéry na segedínskych hrách v prírode s veľkým úspechom hrá v repertoári budapeštianskeho operetného divadla. Jeho koncerty sa vyznačovali kombináciou jazzu a súčasnej improvizácie. Išlo o novatóra, ktorý dokázal prekročiť zaužívané hranice. Vytvoril progresívne predstavenie, ktoré reaguje na klasickú aj súčasnú hudbu, ľudovú hudbu a jazz.
 
Jeho sólové improvizačné koncerty, ako aj jeho posledné zoskupenie s názvom "Climate Change" (Szakcsi – klavír, Mihály Dresch – saxofón, flauta, Mátyás Szandai – basgitara, Elemér Balázs – bicie) boli toho dobrým príkladom. V roku 2010 získal cenu Hazám.

 

 

 

Dávid Oláh

Zdroj: wikipedia.org

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...